Gazdaság
Július 1-jétől ismét drágul a cigaretta: A legolcsóbb 300, a legdrágább 580 dinárba kerül
Betűméret:             

Július 1-től 10 dinárral drágulnak a cigaretták, így a legolcsóbb doboz 300, a legdrágább pedig 580 dinárba kerül.

Ennek oka a külön jövedéki adó másfél dinárral történő emelése, amelyet a jövedéki naptár szerint évente kétszer, januárban és júliusban korrigálnak. Ezután még 6 alkalommal emelik majd az árakat.

Az állam ezután dobozonként 81,25 dinárt kap, az eddigi 79,75 dinár helyett. Ez a dinamika, vagyis az évente kétszeri kiigazítás, 2025-ig emeli ezt az állami illetéket, ezzel együtt a cigaretta árát, továbbá a 33 százalékos, részarányos jövedéki adót, amely a következő három évben is változatlan marad. Mindehhez még hozzá kell adni az általános forgalmi adót is,

írja a Blic.

A változtatások célja az uniós normákhoz való közeledés, e szerint 2025-re a jelenlegi 70 helyett legalább 90 eurót kellene keresnie az államnak 1.000 darab cigarettánként, dobozonként pedig 1,8 eurót. E szerint a modell szerint a szerbiai dohányosok arra számíthatnak, hogy három év múlva ugyanannyit fizetnek majd a cigarettáért, mint az uniós országokban.

A szerbiai körülményehez képest egyes európai országokban – például Írországban, ahol egy doboz cigaretta 9 euróba kerül – rendkívül drágák a dohánytermékek. Vannak persze olyan országok is, ahol olcsóbb, átlagosan 3,5 és 5,5 euró között mozog az áruk.

Az áremelés fokozatos lesz, de az egészen biztos, hogy a szerbiai dohányosokat sem fogja elkerülni ez az európai gyakorlat.

Egyébként a következő napokban emelik meg az elektronikus cigaretta töltésére szolgáló folyadékok jövedéki adóját, milliméterenként egy dinárral, de az egyre népszerűbb, hevítéses technológiával működő cigaretták ára is nőni fog dobozonként 10 dinárral.

Összességében elmondható, hogy a következő három évben a dohányosoknak egyre többet kell majd áldozniuk erre az élvezeti cikkre.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kakaó ára továbbra is rekordokat dönt, a történelem során először lépte át a 9.000 dollárt (8.307 eurót) tonnánként, mert az alacsony kínálat megrengette a piacot. A kakaó Futures fajtái csak ebben a hónapban mintegy 50 százalékkal drágultak, és idén már több a duplájára nőtt az áruk. A rossz időjárás és a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 11:00 ]
A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elindította az EPS Uvid u račun nevet viselő mobilalkalmazást, amelyen keresztül a háztartások és a kisfogyasztók nagyon egyszerű módon, mobiltelefonon követhetik nyomon a villamosenergia-fogyasztásukat, fizethetik számlájukat, illetve ellenőrizhetik három évre visszamenőleg a havi tartozásukat...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 16:25 ]
A kajszibarackot, az őszibarackot és az almát sújtotta leginkább az elmúlt napok éjszakai alacsony hőmérséklete okozta fagy. Mint a Politika írja, idén tavasszal is megtörtént, amitől a gyümölcstermesztők a legjobban tartottak: a vegetáció beindulása és a gyümölcsfák korai virágzása után bejött a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban