Gazdaság
Tiltakoznak a kragujevaci Fiat dolgozói, az átállás idején külföldön kellene dolgozniuk

Alig két héttel azután, hogy a szerb kormány és a Stellantis multinacionális cég képviselői megállapodást írtak alá elektromos autók gyártásáról a kragujevaci Fiat gyárban, a dolgozók elkeseredetten tiltakoznak, mert az átállás idejére – ami legalább két évig eltart – az ott dolgozók eldönthetik, vagy a vállalat külföldi gyáraiba mennek, vagy végkielégítés mellett az utcára kerülnek.

Aleksandar Vučić szerb elnök a megállapodás aláírása után azt mondta, ezzel egy új korszak kezdődik a szerbiai beruházásokban.

Anđelka Atanasković gazdasági miniszter ezzel szemben azt nyilatkozta, az állam nem tudott a Stellantis terveiről, s most arra törekszik, hogy a lehető legjobb megoldást kínálja fel azoknak, akik nem akarják elfogadni az átszervezés előtt álló kragujevaci Fiat egyik ajánlatát sem.

A miniszter szerint az olasz-amerikai autógyártó Fiat Chrysler Automobiles és a francia PSA egyesülésének eredményeként létrejött Stellantis vezetőségének feladata volt eldönteni, hogy mi lesz a kragujevaci gyár dolgozóival addig, amíg az üzem átáll az elektromos autók gyártására. Ez a tervek szerint 2024 közepén esedékes.

A beruházást támogató ösztönzési megállapodás, amely arra kötelezi Szerbiát, hogy 48 millió euróval támogassa az elektromos autók gyártását Kragujevacon, nem tér ki arra, hogy mi lesz addig a kragujevaci gyár kétezer alkalmazottjával, írja a Politika.

A Stellantis pedig két lehetőséget kínált fel a dolgozóknak: ezt az időszakot vagy a cégcsoport régióbeli (Olaszország, Németország, Lengyelország és Szlovákia) gyárainak valamelyikében dolgozzák le, vagy pedig megfelelő végkielégítés mellett elhagyják a vállalatot.

Újságírók azon kérdésére, reális-e és lehetséges-e a dolgozók azon követelése, miszerint az átállás ideja alatt fizetett szabadságon legyenek és a bérük 65 százalékát kapják, a miniszter határozott nemmel válaszolt.

“Azt, hogy pénzt kapjanak, de otthon üljenek és semmit ne csináljanak, sehol a világon nem lehet. Változnia kell az itteni emberek mentalitásának, hiszen mi megszoktuk, hogy egy egészen más világban éljünk. De az állam nem hagyja cserben az embereket”, üzente a miniszter, aki szerint a Stellantis lengyelországi és szlovákiai üzemeiben a dolgozók évi 20 ezer, a németországi üzemekben dolgozók 29 ezer, míg az olaszországi gyárakban dolgozók évi 23 ezer euró körül keresnek, ezzel szemben a kragujevaci üzemben egy dolgozó évi 8000 eurót keres.

“A gyár mindenesetre működni fog, ez nem vitás. A leállás, illetve a dolgozók átirányítása a cégcsoport más vállalataiba, technikai jellegű, és szerintem nagy előrelépés Szerbia számára, hogy belépjen az elektromos autógyártás piacára. Sikernek számít, hogy új modell érkezik az országba és az Kragujevacnak is jó, meg Szerbiának is” – mutatott rá Atanasković. (RTV, N1)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az ukrajnai háború kezdete óta mintegy 10 ezer orosz állampolgár költözött Szerbiába. Leginkább az IT szektorban dolgoznak, és általában Belgrádban, Újvidéken, Nišben és Kragujevacon telepednek le. Közel 1.300 cég alakult ezeken a településeken, a becslések szerint viszont még ennél is több lesz. A szerbiai...
2022. JÚNIUS 28.
[ 16:33 ]
Július 1-től 10 dinárral drágulnak a cigaretták, így a legolcsóbb doboz 300, a legdrágább pedig 580 dinárba kerül. Ennek oka a külön jövedéki adó másfél dinárral történő emelése, amelyet a jövedéki naptár szerint évente kétszer, januárban és júliusban korrigálnak. Ezután még 6 alkalommal emelik majd az...
2022. JÚNIUS 28.
[ 12:23 ]
Az Európai Unió energiabiztonságának javítása érdekében az Európai Unió tagállamainak energiaügyekért felelős miniszterei elfogadták az európai földgáztartalék biztosítását célzó rendeletet az ukrajnai háborúval összefüggésben. A Luxembourgban hétfőn tartott tanácskozásról kiadott tanácsi közlemény...
2022. JÚNIUS 27.
[ 14:20 ]
Beolvasás folyamatban