Gazdaság
Meghaladta a 4,2 milliárd eurót az Ukrajnának nyújtott EBRD-finanszírozások értéke
Betűméret:             

Meghaladta a 4,2 milliárd eurót az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által a háború kezdete óta Ukrajnának nyújtott finanszírozások értéke.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet pénteki tájékoztatása szerint a bank elnöke, Odile Renaud-Basso a felső vezetés több más tagjával együtt a héten Kijevbe látogatott, ahol Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel memorandumot írt alá egy energiabiztonsági sürgősségi programról.

Ennek a programnak az ukrán állami energiaipari szektor legnagyobb vállalatai - köztük az Ukrenergo, az Ukrhidroenergo és az Ukrnafta - lesznek a kedvezményezettjei.

A memorandum tartalmazza azt is, hogy az EBRD több mint 300 millió euró finanszírozást nyújt az ukrajnai áramtermelő létesítmények és a villamosenergia-termelési infrastruktúra helyreállítására, új áramtermelő kapacitások létesítésére, és annak biztosítására, hogy Ukrajna egész területén stabil, szünetmentes áramellátást lehessen fenntartani.

A pénzintézet pénteki londoni tájékoztatása szerint az ukrán energiaipari infrastruktúra ellen végrehajtott legutóbbi támadások nyomán az EBRD elkezdte jövőbeni finanszírozási programjainak átdolgozását annak érdekében, hogy több forrás jusson az ukrajnai energiaipari beruházásokra.

A bank londoni központja a több mint 300 millió eurós új energiaipari finanszírozás pénteki bejelentésével egy időben közölte, hogy ezzel a programmal átlépte a 4,2 milliárd eurót a háború kezdete óta Ukrajna számára hozzáférhetővé tett EBRD-folyósítások értéke.

Az EBRD - Ukrajna legnagyobb intézményi befektetője - az orosz invázió kezdete után nem sokkal legalább 3 milliárd eurós finanszírozási programot hirdetett meg Ukrajna számára a 2022-2023-as időszakra, de az ukrán reálgazdaságnak folyósított EBRD-támogatások értéke már tavaly októberben elérte ezt a kitűzött célt.

A pénteki tájékoztatásban a pénzintézet felidézi, hogy a részvényes országok és szervezetek alkotta kormányzótanács tavaly decemberben jóváhagyta az igazgatóság által az ukrajnai támogatási programok folytatására kért 4 milliárd eurós tőkeemelést.

A december 31-én életbe lépett tőkeemelés nyomán a bank befizetett alaptőkéje 34 milliárd euróra emelkedett.

A tőkeemelés az EBRD számításai szerint lehetővé teszi, hogy a bank a háborús időszakban éves szinten hozzávetőleg 1,5 milliárd eurót, az újjáépítés megkezdése után évente 3 milliárd euróig terjedő finanszírozást nyújtson Ukrajnának. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
sistvan
2024. JÚNIUS 10. [ 18:09 ]

Nagyon megbecsülendö az újraépitési segéjy nyujtás - kell is. A z ös felfogás J az erösebb marad fel . Meg kell már változni hogy ne a végsö ütközet legyen a megoldás .Aki ahova befektet azt müködni hagyni kell


Szerbia az év végéig benyújtja jelentkezését az Egységes Euró Fizetési Övezet (SEPA) rendszerébe, ugyanis az EU által készített Nyugat-Balkán Növekedési Tervben a régió országai számára felajánlották a rendszerbe való bejutást. A SEPA egy olyan fizetési mód, amelyet az Európai Unió kezdeményezett, és célja, hogy...
2024. JÚNIUS 10.
[ 13:35 ]
A nyugat-szerbiai málnatermelők, akik szerint, a mezőgazdasági miniszter állításával ellentétben, nem született megállapodás a málna felvásárlási áráról, lezárták a gyorsforgalmi utat Požegánál, ahol több kilométernyi kocsisor vesztegel a hőségben ezekben az órákban is. A termelőknek egyetlen követelésük van,...
2024. JÚNIUS 9.
[ 15:51 ]
Az eurodízel literje ma 15 órától jövő péntekig legfeljebb 199 dinárba kerülhet, a 95-ös benzin literje pedig 189 dinárba – közölte a kereskedelmi minisztérium. A múlt héten a dízel literenkénti árát 201 dinárban maximálták, a benzinét pedig 192 dinárban. Ez azt jelenti, hogy a dízel ára két dinárral, míg a...
2024. JÚNIUS 7.
[ 13:51 ]
Beolvasás folyamatban