Gazdaság
Az infláció még nem érte el a csúcsot, az árak tovább emelkednek
Betűméret:             

A szerbiai gazdaság forgalom- és exportnövekedésre, valamint stabil üzleti környezetre számít az év végéig, a vállalatok előtt álló legnagyobb kihívást pedig az energia és a nyersanyag beszerzési költségeinek, illetve a késztermékek árának növekedése jelenti, derült ki a Szerbiai Gazdasági Kamara (PKS) legfrissebb felméréséből.

Bojan Stanić, a PKS stratégiai elemzéssel foglalkozó szektorának munkatársa szerint a továbbra is növekvő inflációs nyomás miatt az idei év nem kedvez sem a lakosságnak, sem a gazdaságnak, sem az államnak.

„Az idei év végéig és a következő év folyamán is számíthatunk további áremelkedésre, mert az infláció még nem érte el a csúcspontját. Lehetséges, hogy a jövő év első negyedévében lassulni fog, de az infláció továbbra is viszonylag magas szintű lesz. Ezért az árak tovább emelkednek, csak alacsonyabb növekedési ütemben”, nyilatkozta Stanić az Euronews Serbiának.

A PKS szerint aggasztó a termelési költségek emelkedése, amelyet 2022 harmadik negyedévében a válaszadók 81 százaléka tapasztalt, míg a megkérdezett vállalatok 51 százaléka emelte meg a késztermékek vagy szolgáltatások árát.

Meg kell osztani az infláció terhét

Kiemelte, hogy a gazdaság számára megnövekedett termelési költségek mellett már a termékek és szolgáltatások realizálása is kihívást jelent majd a lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt.

„Ettől függ, hogy az emberek mennyire tudnak majd termékeket vásárolni, a cégek pedig nyersanyagot és minden mást. Emiatt az infláció terhét meg kell osztani a lakosság, a gazdaság és az állam között”, véli Stanić.

Stabil exporttevékenységet a megkérdezett exportőrök 84 százaléka vár el leginkább a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban és a szolgáltató tevékenységek területén, míg a megkérdezettek 93 százaléka nem tervez létszámcsökkentést a negyedik negyedévben, derült ki a felmérésből, amelyben több mint 1.800 vállalat vett részt.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az üzemanyag már szokásossá vált péntekenkénti árkorrekcióját követően mától három dinárral olcsóbb az üzemanyag Szerbiában. A dízel ára az eddigi 200 helyett 197 dinár, míg a benzin az eddigi 178 helyett a következő kiigazításig 175 dinár lesz. Mint ismeretes, az energiaválság negatív hatásainak leküzdése...
2023. DECEMBER 8.
[ 13:23 ]
Közel másfélezerrel nőtt az Oroszországban működő külföldi vállalatok száma 2022 március elejétől idén novemberig – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön a VTB bank Oroszország hív! elnevezésű moszkvai fórumán. „A nyugati politikai elit minden nyomása ellenére nem csökkent az Oroszországban...
2023. DECEMBER 7.
[ 18:36 ]
Magyar-szerb-szlovén együttműködésben közös regionális villamos energia tőzsde kezdi meg működését 2024-ben - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön. A tárca tájékoztatása szerint a magyar HUPX 2010-es indulása óta a régió vezető áramtőzsdéjévé vált, a közép-kelet-európai és...
2023. DECEMBER 7.
[ 16:03 ]
Beolvasás folyamatban