Kárpát-medence
A magyar nyelv napjának hivatalos megünneplését kezdeményezte az RMDSZ

A magyar nyelv napjának hivatalos megünneplését kezdeményezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvénytervezetet beterjesztve a román parlamentben.

Az RMDSZ tájékoztató hírlevele szerint március 3-án iktatták az RMDSZ frakciója által kidolgozott törvénytervezetet, amely azt indítványozza, hogy november 13-a Romániában hivatalosan a magyar nyelv napja legyen. Ezen az ünnepen lehetővé válna számos magyar vonatkozású kulturális program szervezése.

Romániában a cseheknek és a tatároknak van hivatalosan elfogadott nemzeti ünnepük.

Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint november 13-át a magyar nyelv napjaként ünneplik a Kárpát-medencében. Úgy vélte, a Romániában élő magyar kisebbség jogos elvárása, hogy ott is hivatalos ünneppé váljon ez a nap.

A jogszabálytervezet értelmében minden magyarlakta településen kulturális rendezvényeket szervezhetnek, amelyeket az önkormányzatok és civil szervezetek is támogathatnak. A közszolgálati televízió és rádió beemelheti műsorrácsába az rendezvényekről szóló tudósításokat. A javaslat továbbá előírja kulturális programok szervezését azokban az oktatási intézményekben, ahol magyar nyelven folyik a tanítás.

Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává. Ezen a napon szentesítette 1844-ben V. Ferdinánd magyar király azt a törvényt, amely hivatalossá tette a magyar nyelvet. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Történelmi siker az elmúlt tíz év nemzetpolitikája, hiszen az elmúlt században nem volt olyan évtized, amikor ilyen töretlen lett volna a nemzetpolitika előmenetele - fogalmazott a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán. Potápi Árpád János elmondta, hogy az idei esztendő a nemzeti...
2020. NOVEMBER 27.
[ 12:18 ]
Ritkán látható egység volt tapasztalható a Magyar Állandó Értekezlet csütörtöki online ülésén, hisz a zárónyilatkozatot teljes egyetértéssel fogadták el a tanácskozáson résztvevő anyaországi és külhoni magyar pártok képviselői, jelentette be az ülést követő sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt...
2020. NOVEMBER 26.
[ 17:03 ]
A járványhelyzetre való tekintettel az idei évben rendhagyó módon online kerül megrendezésre a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) 19. ülése, illetve közvetlenül utána a Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) plenáris ülése. A résztvevőket videó üzenetben Orbán Viktor miniszterelnök is üdvözölte. Elmondta, hogy furcsa év...
2020. NOVEMBER 26.
[ 12:08 ]
Beolvasás folyamatban