Gazdaság
Az infláció még nem érte el a csúcsot, az árak tovább emelkednek
Betűméret:             

A szerbiai gazdaság forgalom- és exportnövekedésre, valamint stabil üzleti környezetre számít az év végéig, a vállalatok előtt álló legnagyobb kihívást pedig az energia és a nyersanyag beszerzési költségeinek, illetve a késztermékek árának növekedése jelenti, derült ki a Szerbiai Gazdasági Kamara (PKS) legfrissebb felméréséből.

Bojan Stanić, a PKS stratégiai elemzéssel foglalkozó szektorának munkatársa szerint a továbbra is növekvő inflációs nyomás miatt az idei év nem kedvez sem a lakosságnak, sem a gazdaságnak, sem az államnak.

„Az idei év végéig és a következő év folyamán is számíthatunk további áremelkedésre, mert az infláció még nem érte el a csúcspontját. Lehetséges, hogy a jövő év első negyedévében lassulni fog, de az infláció továbbra is viszonylag magas szintű lesz. Ezért az árak tovább emelkednek, csak alacsonyabb növekedési ütemben”, nyilatkozta Stanić az Euronews Serbiának.

A PKS szerint aggasztó a termelési költségek emelkedése, amelyet 2022 harmadik negyedévében a válaszadók 81 százaléka tapasztalt, míg a megkérdezett vállalatok 51 százaléka emelte meg a késztermékek vagy szolgáltatások árát.

Meg kell osztani az infláció terhét

Kiemelte, hogy a gazdaság számára megnövekedett termelési költségek mellett már a termékek és szolgáltatások realizálása is kihívást jelent majd a lakosság vásárlóerejének csökkenése miatt.

„Ettől függ, hogy az emberek mennyire tudnak majd termékeket vásárolni, a cégek pedig nyersanyagot és minden mást. Emiatt az infláció terhét meg kell osztani a lakosság, a gazdaság és az állam között”, véli Stanić.

Stabil exporttevékenységet a megkérdezett exportőrök 84 százaléka vár el leginkább a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban és a szolgáltató tevékenységek területén, míg a megkérdezettek 93 százaléka nem tervez létszámcsökkentést a negyedik negyedévben, derült ki a felmérésből, amelyben több mint 1.800 vállalat vett részt.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hibát jelzett és automatikusan készenlétbe helyezte magát a belgiumi Tihange atomerőművének egyes reaktora a két gőzturbina egyikével kapcsolatos probléma miatt, a hiba forrását még nem sikerült azonosítani - tájékoztatott az erőművet üzemeltető, francia tulajdonú Engie áramszolgáltató vasárnap. A La Libre...
2022. DECEMBER 4.
[ 19:05 ]
Szerbia idei költségvetésében még 285 milliárd dinár áll rendelkezésre, ezt maga Siniša Mali pénzügyminiszter jelentette ki. Hozzátette: az immáron három éve tartó gazdasági válság ellenére minden makroökonómiai mutató pozitív és a szerb gazdaság erősebbnek mutatkozott, mint sok más, nagyobb gazdaság. A...
2022. DECEMBER 4.
[ 17:23 ]
Az Európai Unió és a G7-csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását - közölte az Európai Bizottság szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elégtelennek...
2022. DECEMBER 3.
[ 19:02 ]
Beolvasás folyamatban