Gazdaság
Đedović: A kőolaj és a kőolajszármazékok ellátásának biztonsága nincs veszélyben
Betűméret:             

Dubravka Đedović, Szerbia bányászati ​​és energiaügyi minisztere ma azt mondta, nincs veszélyben a kőolaj és a kőolajszármazékok hazai piacának ellátásbiztonsága, és nincs veszélyben a hazai olajfinomítók működése sem, amely az Oroszországgal szembeni nyolcadik uniós szankciócsomag életbelépése ellenére teljes kapacitással működik.

„A kőolajszármazékokból akár három hónapra elegendő tartalékunk van, és készen állunk az esetleges piaci zavarokra”, mondta a belgrádi gazdasági fórumon.

Hozzátette: Szerbiának nem lesz könnyű dolga az energiaforrásokat illetően, nap mint nap elemzik a geopolitikai és piaci helyzetet, a polgárok és a gazdaság érdekében dolgoznak.

Emlékeztetett rá, hogy az Oroszország elleni EU-szankciók nyolcadik csomagja magában foglalja az Oroszországból származó kőolaj szállításának megszakítását az Adriai Kőolajvezetéken (JANAF). Ez az egyetlen vezeték, amelyen keresztül Szerbia nyersolajhoz juthat.

Mint kiemelte, a JANAF-on eddig sem csak orosz kőolaj érkezett Szerbiába, hanem más országokból, köztük Irakból is.

Đedović pontosította, hogy a JANAF által szállított orosz kőolaj aránya az aktuális piaci kereskedelmi feltételektől függ, így tavaly a teljes olajmennyiség mintegy 20 százaléka származott Oroszországból, méghozzá kedvezőbb áron.

Mint hangsúlyozta, az új olajpiaci helyzet az államháztartást is érinti.

„Azt várom az olajtársaságoktól, hogy alkalmazkodjanak az új körülményekhez és szabályozásokhoz, és más források felé orientálódjanak, és ezáltal biztosítsák a piac ellátásának biztonságát”, fogalmazott Đedović.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az energiaárak Szerbiában továbbra is a tőzsdén alakuló áraktól függnek.

„Az állam gondoskodik arról, hogy a világpiaci drágulás terhét ne kelljen teljes mértékben a hazai fogyasztóknak viselniük, ez a helyzet az áram és a gáz árával. Sikerült biztosítanunk, hogy a lehető legkisebb legyen az áram és gáz árának emelése a következő év január 1-jétől, mivel ez elkerülhetetlen volt”, mondta Đedović.

Szerinte ügyelni fognak arra, hogyan védjék meg a lakosság kiszolgáltatott kategóriáit.

„Megnöveljük a kiszolgáltatott vásárlóknak szánt segélyeket”, mondta a miniszter és kijelentette, hogy erre a célra háromszor nagyobb összeget fordítanak a költségvetésből, mint korábban, illetve azzal a rendelettel, amelyet hamarosan elfogadnak, még több polgárt védenek meg a magas áraktól, jelenti a Beta.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Januárban a fogyasztói árak átlagosan 6,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat Szerbiában, jelentette hétfőn a Köztársasági Statisztikai Hivatal (RZS). Az évközi infláció az elmúlt év végén 7,6 százalékos volt, majd januárban tovább csökkent 6,4 százalékra. Az élelmiszerek ára 12 hónap alatt 7,1...
2024. FEBRUÁR 19.
[ 15:55 ]
Majdnem két hónap után hétfőtől, azaz mától a fogyasztók újra fizethetik számláikat az EPS tolóablakainál. Erre azért nem volt több mint két hónapig lehetőség, mert állítólag hackertámadás érte a vállalatot. Ez annyiban érintette a fogyasztókat, hogy minden alkalommal valamelyik banknál vagy a postánál kellett...
2024. FEBRUÁR 19.
[ 14:11 ]
Az Európai Bizottság átfogó vizsgálatot kezdeményezett a potenciálisan piactorzító külföldi támogatások ügyében a kínai CRRC Qingdao Sifang Locomotive, az állami tulajdonú CRRC Corporation leányvállalata ellene. Az anyavállalat a Budapest-Belgrád vasútvonal építésében is érdekelt. Az Európai Bizottság pénteken...
2024. FEBRUÁR 19.
[ 10:35 ]
Beolvasás folyamatban