Gazdaság
Január végétől ismét lehet pályázni a nyílászárók cseréjére Szerbiában

A Bányászati és Energiaügyi Minisztérium január végén írja ki az újabb energiahatékonysági pályázatot a községek és városok számára, melyek saját eszközeikkel részt vehetnek a nyílászárók cseréjére tavaly meghirdetett kormányprogramban – jelentette be Zoran Lakićević.

A tavalyi, első felhívás nyomán 67 önkormányzatban zajlott le vagy tart az állami támogatású ajtó- és ablakcsere. Erre az évre több pénzt terveztek ilyen célokra, és a minisztérium arra számít, hogy a tavalyinál több község és város jelentkezik.

Akárcsak az első körben, a nyílászárók cseréjének költségeit az idén is 50 százalékban fedezi az állam, mégpedig úgy, hogy 25 százalékot a köztársaság, 25-öt pedig a helyi önkormányzat ad. A pénz másik felét a háztulajdonosnak kell előteremtenie – mondta Lakićević az RTS műsorában.

Az energiahatékonyságról és az ésszerű energiafelhasználásról szóló törvény elfogadása keretet teremtett az energiafogyasztás csökkentésének megvalósulásához. A tavaly elindított projektek csak a kezdetet jelentik. A költségvetésben van elegendő forrás, közben pedig együttműködünk számos nemzetközi pénzintézettel. Az a cél, hogy a lakosság takarékosabban bánjon az energiával, egyúttal pedig őrizzük környezetünket is – ismertette Lakićević.

"Az önkormányzati honlapokon jelentkezhetnek a polgárok nyílászárók cseréjére, a lakások szigetelésére, valamint új fűtési rendszerek beszerzésére is. Ugyanakkor új felhívás is készül, amelyre több önkormányzat pályázhat majd. Ez a felhívás várhatóan január végén kerül közzétételre” – mondta Lakićević a Prva TV-nek.

Az önkormányzatok nyilvántartásba vétele után, amely e terv szerint február folyamán várható, a polgároknak szóló felhívás márciusban várható, így tavasszal el lehet kezdeni a munkálatokat.

Kiemelte, hogy a lehetőségekhez mérten egyszerűsítették a polgárokra vonatkozó eljárás folyamatát.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nyugdíjaknak az infláció feletti, 8,6 százalékos indexálására utasította az orosz kormányt szerdán Vlagyimir Putyin elnök. "A korábban meghozott döntések nem teszik lehetővé, hogy az emberek fedezzék a tavalyi magasabb inflációval kapcsolatos költségeket. Ezért javaslom, hogy ahogyan azt az Egységes...
2022. JANUÁR 12.
[ 17:58 ]
A kormány azért dolgozik, hogy a megőrizze a magyar gazdaság újraindításában elért lépéselőnyt, és a lassuló világgazdasági környezetben is dinamikus növekedési pályán tartsa a magyar gazdaságot - így kommentálta Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy a Világbank szerdán ismertetett legfrissebb prognózisában felfelé...
2022. JANUÁR 12.
[ 12:22 ]
Jogi személyek, vállalkozók és természetes személyek is jogosultak a kedvezményes járművásárlásra. Szerbia kormánya nemrég fogadta el az új elektromos és hibrid járművek támogatott beszerzésének feltételeiről és módjáról szóló rendeletet. Támogatott járművásárlásra a jogi személyek, a vállalkozók és a...
2022. JANUÁR 11.
[ 19:26 ]
Beolvasás folyamatban