Gazdaság
Romlott Szerbia fizetési mérlege, növekedett az adósság

Szerbia az év eleje óta jelentősen rontott a fizetési mérlegének eredményein, mivel nőtt a kereskedelmi, a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg hiánya is.

Ezt derült ki a belgrádi Közgazdaságtudományi Kar elemzéséből, amelyet a Beta ismertetett.

A tőkebeáramlás és a devizatartalék is csökkent, a hitelfelvétel pedig nőtt – áll az elemzésben.

A külkereskedelmi hiány növekedésének mintegy 70 százaléka az energiapiacon realizálódott, mert nagyobb mennyiségű energiát importáltak magas áron.

A gazdaság ügyviteli körülményei az év második felében nagyon bizonytalanok, jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) növekedése három százalék körül várható.

Az elemzés szerint idén a GDP mintegy hét százalékának megfelelő folyó fizetési mérleghiány várható, miközben az infláció a korábban becsültnél valamivel magasabb és tartósabb lesz. Arra is emlékeztetnek, hogy az éves infláció májusban elérte a 10,4 százalékot, az év eleje óta az infláció 5,6 százalékos.

Az infláció növekedését leginkább az élelmiszer- és energiaárak növekedése befolyásolja, de az áremelkedés szinte minden termékre kiterjedt.

„Az árak adminisztratív kontrollja enyhítette az inflációt, de éppen ebből következik a vállalati veszteségek növekedése, egyes termékek hiánya, a megnövekedett államadósság és az árak további emelkedése”, közölték a szakértők.

Bár az infláció egyelőre pozitívan befolyásolja a költségvetési eredményt, mert nagyobb mértékben növeli a bevételeket, mint a kiadásokat, az elemzők arra figyelmeztettek, „fennáll a veszélye annak, hogy egy spirál indul be az infláció, a fizetések és a nyugdíjak között”.

Az elemzés szerint az első negyedévben magas volt a költségvetési hiány, és a becslések szerint a hiány és az államadósság növekedése idén jelentősen meghaladja majd a tervezettet.

A költségvetési hiány az első negyedévben a GDP 4,4 százaléka volt, ez a választások előtti kiadások eredménye volt. Az államadósság több mint 800 millió euróval nőtt az első négy hónapban, de a GDP-hez viszonyított aránya csökkent.

Közölték azt is, hogy az idei hiány a GDP mintegy négy százalékát teheti ki, sőt, ha rendkívüli mértékben emelik a nyugdíjakat, a fizetéseket és átvállalják a közvállalatok adósságának egy részét, talán még többet is.

Bár az év eleje óta több mint 2,5 milliárd euróval csökkentették Szerbia devizatartalékát, az elemzés szerint az emelkedő infláció jelenlegi körülményei között a rögzített árfolyam-politika továbbra is több hasznot hoz, mint kárt.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az ukrajnai háború kezdete óta mintegy 10 ezer orosz állampolgár költözött Szerbiába. Leginkább az IT szektorban dolgoznak, és általában Belgrádban, Újvidéken, Nišben és Kragujevacon telepednek le. Közel 1.300 cég alakult ezeken a településeken, a becslések szerint viszont még ennél is több lesz. A szerbiai...
2022. JÚNIUS 28.
[ 16:33 ]
Július 1-től 10 dinárral drágulnak a cigaretták, így a legolcsóbb doboz 300, a legdrágább pedig 580 dinárba kerül. Ennek oka a külön jövedéki adó másfél dinárral történő emelése, amelyet a jövedéki naptár szerint évente kétszer, januárban és júliusban korrigálnak. Ezután még 6 alkalommal emelik majd az...
2022. JÚNIUS 28.
[ 12:23 ]
Az Európai Unió energiabiztonságának javítása érdekében az Európai Unió tagállamainak energiaügyekért felelős miniszterei elfogadták az európai földgáztartalék biztosítását célzó rendeletet az ukrajnai háborúval összefüggésben. A Luxembourgban hétfőn tartott tanácskozásról kiadott tanácsi közlemény...
2022. JÚNIUS 27.
[ 14:20 ]
Beolvasás folyamatban