Kárpát-medence
Eltérően ítélik meg a vezető erdélyi magyar politikusok a román elnök magyarságra vonatkozó megállapítását

Eltérően viszonyulnak az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek vezetői Klaus Iohannisnak, Románia elnökének ahhoz a múlt heti megállapításához, amely szerint Romániában nem létezik magyarkérdés.

A Krónika napilap hétfői számában közölt összeállításban Kelemen Hunor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke nem kívánta kommentálni Iohannis Berlinben tett kijelentését. Hozzátette viszont, hogy beiktatása óta többször is tárgyalt Klaus Iohannissal, és vázolta számára a magyar közösség problémáit. Hozzátette, a területi autonómiáról eddig nem tárgyaltak, de szóba került a megbeszéléseken az a parlamentben elakadt kisebbségi törvénytervezet, amely kulturális autonómiát biztosítana a kisebbségek számára, és amelyet beterjesztésekor Klaus Iohannis a német közösség vezetőjeként támogatott.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke rendkívülinek találta, hogy Romániának német származású elnöke lehet, de úgy vélte, ez nem palástolhatja azt a tényt, hogy a román állam nemzetpolitikájának eredményeként az erdélyi őshonos közösségek eltűnőfélben vannak. Szilágyi Zsolt arra emlékeztetett, hogy az erdélyi szászoknak a 13. században biztosított önkormányzatiságot ma területi autonómiának lehetne nevezni.

"Azt gondolom, hogy Iohannis is egy olyan Romániát szeretne, amelyben az őshonos közösségek: a szászok, a magyarok, a székelyek, a svábok nem érzik magukat veszélyben" – szögezte le Szilágyi Zsolt.

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke úgy vélte, már a berlini kérdésfelvetés is azt bizonyítja, hogy a magyarkérdés nincs megoldva Romániában. A Magyar Polgári Párt elnöke ugyanakkor biztatónak vélte, hogy az államfő természetesnek tartja Magyarország odafigyelését a határon túli magyarok sorsára. Biró Zsolt úgy vélte, meg kell erősíteni az erdélyi magyar külpolitikát, és láthatóvá kell tenni az Európai Unióban az erdélyi magyarok jogsérelmeit és a román hatalom által alkalmazott kettős mércét.

Izsák Balázs, az Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a berlini sajtótájékoztatón a témát felvető újságíró azt firtatta: nem okoz-e problémát, hogy Magyarország túl sokat foglalkozik az erdélyi magyarok sorsával.

"Ezt a kérdést a romániai államfő helyesen kezelte, azt mondta, a két ország között emiatt nincs konfliktus. Ez egy jó megközelítés. A Magyarország-ellenes, balliberális európai propaganda kapott egy rendkívüli jó választ" – fogalmazott Izsák Balázs. Hozzátette: a folytatást, miszerint nincs magyarkérdés Romániában, úgy is lehet értelmezni, hogy nem okoz konfliktust, ha Magyarország felelősséget vállal a romániai magyarokért.

A Krónikának külön interjúban nyilatkozó Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke csalódottságának adott hangot Klaus Iohannis berlini kijelentése miatt. Hozzátette, elsősorban a magyar közösség illetékes abban, hogy megmondja, van-e vagy nincs magyarkérdés.

Tőkés László azt is elmondta, pénteken kapott választ a román elnöki hivataltól a párbeszédet kezdeményező levelére. A választ jegyző Laurentiu Stefan, az államelnöki hivatal belpolitikai ügyosztályának vezetője arról biztosította, hogy az elnök elkötelezett valamennyi román állampolgár emberi jogai és szabadsága mellett, illetve amellett, hogy megerősítse az ezen a téren kialakult jó romániai gyakorlatot. Úgy fogalmaz, az elnök nyitott a párbeszédre, a zsúfolt programja miatt azonban a találkozóra a közeljövőben nem kerülhet sor. Az államelnöki hivatal vezetői viszont készek erre.

"Fontosnak tartom, hogy a párbeszéd elkezdődött, kész vagyok az államelnöki hivatal bármelyik illetékes beosztottjával tárgyalni, viszont a levelezés és az államelnök berlini kijelentései miatt is borúlátó vagyok" - jelentette ki Tőkés László. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Történelmi siker az elmúlt tíz év nemzetpolitikája, hiszen az elmúlt században nem volt olyan évtized, amikor ilyen töretlen lett volna a nemzetpolitika előmenetele - fogalmazott a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán. Potápi Árpád János elmondta, hogy az idei esztendő a nemzeti...
2020. NOVEMBER 27.
[ 12:18 ]
Ritkán látható egység volt tapasztalható a Magyar Állandó Értekezlet csütörtöki online ülésén, hisz a zárónyilatkozatot teljes egyetértéssel fogadták el a tanácskozáson résztvevő anyaországi és külhoni magyar pártok képviselői, jelentette be az ülést követő sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt...
2020. NOVEMBER 26.
[ 17:03 ]
A járványhelyzetre való tekintettel az idei évben rendhagyó módon online kerül megrendezésre a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) 19. ülése, illetve közvetlenül utána a Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) plenáris ülése. A résztvevőket videó üzenetben Orbán Viktor miniszterelnök is üdvözölte. Elmondta, hogy furcsa év...
2020. NOVEMBER 26.
[ 12:08 ]
Beolvasás folyamatban