Gazdaság
A minimálbér-emelés gondot jelent a szerbiai munkáltatóknak
Betűméret:             

A minimálbér 40.020 dinárra való emelése évi 350 millió dinárral növeli a munkáltatók költségeit.

Az állam a terhek egy részét átvállalta, így például növelték a bérek adómentes részét, és 59,4 százalékra csökkentették a nyugdíjbiztosítási járulékot. Nebojša Atanacković, a Szerbiai Munkaadók Szakszervezetének képviselője szerint ez azonban nem lesz elég mindenkinek.

„Az államtól kapott könnyítések a munkaadók 85 százalékának jól fognak jönni, de azok a munkáltatók, akiknek jól megy az üzletük, egyébként sem fizetnek minimálbért. A szakszervezetünknek azonban figyelni kell azokra is, akik a leggyengébben teljesítenek”, mondta Atanacković.

Szerinte, amikor a szakszervezetek a bérek növelését követelik, nem azokra a személyekre gondolnak, akik 100.000 dinárt keresnek havonta, hanem azokra, akik minimálbérből élnek. Atanacković véleménye szerint a minimálbér 14 százalékos emelése az egész gazdaságra vonatkozik, így a munkáltatók közül azok járnak a legjobban az intézkedésekkel, akik magas bért kínálnak.

„A gazdaság egészéből ki kellene választani a munkáltatók és az állampolgárok legsebezhetőbb részét, hogy a speciális intézkedéseket és a költségvetésből származó segítségeket közvetlenül ők kapják meg. Az országban mintegy ötvenezer olyan munkáltató van, akik minimálbért fizetnek, ők pedig nagyon nehéz helyzetbe kerülnek a többletkiadások miatt. Számukra további adókönnyítéseket kellene tenni, vagy például kedvezményes áron kellene eladni nekik az energiatermékeket”, véli Atanacković.

Emelkedő hitelköltségek

A Szerbiai Munkaadók Szakszervezetének tiszteletbeli elnöke szerint az emelkedő hitelárak is gondot okoznak majd az állampolgároknak, mert hozzászoktak az alacsony inflációhoz, most viszont az infláció már kétszámjegyű.

„A kamatok közel nulla százalékon álltak, ám most jelentősen emelkedtek. Azok, akik nem készültek fel erre az eshetőségre, kiszolgáltatottak lesznek, ha nem tudják az árak emelésével kompenzálni a magasabb hitelköltségeket", zárta Atanacković.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A bányászati ​​és energiaügyi minisztériumnak az áramfogyasztás csökkentésére tett ajánlásai nem kötelező erejűek, hanem arra kell ösztönözniük a közszférát, hogy készítsen saját megtakarítási terveket – jelentette ki ma Zoran Lakićević, a tárca államtitkára. A takarékossági ajánlásaink a...
2022. SZEPTEMBER 24.
[ 15:07 ]
Egyelőre nem fog emelkedni az ára sem a gáz, sem a villamos energia ára, jelentette ki Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója. "Minden, ami a gáztárolóban van, már előzőleg ki lett fizetve, tehát a háztartások is ki tudják majd fizetni számláikat, anélkül hogy az számukra megterhelő lenne" - nyilatkozta...
2022. SZEPTEMBER 24.
[ 12:35 ]
Az ukrán kormány 50 millió tonna körüli idei gabonatermést vár, ami jóval kevesebb a tavalyi 80 millió tonnánál az APK-Inform ukrán agrárgazdasági tanácsadó vállalat szombaton ismertetett előrejelzése szerint. A cég egy hónapja még ennél is kisebb mennyiségre, 52,5-55,4 millió tonnára számított. Az APK-Inform a...
2022. SZEPTEMBER 24.
[ 11:51 ]
Beolvasás folyamatban