Gazdaság
Talajelemzés-támogatás gazdáknak Szabadkán és településein

Szabadka Önkormányzata az idén is ingyenes talajelemzéssel segíti a termelőket. A pályázatot most korábban kiírták, mint az előző években.

A talajelemzés azért fontos, mert a talaj termőképessége változó. Bizonyos elemek nagyobb koncentrációban lehetnek jelen a talajban, a gazdák így könnyen túladagolhatják ezt a műtrágyázás során, rontva a talaj termőképességén. Az elemzés eredményeinek tudatában tervezetten lehet végezni a trágyázást, mely ezáltal költséghatékonyabb lesz, és termelésnövelésre is alkalmas.

A támogatás a vidékfejlesztési program részeként valósul meg a mezőgazdasági és környezetvédelmi titkárság jóvoltából a mezőgazdasági minisztérium jóváhagyásával, jelentette be sajtótájékoztatóján Bognár Pásztor Hajnalka, a Városi Tanács mezőgazdasági és környezetvédelmi ügyekkel megbízott tagja, illetve Damir Varga, a Szabadkai Mezőgazdasági Szakszolgálat igazgatója és Vitkovity Aleksandar, a mezőgazdasági és környezetvédelmi titkárság titkára.

Vitkovity Aleksandar elmondta, a pályázat iránt egyre nagyobb a gazdák érdeklődése, akik felismerték a talaj termékenysége ellenőrzésének fontosságát. A program a műtrágya drágulása miatt is felértékelődött, hiszen jobban lehet tervezni a szükséges műtrágya fajtát és mennyiséget.

Bővebb információ a pályázatról a városházán kapható, a második emelet 202/2-es irodájában Ivan Budinčevićnél vagy a Szabadkai Mezőgazdasági Szakszolgálat 555-932-es telefonszámán.

VajMa
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az ukrajnai háború kezdete óta mintegy 10 ezer orosz állampolgár költözött Szerbiába. Leginkább az IT szektorban dolgoznak, és általában Belgrádban, Újvidéken, Nišben és Kragujevacon telepednek le. Közel 1.300 cég alakult ezeken a településeken, a becslések szerint viszont még ennél is több lesz. A szerbiai...
2022. JÚNIUS 28.
[ 16:33 ]
Július 1-től 10 dinárral drágulnak a cigaretták, így a legolcsóbb doboz 300, a legdrágább pedig 580 dinárba kerül. Ennek oka a külön jövedéki adó másfél dinárral történő emelése, amelyet a jövedéki naptár szerint évente kétszer, januárban és júliusban korrigálnak. Ezután még 6 alkalommal emelik majd az...
2022. JÚNIUS 28.
[ 12:23 ]
Az Európai Unió energiabiztonságának javítása érdekében az Európai Unió tagállamainak energiaügyekért felelős miniszterei elfogadták az európai földgáztartalék biztosítását célzó rendeletet az ukrajnai háborúval összefüggésben. A Luxembourgban hétfőn tartott tanácskozásról kiadott tanácsi közlemény...
2022. JÚNIUS 27.
[ 14:20 ]
Beolvasás folyamatban