Gazdaság
Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány
Betűméret:             

Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány hétfőn: a Polarnet nevű hajó megérkezett törökországi célállomására 12 ezer tonna kukoricával a fedélzetén – közölte a kijevi infrastrukturális minisztérium.

A török zászló alatt hajózó Polarnet pénteken indult útnak a csornomorszki kikötőből. Célállomása a törökországi Kocaeli tartomány Safiport Derince nevű kikötője volt, ahová a kötelező isztambuli nemzetközi ellenőrzést követően időben meg is érkezett.

Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter elmondta: a Polarnet sikere optimizmusra ad okot a jövőbeli kilátásokat illetően.

Oroszország és Ukrajna július 22-én Törökország és az ENSZ közvetítésével megegyezett a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. Ezzel egyidejűleg Oroszország engedélyt kapott arra, hogy a nyugati szankciók ellenére mezőgazdasági termékeket és műtrágyát exportálhasson. Az isztambuli egyezmények célja, hogy enyhítsék a globális élelmiszerválságot és elkerülhetővé váljon az éhínség. Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőreinek egyike, területén jelentős mennyiségben termesztenek búzát és kukoricát.

Az egyezményt követően elsőként a Razoni nevű hajó indult útnak 26 ezer tonna kukoricával a fedélzetén Odessza kikötőjéből. A gabonaszállítónak vasárnap kellett volna megérkeznie Libanonba, de késésben van.

Ukrajna libanoni nagykövetsége szerint az eredeti felvásárló lemondott a szállítmányról annak késése miatt, ugyanis a kukoricának öt hónappal korábban kellett volna megérkeznie. Ezért másik felvásárlót keresnek – írta a nagykövetség a Twitteren.

Az isztambuli megállapodás óta eddig nyolc teherhajó vágott neki a tengernek – közölték az ukrán hatóságok hétfőn. Kijev reményei szerint naponta három-öt gabonaszállító indulhat útnak a következő két hétben. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2022. AUGUSZTUS 9. [ 7:51 ]

"12 tonna kukoricával a fedélzetén" ez tekintélyes mennyiségnek tűnik

Moderátor kommentje a fenti hozzászóláshoz:
2022. AUGUSZTUS 9. [ 20:16 ]
12 ezer tonna. Javítottuk. Elnézést kérünk.

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank-csoport tavaszi washingtoni ülésszakán gratuláltak Szerbia küldöttségének az ország kiváló eredményeihez, és kiemelték, Szerbia egy folyamatosan és erőteljesen előrehaladó ország szemléletes példája. Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank (NBS) kormányzója és Siniša Mali...
2024. ÁPRILIS 19.
[ 14:44 ]
Péntek lévén, a szerbiai kereskedelmi minisztérium közzétette az elkövetkező hétre vonatkozó üzemanyagárakat. Ezek szerint pedig a benzin ismét drágább lesz ma 15 órától. Egy liter eurodízel 206 dinárba fog kerülni a benzinkutakon, az europremium BMB 95-ös benzin pedig 198 dinárba. Ez azt jelenti, hogy míg a dízel ára...
2024. ÁPRILIS 19.
[ 13:25 ]
Május 1-től mintegy 15 százalékkal lesz olcsóbb a gáz az ipari fogyasztók számára, jelentette ki ma Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója, majd hozzátette: a lakossági gázárak nem változnak. „Megteremtődtek a feltételek, hogy az ipari fogyasztók és a szabadpiaci fogyasztók számára olcsóbbá váljon a gáz. Ez a...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 21:26 ]
Beolvasás folyamatban