Gazdaság
Január végétől ismét lehet pályázni a nyílászárók cseréjére Szerbiában

A Bányászati és Energiaügyi Minisztérium január végén írja ki az újabb energiahatékonysági pályázatot a községek és városok számára, melyek saját eszközeikkel részt vehetnek a nyílászárók cseréjére tavaly meghirdetett kormányprogramban – jelentette be Zoran Lakićević.

A tavalyi, első felhívás nyomán 67 önkormányzatban zajlott le vagy tart az állami támogatású ajtó- és ablakcsere. Erre az évre több pénzt terveztek ilyen célokra, és a minisztérium arra számít, hogy a tavalyinál több község és város jelentkezik.

Akárcsak az első körben, a nyílászárók cseréjének költségeit az idén is 50 százalékban fedezi az állam, mégpedig úgy, hogy 25 százalékot a köztársaság, 25-öt pedig a helyi önkormányzat ad. A pénz másik felét a háztulajdonosnak kell előteremtenie – mondta Lakićević az RTS műsorában.

Az energiahatékonyságról és az ésszerű energiafelhasználásról szóló törvény elfogadása keretet teremtett az energiafogyasztás csökkentésének megvalósulásához. A tavaly elindított projektek csak a kezdetet jelentik. A költségvetésben van elegendő forrás, közben pedig együttműködünk számos nemzetközi pénzintézettel. Az a cél, hogy a lakosság takarékosabban bánjon az energiával, egyúttal pedig őrizzük környezetünket is – ismertette Lakićević.

"Az önkormányzati honlapokon jelentkezhetnek a polgárok nyílászárók cseréjére, a lakások szigetelésére, valamint új fűtési rendszerek beszerzésére is. Ugyanakkor új felhívás is készül, amelyre több önkormányzat pályázhat majd. Ez a felhívás várhatóan január végén kerül közzétételre” – mondta Lakićević a Prva TV-nek.

Az önkormányzatok nyilvántartásba vétele után, amely e terv szerint február folyamán várható, a polgároknak szóló felhívás márciusban várható, így tavasszal el lehet kezdeni a munkálatokat.

Kiemelte, hogy a lehetőségekhez mérten egyszerűsítették a polgárokra vonatkozó eljárás folyamatát.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában áprilisban 1,5 százalékkal, 2021 áprilisához képest pedig 9,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, közölte a Köztársasági Statisztikai Hivatal. Az áprilisi infláció 2021 decemberéhez képest 4,3 százalékkal nőtt. A statisztikák szerint áprilisban az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára 2,7...
2022. MÁJUS 12.
[ 20:04 ]
Ukrajna orosz megszállása és az ukrán kikötők blokádja következtében az ukrán gabona és más mezőgazdasági áruk már nem jutnak el rendeltetési helyükre, és ez veszélyezteti a globális élelmezés-biztonságot. Az Európai Bizottság szolidaritási folyosók létrehozására tett javaslatot, amelyekkel biztosítható, hogy...
2022. MÁJUS 12.
[ 19:27 ]
A kragujevaci Fiat dolgozói ma tárgyalnak a cég vezetőségével, és el kell dönteniük, hogy külföldre mennek-e két évre a Fiat gyáraiba dolgozni, vagy munkaerő-felesleggé nyilvánítják és elbocsátják őket, írja a Beta. Zoran Mihajlović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének (SSSS) titkára ma azt mondta,...
2022. MÁJUS 12.
[ 15:32 ]
Beolvasás folyamatban