Gazdaság
Drágul az áram a gazdaság számára: 95-ről 120 euróra emelkedik a megawattóránkénti ára
Betűméret:             

A szerb kormány hamarosan közli azt a döntését, mely szerint a gazdaság számára megawattóránként 95-ről 120 euróra emeli a villamos energia árát, tudta meg jól értesült forrásokból a Demostat.

Az új árat jóval a folyó év naptári vége előtt nyilvánosságra hozzák majd. A szakértői közvélemény szerint ez egy újabb csapást jelent a gazdaságra, különösen pedig azon részére, amely termelési szempontból teljes mértékben az elektromos áramtól függ. Ennek szokás szerint a fogyasztók isszák meg a levét, akik szembesülnek majd a termékek és szolgáltatások magasabb árával.

Az áremelés újabb inflációs csapást jelent, ezzel pedig tovább fog csökkenni a koronavírus-járvány és az ukrajnai konfliktus okozta válsághelyzetben lévő polgárok amúgy is alacsony életszínvonala.

A Beta hírügynökség arra emlékeztet, hogy a szerb kormány augusztus 30-án jelentette be az áram árának emelését a gazdaság számára. Akkor a 75 euróról 95 euróra emelték a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) által szállított áram árát megawattóránként.

Annak ellenére, hogy Szerbiában a villamosenergia-árak a gazdaság számára – ellentétben a polgároknak szánt árakkal – a szabad piacon alakulnak, a kormány tavaly novemberben úgy döntött, hogy beavatkozik a válsághelyzetekben, amikor az állami tulajdonban lévő EPS-nek elrendelte, hogy ne módosítsa azon ügyfelek szerződését, akiknek a szerződése az adott hónapban járt le.

Ugyanezt a döntést decemberig hosszabbította meg a kormány, ezt követően pedig előírta, hogy a gazdaság számára megawattóránként 75 euró lesz az áram ára. Ez az ár szeptember 1-ig volt aktuális, ekkor lépett életbe a 95 eurós ár.

A Demostat a kormányhoz közeli forrásokból úgy értesült, hogy a hatóságok célja az áram árának fokozatos emelése a gazdaság számára, míg végül összesen 70 százalékos nem lesz a drágulás.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A bányászati ​​és energiaügyi minisztériumnak az áramfogyasztás csökkentésére tett ajánlásai nem kötelező erejűek, hanem arra kell ösztönözniük a közszférát, hogy készítsen saját megtakarítási terveket – jelentette ki ma Zoran Lakićević, a tárca államtitkára. A takarékossági ajánlásaink a...
2022. SZEPTEMBER 24.
[ 15:07 ]
Egyelőre nem fog emelkedni az ára sem a gáz, sem a villamos energia ára, jelentette ki Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója. "Minden, ami a gáztárolóban van, már előzőleg ki lett fizetve, tehát a háztartások is ki tudják majd fizetni számláikat, anélkül hogy az számukra megterhelő lenne" - nyilatkozta...
2022. SZEPTEMBER 24.
[ 12:35 ]
Az ukrán kormány 50 millió tonna körüli idei gabonatermést vár, ami jóval kevesebb a tavalyi 80 millió tonnánál az APK-Inform ukrán agrárgazdasági tanácsadó vállalat szombaton ismertetett előrejelzése szerint. A cég egy hónapja még ennél is kisebb mennyiségre, 52,5-55,4 millió tonnára számított. Az APK-Inform a...
2022. SZEPTEMBER 24.
[ 11:51 ]
Beolvasás folyamatban