Gazdaság
Bogosavljević: A kenyér három dináros drágulása valójában hat százalékos áremelés
Betűméret:             

Mától három dinárral drágul a Sava néven ismert „szabvány” kenyér, 46 helyett 49 dinárba kerül.

A döntést a szerb kormány azután hozta meg, hogy újabb 90 nappal meghosszabbította az 500-as típusú lisztből készült kenyér árának korlátozásáról szóló rendeletet, amely egyébként ma jár le.

A kormány külön rendelete, amellyel szintén a tavaly november 15-i szintre korlátozta a többi alapvető élelmiszer árát, további két hónapig érvényes, és nem változik, írja a Danas.

Ilyen az egykilós kristálycukor, az egy- és öt kilogrammos 400-as és 500-as típusú liszt, valamint a sertéscomb és napraforgóolaj.

Bár a pékek még nagyobb áremelést kérnek, hogy „reálisabb ára legyen a kenyérnek”, a fogyasztóknak ez a három dinár is sok.

Petar Bogosavljević, a Belgrádi Fogyasztói Mozgalomból elmondta:

a három dináros növekedés valójában hat százalékos drágulást jelent, ez pedig egyben a döntéshozók üzenete is a polgárok felé, hogy készüljenek fel, és a fogyasztásukat igazítsák a csökkenő vásárlóerejükhöz.

„Időközben más termékek ára is emelkedett, a probléma pedig az, hogy nem születnek teljesebb körű intézkedések az időben történő reagáláshoz, és az eddig történtek azt sugallják, hogy lényegesen magasabb lesz az infláció, mint amennyit bejelentettek”, jegyezte meg Bogosavljević.

Szerinte nem lehet úgy csökkenteni az árakat, hogy közben az élelmiszerek gyártásának az ára emelkedik.

„Úgy gondolom, hogy a három hónapos hosszabbítás csak megtévesztés, mert a pékek a más típusú kenyerek és egyéb péksütemények árával nagyobb mértékben kihatnak a fogyasztók költségvetésére. A kormánynak napi rendszerességgel kellene megvitatnia a következményeket az összes piaci szereplővel, mert előfordul, hogy az erősebbek számára, az állam segítségével, kedvezőbb pozíciót biztosítanak, a teher pedig a fogyasztókra hárul”, hangsúlyozta Bogosavljević.

A fizetések változatlansága és az árak emelkedése így elkerülhetetlen, mert nem változtatunk a válságot kiváltó okokhoz való viszonyulásunkon, a háború és koronavírus ürügyén ma uralkodó filozófia fenntarthatatlan fogyasztáshoz vezet, magyarázta Bogosavljević.

„Ahelyett, hogy lehetővé tennénk azt, hogy a lakosság jobban éljen, még nehezebb helyzetbe hoztuk őket, miközben mások sokszor többet profitáltak annál, mint amire számítottak”, nyilatkozta Bogosavljević.

Zoran Pralica, a Pékek Egyesületének elnöke tegnap elmondta: valójában azt kérték a kormánytól, hogy a Sava kenyér ára 60 dinár legyen. (Danas)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kakaó ára továbbra is rekordokat dönt, a történelem során először lépte át a 9.000 dollárt (8.307 eurót) tonnánként, mert az alacsony kínálat megrengette a piacot. A kakaó Futures fajtái csak ebben a hónapban mintegy 50 százalékkal drágultak, és idén már több a duplájára nőtt az áruk. A rossz időjárás és a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:00 ]
A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
A kajszibarackot, az őszibarackot és az almát sújtotta leginkább az elmúlt napok éjszakai alacsony hőmérséklete okozta fagy. Mint a Politika írja, idén tavasszal is megtörtént, amitől a gyümölcstermesztők a legjobban tartottak: a vegetáció beindulása és a gyümölcsfák korai virágzása után bejött a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban