Gazdaság
Magyarországon is váltható bérlet a Szeged-Szabadka vasútvonalra
Betűméret:             

A rendszeres ingázók és a diákok különösen kedvező bérlettípust vásárolhatnak a Szeged-Szabadka vasútvonalra Szegeden a vasútállomás és a menetjegyiroda pénztáraiban - tájékoztatta a MÁV-START kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a kedvező árral népszerűbbé válhat az új összeköttetés, és elősegítheti az utasszám növekedését. A bérletajánlat két, rendszeresen utazó célcsoport számára ajánlott és elérhető: a felnőtt ingázó utasoknak, valamint a diákoknak 25 éves kor alatt.

A szerb vasúttal megkötött kétoldalú megállapodás alapján Szeged és Hajdújárás között a felnőttek 65 euróért, 24 700 forintért, a diákok 40 euróért, 15 200 forintért válthatnak havi bérletet. Szeged és Szabadka között a felnőtt havibérlet 80 euró (30 400 forint), a diák havibérlet 50 euró (19 000 ezer forint).

Az árakat a nemzetközi vasúti díjszabási szabályok alapján euróban határozzák meg, a forintáraknál a MÁV-START által megszabott garantált - jelenleg 380 Ft/euró - árfolyamot alkalmazzák. A kialakított bérletárak nemzetközi forgalomban alacsonynak számítanak, figyelembe véve a 48 kilométeres utazási távolságot. Az egy útra szóló jegy árához viszonyítva a felnőtt bérlet 13, a diák bérlet 8 utazás után már kedvezőbb.

A szegedi nagyállomástól Palicsig, illetve Szabadka végállomásig érvényes teljes árú menetjegy ára 6,20 euró, ez jelenlegi árfolyamon 2356 forint. Szeged-Horgos, Szeged-Királyhalom, Szeged-Hajdújárás között 4,80 euróért, 1824 forintért lehet utazni. Gyermekek 6 éves korukig díjmentesen utazhatnak, Magyarországon 14., Szerbiában 15. életévük betöltéséig féláron. A vonatokra a rendelkezésre álló helyek mértékéig kerékpárjegy is váltható 2 euróért a jegyvizsgálónál.

Az ország- és vármegyebérletek nemzetközi utazásra nem vehetők igénybe, azaz szerbiai úticél esetén az országhatárig sem érvényesek, az ilyen bérletek tulajdonosainak is utazásuk teljes hosszára érvényes menetjeggyel kell rendelkezniük. A Magyarországon érvényes kedvezmények csak belföldi utazáshoz vehetők igénybe, így a szerbiai szakaszra például a nyugdíjas utasoknak is jegyet kell váltaniuk - áll a közleményben.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában tavaly átlagosan 19 százalékkal nőtt a használt autók ára 2022-hez képest, erre pedig kihatással volt a globális instabilitás, az emelkedő infláció számos európai országban, de az is, hogy megnövekedett a használt autók behozatalának költsége Szerbiába. A Polovni automobili portál a használtautó-piac...
2024. FEBRUÁR 20.
[ 18:34 ]
A januári, 14,8 százalékos nyugdíjemelést követően a minimálnyugdíj Szerbiában 23.684 dinár és mintegy 138 ezer nyugdíjas kap ennyit. A legalacsonyabb földművesnyugdíjat, 19.600 dinárt megközelítőleg 96 ezer nyugdíjas kapja. A minimálnyugdíjnál is kevesebb a havi bevétele több mint 205 ezer időskorúnak. Az...
2024. FEBRUÁR 20.
[ 17:08 ]
Az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium 1,4 milliárd dinár összértékű pályázatot hirdetett meg városok és önkormányzatok infrastrukturális fejlesztésére – közölte hétfőn Goran Vesić építésügyi miniszter. A projektumra minden helyi önkormányzat pályázhat, szemben a tavalyi évvel,...
2024. FEBRUÁR 19.
[ 17:31 ]
Beolvasás folyamatban