Gazdaság
Aratják már a búzát is, csökkennek a felvásárlási árak

Az árpa után a búza betakarítása is kezdetét vette a topolyai és a kishegyesi községek területén. A hozamok talán kicsivel jobbak is a vártnál, azonban elégedetlenek a gazdálkodók a felkínált felvásárlási árakkal.

Napokkal ezelőtt megkezdődött az árpa aratása, majd - a szokásosnál jóval korábban - megkezdték a búza betakarítását is. Napokon belül az olajrepce is sorra kerül. Tomik Nimród, a Topolyai Gazdakör alelnöke elmondta, hogy az árpa esetében általában holdanként 20 és 30 métermázsa közötti terméseredményekről számolnak be a termelők. A búza esetében valamivel jobb hozamokra lehet számítani, ugyanis a május végén hullott csapadék a kenyérgabona állapotán többet javított.

Az árakkal elégedetlenek a termelők. Az árpa esetében a felvásárlási ár kezdetben 36 dinár körül alakult, az utóbbi napokban viszont 34 dinárra esett vissza. A búza esetében 36 dináros felvásárlási árat emlegetnek, ami a termelők szerint - a termelési költségeket figyelembe véve - nagyon alacsonynak tekinthető. Arra figyelmeztetnek, hogy a környező országokban a felvásárlási ár átszámolva 50 dinár körül alakul, illetve azt is meghaladja.

A búza aratása is megkezdődött már a közép-bácskai régióban. A hozamok tarkák, a gazdák pedig elégedetlenek a felkínált felvásárlási árakkal. Tomik Nimród, a Topolyai Gazdakör alelnöke elmondta, hogy a ma megtartott ülésükre meghívták a malmok képviselőit és a gabonafelvásárlókat is. Az öt meghívott cégből csupán kettőnek a képviselői tettek eleget a meghívásnak. Az Agro Mat (korábbi Žitko) cégcsoport képviselői elmondták, hogy az árpát 35,10 dinárért vásárolják, 14 % nedvességtartalomra átszámítva, és legalább 60 kilogrammnyi hektolitersúllyal. Az árpát nem tárolják azoknak, akik nem adják el azonnal, a kifizetés viszont 24 órán belül történik. Búzaárat még nem tudtak mondani, de 36 dinár körüli árat helyeztek kilátásba. Olajrepcét nem vásárolnak.

Branko Dudić, a Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója is jelen volt és elmondta, hogy ők viszont felvásárolják az olajrepcét is. Előlegként 84 dinárt fizetnek, vagy 90 dináros végleges áron fizetik ki. Az árpáért kezdetben 36 dinárt fizettek, mostanára az ár visszaesett 34 dinárra. A gazdák elégedetlenek a felvásárlási árral. Csak kevesen tudják azonban csak tárolni a termést. Ők abban bíznak, hogy az esetleges kiszállítás pozitív hatással lesz a gabonapiacra azzal, hogy felfelé hajtja az árakat.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az ukrajnai háború kezdete óta mintegy 10 ezer orosz állampolgár költözött Szerbiába. Leginkább az IT szektorban dolgoznak, és általában Belgrádban, Újvidéken, Nišben és Kragujevacon telepednek le. Közel 1.300 cég alakult ezeken a településeken, a becslések szerint viszont még ennél is több lesz. A szerbiai...
2022. JÚNIUS 28.
[ 16:33 ]
Július 1-től 10 dinárral drágulnak a cigaretták, így a legolcsóbb doboz 300, a legdrágább pedig 580 dinárba kerül. Ennek oka a külön jövedéki adó másfél dinárral történő emelése, amelyet a jövedéki naptár szerint évente kétszer, januárban és júliusban korrigálnak. Ezután még 6 alkalommal emelik majd az...
2022. JÚNIUS 28.
[ 12:23 ]
Az Európai Unió energiabiztonságának javítása érdekében az Európai Unió tagállamainak energiaügyekért felelős miniszterei elfogadták az európai földgáztartalék biztosítását célzó rendeletet az ukrajnai háborúval összefüggésben. A Luxembourgban hétfőn tartott tanácskozásról kiadott tanácsi közlemény...
2022. JÚNIUS 27.
[ 14:20 ]
Beolvasás folyamatban