Gazdaság
Mihajlović: Arra számítok, hogy drágulni fog az áram a polgárok számára Szerbiában

Zorana Mihajlović energetikai miniszter a Beta hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy az áram árának emelkedésére számít a lakoság számára, ugyanakkor a kormány kidolgozott egy rendeletet, amely azokra az energetikailag veszélyeztetett polgárokra vonatkozik, akik nem tudják fizetni a villanyt, a gázt vagy a fűtést.

Hozzátette, az árkorrekcióról szó volt már az idei fűtési idény előtt is, amikor az a döntés született, hogy nem emelkedik a villamos energia ára. Ez az idény viszont elmúlt és most új számításokra van szükség.

Szavai szerint az áram új árát úgy kell meghatározni, hogy paraméterei összehangoltak és fenntarthatóak legyenek a villanygazdaság, az állam és a lakosság számára is.

“A villanygazdaságnak a válságból kétlábon kell kijönnie" - mondta.

Azon kevés országok közé tartozunk, ahol az ukrajnai háború kitörése után nem drágult az áram. Nálunk az áram ára a legalacsonyabbak között van Európában. Ugyanakkor az elmúlt időszakban megdrágult a szén, a kőolaj, és a villamos energia előállításához szükséges komponensek, mondta Mihajlović.

Szerbia nehéz tél elé néz, ezért már most el kell kezdeni a felkészülést – értékelte Mihajlović.

"Az energia drága, nem pazarolhatjuk, jobban kell takarékoskodnunk. Az egész világ ezt teszi. Szerbia polgárai villannyal fűtenek, mert az a legolcsóbb és a legkényelmesebb. Az ilyesmi elképzelhetetlen a legtöbb európai országban, ugyanis túl drága” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy mennyi pénzt költöttek a rendkívüli villamosenergia-importra az EPS tavaly decemberi összeomlása miatt, Mihajlović azt felelte, hogy a katasztrofális vezetés miatt 2021 decembere és 2022 áprilisa között a szerb állam 530,7 millió euró értékben kényszerült villanyenergia importálására, azaz 2231,6 HWh áramot importált Szerbiába.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mától május 31-ig igényelhetik a fiatalok a száz eurós állami támogatást Szerbiában. A 16 és 29 év között fiatalok, akik eddig még nem jelentkeztek, megtehetik a kincstár (idp.trezor.gov.rs) honlapján. Az összeget június 1-jén, 2-án és 3-án utalják át. Azoknak, akik az előző alkalommal már regisztráltak, ezt...
2022. MÁJUS 16.
[ 10:08 ]
Alig két héttel azután, hogy a szerb kormány és a Stellantis multinacionális cég képviselői megállapodást írtak alá elektromos autók gyártásáról a kragujevaci Fiat gyárban, a dolgozók elkeseredetten tiltakoznak, mert az átállás idejére – ami legalább két évig eltart – az ott dolgozók eldönthetik, vagy a vállalat...
2022. MÁJUS 14.
[ 16:30 ]
Elfogadta az euró bevezetéséről szóló törvényt a horvát parlament pénteken, írja az MTI. Nem volt különösebb ellenkezés, a jogszabályt 117 igen, 13 nem szavazattal és egy tartózkodással szavazták meg. Hivatalosan 2023. januárt 1-jétől vezetik be az eurót, az árakat szeptember 5-étől kunában és euróban is ki kell...
2022. MÁJUS 14.
[ 7:42 ]
Beolvasás folyamatban