Gazdaság
Mától orosz olaj nélkül marad Szerbia (is)
Betűméret:             

Éjféltől hatályba lépett az Európai Uniónak az orosz kőolajra bevezetett embargója, amely ellehetetleníti az orosz kőolaj importját Szerbiába az adriai olajvezetéken (Janaf) keresztül.

December 5-étől az unió hatvan dollárban határozta meg az orosz nyersolaj hordónkénti felső árhatárát, melyet ugyancsak mától alkalmaznak. Oroszország ezt az árkorlátot elutasítja, még annak árán is, hogy a termelés csökkentésére kényszerül.

Szerbia az elmúlt hónapokban készült az orosz olajembargóra, a raktárak telítve vannak – mondta a miniszterelnök.

"A jövőben is folytatni fogjuk a harcot, hogy kivételes státuszt kapjunk, ahogy az Európai Unió egyes tagállamai is. Biztonságban vagyunk, de mindez hatással lesz a gazdaságunkra” – jelentette ki Ana Brnabić.

Szerbia kőolajszükségletének háromnegyed részét behozatalból fedezi. Ugyanakkor a NIS azt állítja, hogy kész fenntartani az ellátás stabilitását.

"A NIS kizárólag a Janaf vezetéken szállít olajat, és december 5-e után már nem lehet orosz olajat vásárolni, de folytatódik a zavartalan olajvásárlás és -szállítás más országokból. Fontos kiemelni, hogy a pancsovai kőolajfinomító az egyik legmodernebb Európának ezen a részén, és alkalmas a különböző típusú kőolaj feldolgozására” – tájékoztatott a NIS.

Az olajársapka mellett Brüsszel tiltja az orosz kőolajjal való kereskedést is harmadik országokkal.

"A nyugati szövetségesek keresték a módot az orosz gazdaság megbüntetésére. Az olaj mindig is olyan célpont volt, amelyre a Nyugat odafigyelt. Nemcsak azért, mert az olaj kulcsfontosságú a világ működésében, hanem azért is, mert Oroszország mindig is jelentős nyereséghez jutott a kőolaj exportból” – mondja Andrew Wilson gazdasági szakértő.

Az elemzések azt mutatják, hogy tilalomnak felbecsülhetetlen pénzügyi következményei lesznek az európai gazdaságra nézve. Az olajdrágulás magával vonja a gáz és az áram árának növekedését is. Több európai ország figyelmeztetett az esetleges hiányokra és korlátozásokra, köztük Franciaország is, amely 42 év után idén kényszerül először árambehozatalra.

A Nyugat újabb lépései csak destabilizálják az európai energiapiacot, piaci árak nélkül nincs gáz, sem olaj – figyelmeztet Moszkva. (RTS)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jelentős mértékű árcsökkentést jelentett be Németország nyugati részének egyik legnagyobb városi közműszolgáltatója, a több százezer ügyfelet kiszolgáló Entega. A Darmstadtot ellátó vállalat a villamos energia árát csaknem 25 százalékkal, a földgáz árát 30 százalékkal csökkenti áprilistól az egyetemes...
2023. JANUÁR 20.
[ 12:08 ]
Szerbia lakosai egyre inkább eladósodnak, erre a következtetésre jutunk, ha megnézzük a Szerbiai Bankszövetség tavalyi statisztikáit. Ezen adatok alapján a lakosok átlagoson 1800 euróval tartoznak a bankoknak. A Politika mai cikke szerint a lakosok 1426 milliárd dinárt kölcsönöztek a bankoktól, azaz mintegy 12 milliárd...
2023. JANUÁR 20.
[ 12:04 ]
A pár hetes folyamatos árcsökkenés után ismét drágul az üzemanyag Szerbiában. Ma 15 órától az eurodízel ára 198, a 95 oktános benziné 167 dinár lesz. Az árak jövő péntekig érvényesek. A múlt héten az eurodízel 195 dinár, a BMB 95-ös benzin 165 dinár volt. Az elmúlt tíz napban az olaj világpiaci ára is...
2023. JANUÁR 20.
[ 12:02 ]
Beolvasás folyamatban