Gazdaság
Egy köbméter tűzifa ára 5 ezer dinártól indul, az eladók bejelentették az áremelést
Betűméret:             

A szerbiai polgárok régóta alkalmazzák azt a szabályt, mely szerint okosabb nyáron megvásárolni a tűzifát.

Akik most döntenek úgy, hogy biztosítják a tűzifát télire, olcsóbban tudják azt beszerezni, mert az eladók már bejelentétték, hogy ősszel áremelés várható.

A pellet ára 32 és 37 ezer dinár között mozog tonnánként, míg az „út menti árusoknál” 5 ezer dinárért is lehet találni egy köbméter fát.

„Két hete biztosítottam tűzifát, vettünk bükköt, akácot, csertölgyet, mindezt vegyesen, és köbméterenként 60 eurót fizettünk, mert azt szerettük volna, hogy az eladó a házunk elé hozza a fát, és rakja is le a saját munkásával. Viszont ha lett volna mivel elhoznunk, akkor kevesebbe került volna, egy köbméter 5 ezer dinártól indulna”, mesélte egy leskovaci nő, aki minden évben augusztusban vásárolja meg a tűzifát, mert akkor olcsóbb.

A közösségi oldalakon számos hirdetést jelentetnek meg a polgárok, úgy a tűzifa vásárlásával, mint az eladásával kapcsolatban.

A Facebookon megjelenő hirdetések alapján az árak nagyon változóak, leginkább a az eladás helyétől és a fa minőségétől függenek. Sokan hirdetik meg a bükk vagy a juharfa köbméterét 7-8 ezer dináros áron, ha az eladónak azt ki kell szállítania a megadott címre.

Az akác ára 7 ezer dinártól indul, a hasított fa métere vidéken, de Belgrádban is, 10 ezer dinárba kerül.

Az eladók szerint sokan választják az olcsóbb lehetőségeket, vagyis inkább vásárolnak a terepen.

„Ez tavaly kezdett gyakorivá válni, amikor egy köbméter fa már 100 euróba került, de idén szinte mindenhol felére csökkentek az árak. Belgrádban és Vajdaságban egy kicsit magasabbak az árak, de lényegében még így is alacsonyabbak a tavalyinál. Tekintettel arra, hogy nagy a kereslet a tűzifa iránt, az üzemanyag ára pedig ugrásszerűen nőtt, fennáll a lehetősége annak, hogy az ősz közeledtével emelkedni fognak az árak”, nyilatkozta S. M. leskovaci faárus a Kurirnak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Október 14-én indul a Vedd el a nyugtát és nyerj elnevezésű nyereményjáték második köre és öt héten keresztül tart majd, amelyben a résztvevők között további tíz belgrádi lakást sorsolnak ki - jelentette be Siniša Mali pénzügyminiszter, a kormány alelnöke. Eddig 217 millió nyugta érkezett a rendszerbe, és több...
2023. SZEPTEMBER 22.
[ 13:05 ]
5,4 milliárd forint többletforrást biztosít a magyar állam a MÁV-nak a Szeged–Szabadka-vasútvonal magyarországi szakaszának előteljesítéséhez – derült ki a csütörtök esti Közlönyből. A Telex azt írja, hogy az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a Budapest–Belgrád-vasútvonal építése alatt a...
2023. SZEPTEMBER 22.
[ 8:30 ]
Az Energetikai Ügynökség Tanácsa döntésének értelmében november elsejétől tíz százalékkal drágul a gáz Szerbiában. Az új díjszabás szerint a földgáz kilowattóránkénti ára adó és járulékok nélkül 4,54 dinárt tesz ki, azaz az adóval és járulékokkal együtt kilowattóránként 5,02 dinárt kell fizetni...
2023. SZEPTEMBER 21.
[ 21:21 ]
Beolvasás folyamatban