Gazdaság
Szerbia: Hamarosan fizethetünk a SEPA rendszeren keresztül?
Betűméret:             

Szerbia az év végéig benyújtja jelentkezését az Egységes Euró Fizetési Övezet (SEPA) rendszerébe, ugyanis az EU által készített Nyugat-Balkán Növekedési Tervben a régió országai számára felajánlották a rendszerbe való bejutást.

A SEPA egy olyan fizetési mód, amelyet az Európai Unió kezdeményezett, és célja, hogy egységesítse a nemzeti és határon túli fizetéseket, illetve a szabványokat az összes részt vevő országban. A rendszer segítségével a vállalkozások és fogyasztók díjmentesen indíthatnak elektronikus átutalást bármely olyan országba, amely az euróövezet része.

Tanja Miščević európai integrációs miniszter kijelentette, hogy mindez azt jelenti, hogy jövőre megkezdődik magának a rendszernek az előkészítése.

„Remélem, hamarosan a Szerbiában működő bankok készek lesznek a pénzeszközök átutalására ugyanúgy, mint bármely EU-ban működő bank” – jelentette ki Miščević.

Mi a SEPA?

A SEPA-t (Single Euro Payments Area), azaz Egységes Euró Fizetési Övezetet abból a célból hozta létre az Európai Unió 2008-ban, hogy az övezeten belül a természetes személyek, valamint a gazdasági élet szereplői az euró devizanemű fizetési műveleteiket azonos feltételekkel hajthassák végre. A SEPA övezethez az Európai Unió valamennyi tagállama csatlakozott, és csatlakoznak folyamatosan. 2016-tól kezdődően az euró zónán kívüli EU-tagállamok is a SEPA-t alkalmazzák az átutalások esetén – nyilatkozta Đorđe Dimitrov, az Európai Politikai Központ kutatója az Euronews Serbiának.

2022 januárjától a SEPA-nak 36 tagállama van, köztük a Vatikán, San Marino, Norvégia, Svájc, Izland és Monaco. A fizetési rendszerben résztvevő bankok ügyfelei egyszerűbben, gyorsabban, alacsonyabb díjak mellett tudnak utalni, magyarázta Dimitrov.

"Ez a rendszer jelentősen csökkenti mind az ügyfelek, mind pedig magának a gazdaságnak is a költségeit, és természetesen ez a kezdeményezés nagyon vonzóvá vált a Nyugat-Balkán számára is" - mondta a központ kutatója.

Szerbia csatlakozása a SEPA rendszerbe sokat jelentene a gazdaság számára, mert így a kis- és középvállalkozások költségei jelentősen csökkennének – jelentette ki Dimitrov.

Hozzátette, a polgárok számára is fontos a rendszer, a konkrét előnyöket pedig egy példával illusztrálta.

"Konkrétan, ha a barátomnak vagy bárkinek utalni szeretnék az országhatáron túlra, valemely EU tagországba, akkor azt egyszerűen megtehetem a telefonom m-banking alkalmazásán keresztül, és a SEPA hasonló díjat számít fel, mint egy belföldi utalás esetén, tehát nem kell külön díjat fizetnem érte” – magyarázta Dimitrov.

Vladimir Vasić pénzügyi tanácsadó szerint az Európai Unió egyedi fizetési rendszere lehetővé teszi a kötelezettségek pillanatok alatti teljesítését, de kizárólag euró utalására alkalmas.

"Ily módon valóban csökkenti az egyik pénznemről a másikra való átváltás költségeit. Ez egy lépése az egységes fizetési rendszernek, amely csak akkor nyújt előnyöket, ha az ország tagja a rendszernek, illetve az Európai Unió polgárai számára. Ez az egyik lépés annak érdekében, hogy Szerbiát közelebb hozzuk az EU-hoz, tekintettel arra, hogy az EU a legnagyobb külkereskedelmi partnerünk” – mondta Vasić.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nyugat-szerbiai málnatermelők, akik szerint, a mezőgazdasági miniszter állításával ellentétben, nem született megállapodás a málna felvásárlási áráról, lezárták a gyorsforgalmi utat Požegánál, ahol több kilométernyi kocsisor vesztegel a hőségben ezekben az órákban is. A termelőknek egyetlen követelésük van,...
2024. JÚNIUS 9.
[ 15:51 ]
Meghaladta a 4,2 milliárd eurót az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által a háború kezdete óta Ukrajnának nyújtott finanszírozások értéke. A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet pénteki...
2024. JÚNIUS 7.
[ 19:40 ]
Az eurodízel literje ma 15 órától jövő péntekig legfeljebb 199 dinárba kerülhet, a 95-ös benzin literje pedig 189 dinárba – közölte a kereskedelmi minisztérium. A múlt héten a dízel literenkénti árát 201 dinárban maximálták, a benzinét pedig 192 dinárban. Ez azt jelenti, hogy a dízel ára két dinárral, míg a...
2024. JÚNIUS 7.
[ 13:51 ]
Beolvasás folyamatban