Gazdaság
Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen demonstráltak a közép- és kelet-európai gazdaszervezetek
Betűméret:             

Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tiltakoztak csütörtökön forgalomakadályozó demonstrációkkal a négy visegrádi ország, valamint Lettország és Litvánia gazdaszervezetei. A tiltakozásokat a bolgár, a horvát, a román és a szlovén gazdák képviselői is támogatták.

A közép- és kelet-európai gazdáknak kifogásaik vannak az EU Zöld Megállapodása (Green Deal) teljesítésének feltételei, valamint az adómentes mezőgazdasági termékek behozatala ellen Ukrajnából és Dél-Amerikából.

A cseh gazdák százai traktorokon és más mezőgazdasági gépeken a Szlovákiába, Lengyelországba és Németországba vezető határátkelőkre vonultak, és délelőtt rövid időre teljesen leállították, majd akadályozták a közúti forgalmat.

A helyi rendezvényeken kívül a cseh, a magyar és a szlovák gazdák képviselői találkozót tartottak a dél-morvaországi Hodonínban, hogy közösen adjanak hangot elégedetlenségüknek. Az agrárkamarák által a cseh-szlovák határátkelőhöz megszervezett tiltakozó nagygyűlésre meghívást kapott Marek Vyborny cseh és Richard Takác szlovák mezőgazdasági miniszter is.

A rendezvényre érkezett magyar gazdák "Európa ébredj fel!" és "STOP az ukrán gabonának!" feliratú angol nyelvű transzparensekkel, míg a szlovákok sípokkal tiltakoztak - írta a CTK hírügynökség.

"Önmaguk ellenségei lennének a cseh gazdák, ha nem támogatnák a mezőgazdasági területek nagyobb védelmét. Az uniós Zöld Megállapodást azonban úgy kell bevezetni, hogy annak adminisztrálása ne okozzon problémákat a gazdáknak, s ne veszélyeztesse a mezőgazdasági termelés fenntartását" - olvasható abban a közleményben, amelyet a tiltakozásokat megszervező Cseh Agrárkamara és az őt támogató szervezetek adtak ki a tüntetések után.

Marek Vyborny cseh mezőgazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy megérti a gazdák tiltakozását az EU agrárpolitikája ellen. "A túlzott adminisztráció és több irreális követelmény engem is zavar" - szögezte le újságírók előtt. Hangsúlyozta, hogy a tiltakozó gazdák nézeteit tolmácsolni fogja a szakminiszterek következő találkozóján Brüsszelben.

Jan Dolezal, a cseh agrárkamara elnöke azt mondta: a tüntetéseken összesen mintegy háromezer mezőgazdasági gépet vonultattak föl, a tiltakozó gazdák száma pedig országos szinten öt-hatezer volt. A határátkelőknél megtartott akciók mellett gazdák százai vonultak gépeikkel a cseh nagyvárosok utcáira, és ott is akadályozták a forgalmat, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.

A szlovák-cseh határon is közösen tüntettek a V4-ek gazdaszervezetei a gazdákat ellehetetlenítő brüsszeli intézkedések ellen

Több száz traktorral tüntettek a szlovák-cseh határon a V4 országok agrárkamarái által szervezett demonstráción a gazdák az őket ellehetetlenítő brüsszeli intézkedések ellen csütörtökön délelőtt - erősítette meg az MTI-nek Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke a helyszínen. A sok helyszínen zajló megmozduláson Szlovákiában több ezren vettek részt.

A szlovák-cseh határon megtartott közös demonstráción a visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) érdekképviseleti szerveinek több vezetője is részt vett és beszédet mondott. Az ott fellépő szónokok tiltakozásuk legfőbb okaként az őket ellehetetlenítő brüsszeli intézkedéseket, az uniós bürokráciát, az EU-n kívülről, elsősorban Ukrajnából érkező agrártermék-behozatalt, valamint az úgynevezett Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) következményeit jelölték meg, azonnali megoldást követelve ezekre az utóbbi években felhalmozódott problémákra az Európai Bizottságtól (EB).

Az EB agrárpolitikája elleni - csütörtökön számos helyszínen, köztük a szlovák-lengyel és a szlovák-ukrán határon is - lezajlott közös V4-es tiltakozó megmozdulásról még a múlt héten született döntés, azon a találkozón, amelyet az ukrán agrárbehozatal által leginkább sújtott országok képviseletében a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR), a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK), a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), és a Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKCR) vezetői tartottak Lengyelországban.

Süle Katalin a szlovák-cseh határon megszervezett V4-es demonstráción a gazdák követeléseit részletezve elmondta: az EU azt tervezi, hogy meghosszabbítja az ukrajnai agrártermékek szabad behozatalát, ami azért jelent rendkívüli problémát, mert az ukrajnai agrárimportból származó termékeket az unióstól eltérő körülmények és előírások mellett állítják elő, s ezzel azok szabad behozatala irreális versenyhátrányba hozza a gazdákat, tönkre téve az uniós országok agrárgazdaságait és élelmiszer előállítását. Rámutatott: ezzel a közös fellépéssel is arra kérik az EB-t, hogy "hallja meg a gazdák hangját", vagyis változtasson az elképzelésein.

"Az unió agrárpolitikája egy zsákutca, mindenképpen változásra van szükség mindannyiunk jövője érdekében, mert gazdák nélkül nincsen jövő és nincsen élelmiszer" - hangsúlyozta Süle Katalin.

A magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke elmondta: komplex problémát képeznek a gazdák életét megnehezítő brüsszeli bürokrácia, és a Green Deal következményei is. Hangsúlyozta: nem csak az agráriumban dolgozókat, hanem mindenkit érintő problémákról van szó.

Süle Katalin az Európai Zöld Megállapodásról szólva rávilágított: az valójában nem egy megállapodás, hanem "zöld diktátum, zöld propaganda" egy irreális, hatástanulmányokat mellőző elvárás, amely olyan követelményeket támaszt, amelyeket nem erősítettek meg semmilyen tudományos, szakmai vizsgálattal, s ezek a teljesíthetetlen elvárások tönkreteszik az unió agrárgazdaságát. Hangsúlyozta: a gazdálkodók óvják és védik a természetet, a környezetet, hiszen ott és abból élnek. "Ha valaki, akkor mi jövőbe látóan óvjuk és védjük a környezetünket" - szögezte le.

Andrej Gajdos, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara alelnöke, a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint a tüntetésen mondott felszólalásában azt hangsúlyozta: a visegrádi gazdák demonstrációjának kiváltó oka, hogy bár hosszas tárgyalásokat folytattak az Európai Bizottsággal az említett problémákról, ezek az egyeztetések nem vezettek sehová.

Szlovákiában csütörtökön számos helyszínen tartottak tiltakozó demonstrációkat a gazdák a visegrádi négyek közös rendezvényének részeként, köztük Pozsonyban is, ahol az EB képviselete elé vonultak. A szlovák agrárkamara vezetői írásban is átadták követeléseiket. A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara adatai szerint a csütörtöki tüntetésekbe országszerte mintegy négyezer gazda kapcsolódott be, ők több, mint 2200 traktorral vonultak az utcákra. A tiltakozó akció keretében a V4-es országok agrártermelői egy közös nyilatkozatot is kiadtak, amelyben leszögezik: kulcsfontosságú az élelmezésbiztonság garantálása, illetve a minőségi és biztonságos élelmiszerek előállítása, ezért az is, hogy megmaradjon az agrár-élelmiszeripar gazdasági életképessége az Európai Unióban. A V4 országok gazdálkodói ezért elutasítják a mezőgazdasági termelés kötelező korlátozását, és felszólítják az EB-t minden olyan jogszabály eltörlésére, amely bármilyen módon hátrányos helyzetbe hozza az európai gazdálkodókat.

A nyilatkozatban arra is felszólítják az EB-t, hogy akadályozza meg az áruk és élelmiszerek behozatalát olyan országokból, amelyek nem felelnek meg az európai uniós normáknak, rámutatva: az ukrán agrárimport az egyenlő versenyfeltételek hiánya miatt az uniós piac összeomlásához vezet. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagjai egyhangúlag az alapkamat 75 bázispontos csökkentésére voksoltak a márciusi ülésen a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint. A március 26-i ülésen a kamatfolyosó két szélét is 75 bázisponttal mérsékelték. Az alapkamat így 8,25 százalékra...
2024. ÁPRILIS 10.
[ 14:46 ]
Aleksandar Vučić államfő ma Párizsban elmondta, hogy tegnap este nagyon jó beszélgetést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel, amely több mint három órán át tartott, és konkrét megállapodásra jutottak a Rafale vadászrepülőgépek vásárlása ügyében, az erre vonatkozó szerződéseket pedig a következő két hónap...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 13:47 ]
Aláírásra került a megállapodás, amelynek értelmében az év második felében megkezdheti működését Magyarország, Szlovénia és Szerbia közös áramtőzsdéje, ami nagyban fokozhatja az ellátásbiztonságot minden fél számára - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten. A...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 13:40 ]
Beolvasás folyamatban