Gazdaság
Siniša Mali: Van pénz nyugdíj- és béremelésre
Betűméret:             

Siniša Mali szerb pénzügyminiszter szerint Szerbiát nem fenyegeti az eladósodás, így a nyugdíjak novembertől 9, januártól további 11 százalékkal emelkednek.

A Pink TV-nek nyilatkozva elmondta, hogy az új kormány megalakulása után újratervezik a költségvetést, annak érdekében, hogy megemeljék a nyugdíjakat. Hozzátette: az infláció idén 11 százalék, a jövő évre pedig 8,7 százalékosat prognosztizálnak. Mali megerősítette, hogy a minimálbér januártól 14 százalékkal növekszik, így ennek összege is több lesz, mint 40.000 dinár. Az állami szektorban 12,5 százalékkal emelkednek a bérek.

„2022-ben a GDP 60,2 milliárd euró lesz, az államadósság pedig 31,5 milliárd körül alakul. Ennek megfelelően az államadósság kb. 53 százalék, ami még mindig alacsonyabb a maastrichti szerződésben foglalt 60 százalékhoz képest. Görögországban ez a szám 193, Spanyolországban 118, Montenegróban 103 százalék, az EU-s átlag pedig 88”, közölte a miniszter, aki annyival még kiegészítette nyilatkozatát, hogy 2012-ben 52,5 százalék volt Szerbia államadóssága a GDP-hez képest.

A munkanélküliség 8,9 százalék az országban, a gazdasági növekedés pedig az első és a második negyedévben is megfigyelhető volt, ellentétben Európa többi országával, ahol már a recesszió jelei mutatkoznak.

„Az ukrajnai orosz invázió miatt a globális krízis nagyon súlyos, de Szerbia másokhoz képest jól tartja magát”, állítja Mali.

A pénzügyminiszter szerint nagy siker, hogy az Egyesült Arab Emírségek kedvező, mindössze háromszázalékos hitelt biztosított Szerbiának. Ez az óriási támogatás Aleksandar Vučić és Abu-Dzabiban Mohammed bin Zájed sejk személyes barátságának köszönhető.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hibát jelzett és automatikusan készenlétbe helyezte magát a belgiumi Tihange atomerőművének egyes reaktora a két gőzturbina egyikével kapcsolatos probléma miatt, a hiba forrását még nem sikerült azonosítani - tájékoztatott az erőművet üzemeltető, francia tulajdonú Engie áramszolgáltató vasárnap. A La Libre...
2022. DECEMBER 4.
[ 19:05 ]
Szerbia idei költségvetésében még 285 milliárd dinár áll rendelkezésre, ezt maga Siniša Mali pénzügyminiszter jelentette ki. Hozzátette: az immáron három éve tartó gazdasági válság ellenére minden makroökonómiai mutató pozitív és a szerb gazdaság erősebbnek mutatkozott, mint sok más, nagyobb gazdaság. A...
2022. DECEMBER 4.
[ 17:23 ]
Az Európai Unió és a G7-csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását - közölte az Európai Bizottság szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elégtelennek...
2022. DECEMBER 3.
[ 19:02 ]
Beolvasás folyamatban