Gazdaság
Közel 400 ezer polgár kap minimálbért: A szakszervezetek emelést kérnek, a munkaadók kifogásolják az adó mértékét

Az előző évben 50 ezerrel nőtt azoknak a polgároknak a száma, akik minimálbérért dolgoznak, így jelenleg mintegy 400 ezerre tehető a számuk.

Az ukrán válság okozta infláció miatt Szerbiában veszít értékéből a minimálbér, ezért a szakszervezetek újabb tárgyalásokat követelnek, valamint a minimálbér évi kétszeri kiigazítását kérik. A munkáltatók a progresszív béradóztatásban látják a megoldást. A munkaügyi minisztérium még mindig nem nyilatkozott.

Olgica Jovanović minimálbérért dolgozik, a férje fizetése épp hogy csak meghaladja az övét, és két gyermeket is nevelnek. Mint mondta, nagyon nehezen élnek meg, írja az RTS.

„Mire kifizetem az áramot, a kommunális költségeket és a többi rezsit, a maradékból tíz napra sem elegendő ételt tudok vásárolni, a higiéniai és ruházati cikkekről már nem is beszélve. Amikor bemegyek a boltba, és elköltök 2.000 dinárt, egyetlen zacskó élelmiszerrel jövök ki, de abból nem tudunk egy hónapon át megélni”, közölte Jovanović.

Az önálló szakszervezet elmondása szerint, a szociális-gazdasági tanács ülésén kérték, hogy tárgyalják újra a minimálbér összegét, mert a tavalyi év utolsó két hónapjában ezer dinárral nőtt a fogyasztói kosár, idén áprilisra pedig ismét ennyivel drágult.

„Gyorsan fog csökkenni a szerbiai alkalmazottak életszínvonala, és úgy gondoljuk, hogy itt az ideje, hogy leüljünk és megkezdjük a tárgyalásokat, amelyek jelentősebb mértékben emelnének a béreken, hogy túléljük azt, ami idén vár ránk”, nyilatkozta Zoran Mihajlović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége tanácsának titkára.

A válság a munkaadókat is érintette, mert sokan euróban kötöttek szerződést, az eurózóna inflációja pedig elérte a 7,5 százalékot. A munkaadók úgy vélik, hogy a minimálbért nem kellene megadóztatni.

„A fizetések progresszív adóztatásával a minimálbér elérné a fogyasztói kosár összegét. Azonban bármennyire is kérik ezt a munkaadók és a szakszervezetek, a kormány csak hallgat”, mondta Boško Savković, a Szerbiai Munkaadók Uniójából.

A kormány a legnagyobb munkaadó is egyben, így a minimálbér is tőle függ. A munkaügyi minisztérium nem árulta el az RTS-nek, hogy lesznek-e tárgyalások a minimálbér, valamint az egyéb fizetések és nyugdíjak emeléséről.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Lazio
2022. MÁJUS 12. [ 8:59 ]

A múlt havi bruttó minimálbér az összes kifizetendő adóval és járulékkal kb. 59.000 din volt. Ebből a munkavállaló kb. 37.000 dinárt kap kézhez. A 400 ezer minimálbérre bejelentett polgár nagy részének jár a boríték is a hó végén, az helyett hogy az egész fizetésre lenne bejelentve. Köszönhető az állam adópolitikájának.


Realista
2022. MÁJUS 11. [ 9:57 ]

Szerbiai bérek vásárlóereje a vicc kategória....a munkaadó kizsákmányoló és pofátlan hozzáállása pedig csak hab a tortán!


Mától május 31-ig igényelhetik a fiatalok a száz eurós állami támogatást Szerbiában. A 16 és 29 év között fiatalok, akik eddig még nem jelentkeztek, megtehetik a kincstár (idp.trezor.gov.rs) honlapján. Az összeget június 1-jén, 2-án és 3-án utalják át. Azoknak, akik az előző alkalommal már regisztráltak, ezt...
2022. MÁJUS 16.
[ 10:08 ]
Alig két héttel azután, hogy a szerb kormány és a Stellantis multinacionális cég képviselői megállapodást írtak alá elektromos autók gyártásáról a kragujevaci Fiat gyárban, a dolgozók elkeseredetten tiltakoznak, mert az átállás idejére – ami legalább két évig eltart – az ott dolgozók eldönthetik, vagy a vállalat...
2022. MÁJUS 14.
[ 16:30 ]
Elfogadta az euró bevezetéséről szóló törvényt a horvát parlament pénteken, írja az MTI. Nem volt különösebb ellenkezés, a jogszabályt 117 igen, 13 nem szavazattal és egy tartózkodással szavazták meg. Hivatalosan 2023. januárt 1-jétől vezetik be az eurót, az árakat szeptember 5-étől kunában és euróban is ki kell...
2022. MÁJUS 14.
[ 7:42 ]
Beolvasás folyamatban