Gazdaság
A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége a tartományi és a köztársasági kormányhoz fordult segítségért
Nyilvánítsák Vajdaságot aszállyal sújtott területté
Betűméret:             

Az idei évben érzékelt csapadékhiány által előidézett szárazság komoly károkat okozott a mezőgazdasági termelésben egész Vajdaság területén. Az eddig tapasztaltak alapján Észak-Vajdaság területén az őszi kalászosokból bő fél termést tudtak betakarítani a gazdálkodók, az olajrepce hasonló hozamot adott, a szója és a tavaszi kapásnövények esetében pedig néhol teljes terméskiesésről beszélhetünk. A gabona földeken tapasztalt aszály lehetetlen helyzetbe hozta az állattenyésztőket is, hiszen a szükséges takarmányt nehezen tudják biztosítani a jószágok részére. A teljes mezőgazdasági termelési vertikum nehéz helyzetbe került, és ezért fogalmazta meg a követeléseit a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége, a tartományi és a köztársasági hatalmi szervek irányába:

1. Kérjük a Szerb Kormányt, hogy Vajdaságot nyilvánítsa aszállyal sújtott területté.

2. Tegye lehetővé az őszi vetés megkezdése előtt az újratermelési anyagoknak a támogatását hektáronkénti 100 eurós értékben, szeptember 30-ai kifizetési határidővel.

3. Minden gazdaság számára biztosítson 100 liter ingyenes dízel üzemanyagot.

4. A regisztrált mezőgazdasági termelőket mentesítsék a 2022-es évre vonatkozó vízlecsapolási illeték kifizetése alól.

5. Az állami földek bérletének értékét csökkentsék le 30%-kal, vagy egy évvel halasszák el a bérleti díjak befizetésének határidejét.

6. A mezőgazdasági termeléssel foglalkozók részére jóváhagyott banki kölcsönök, vagy más tartományi, köztársasági alapok által jóváhagyott kölcsönök visszafizetését függesszék fel 2023. december 31-ig.

Amennyiben a termelők nem kapnak segítséget, akkor kérdésessé válnak az őszi beruházások, és az állattenyésztés további sorsa, aminek nem csak az idei hanem az elkövetkezendő években is komoly hatása lesz az ország gazdasági fejlődésére.Aláírásgyűjtésünkkel szeretnénk a mezőgazdasági termelők segélykiáltását eljuttatni a szerbiai és a vajdasági kormányhoz, bízva abban, hogy lehetőséget találnak a petícióba foglalt kérések teljesítésére.Felkérünk minden mezőgazdasági termelőt, és velük együttérző minden szerbiai állampolgárt, hogy a vajdasági falugazdász hálózat munkatársainál aláírásukkal járuljanak hozzá ezen kezdeményezés sikeréhez. Az aláírásgyűjtés augusztus 15-ig tart.

A felhívást Nagy Miklós, a VASZ elnöke írta alá.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Gutási József
2022. AUGUSZTUS 8. [ 15:18 ]

Törölni azadót és lecsapolást ~s támogatást au őszi vetéshez


sistvan
2022. AUGUSZTUS 6. [ 8:35 ]

Ha nem kérsz nembisztos hogy kapsz is..Én minden kapásnövény vetömagot csiráztatok és jó,de az egyik kukorica hoz termést a másik meg nem még ilyen idöbe is.A gyomirtó plasztika üveg alján újnyi ülepedés van jó az Láthattuk hogy gyengén hatott .Nemakarok senkit se megbántani Élelemre mindenkinek szüksége van.


Nagy attila
2022. AUGUSZTUS 5. [ 9:16 ]

Így helyes


Farkas Edit
2022. AUGUSZTUS 5. [ 7:38 ]

Nagy gondok lesznek mindenkinek!


Alfonz
2022. AUGUSZTUS 5. [ 5:57 ]

100-szor elmondtam már, de senki füléig nem jut el. "MEGLEPETT" bennünket az aszály és most "MUSZÁJ" könyörögnünk valami kis pénzecskéért. Eddig ez rendben van, tegyük, de....Fel lettek a gazdák készítve az aszályra? Előadások, tanácsok, ezt tegyétek stb...NEM. Miért NEM? Kínában (újvidéki TV hírekben) a kormány elrendelte, hogy aratás után a földet le kell takarni szalmával, hogy ne párologjon el az a kevés víz! Nálunk mi van? Csupasz földek csak úgy szárad, menjen az a kevés nedvesség is felfelé. Talajtakaró növények alkalmazása, szárazság elleni permetszer Fiprot F'1, regeneratív, talajmegújító mezőgazdaság, Gabe Brown "Porból élet" c. könyve, elolvasni mindenkinek Ekét eldobni, műtrágyát kiiktatni, permetszereket mellőzni, mindez ma már megoldható. Állattenyésztés: zöld takarmány előállítása, 1 kg. gabonából 5-6 kg. fehérjedús takarmány 10 nap alatt. Min. 50, max 100 négyzetméteren napi egy tonna előállítható kevés vízzel és energiával! NULLA tájékoztatás a témában. MIÉRT?


Még sosem volt olyan magas a betöltetlen álláshelyek száma Ausztriában, mint 2022 második negyedévében – jelentette pénteken az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria. Az osztrák statisztikai hivatal nyilvántartása szerint Ausztriában az üres álláshelyek száma 2022 második negyedévében újabb csúcsra, 206,3...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 17:01 ]
A Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium közölte az új üzemanyagárakat, amelyek augusztus 12-éig, az újabb árlista megjelenéséig lesznek érvényben. A dízel maximális ára a következő hét napban 209 dinár, a 95-ös oktánszámú benziné pedig 184 dinár lesz. Az eddigi árakhoz képest a gázolaj ára...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 15:55 ]
A Szerb Nemzeti Bank (NBS) megerősítette, hogy intenzíven dolgozik egy olyan megoldáson, amelyet várhatóan a lehető legrövidebb időn belül elfogadnak és végrehajtanak annak érdekében, hogy minél jobban védjék a szerbiai polgárok életszínvonalát. Korábban számos panasz és felhívás érkezett az NBS-hez, hogy...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban