Kárpát-medence
Kézdivásárhely lovasa nyerte a Székely Vágta vasárnapi döntőjét
Betűméret:             

Kézdivásárhely lovasa, Berde Lóránd nyerte Anci nevű pej kancáján a háromszéki Óriáspince-tetőn tartott Székely vágta vasárnapi döntőjét. A kézdivásárhelyi lovas annak ellenére nyert, hogy rendkívül rosszul rajtolt, és az első körben a negyedik helyen lovagolt.

A második díjat Mikóújfalu (Micfalau) lovasa, Tóth Barna nyerte My Mission nevű lován, a harmadik helyet pedig Nyujtód (Lunga) lovasa, Ugron Attila és Csillag nevű lova szerezte meg. A versenyszabályzat értelmében ez a három lovas, valamint a székely vágtát szervező Sepsiszentgyörgy lovasa vehet részt szeptemberben a budapesti Nemzeti Vágtán. Utóbbi annak ellenére lehet ott Budapesten, hogy a Székely Vágtán kizárták a versenyből, mert nem vett részt a versenyt megelőző technikai értekezleten.

A vágta szervezői a verseny után bejelentették, hogy a döntő futamban negyedik előpataki (Valcele) lovast, Bartha Ferencet és Pasadena lovát is meghívják a Nemzeti Vágtára. Bartha Ferenc az első kör végén még vezette a versenyt, de a harmadik kör végére lova elfáradt, így valamennyi versenytárs megelőzte. A Székely Vágta idei versenyén 14 székelyföldi település lovasa mérette meg magát.

A szervezők idén hét lovas részvételével szervezték meg a Góbé Futamnak elnevezett versenyt a nem igazolt eredetű lovak és lovasaik számára. A Nemzeti Vágta szabályzata szerint ugyanis angol telivérrel nem lehet benevezni a versenyre. Az pedig, hogy egy ló nem angol telivér, csak az eredetére vonatkozó iratokkal igazolható. A Góbé futamot idén Bálint András, Csíkkozmás (Cozmeni) versenyzője nyerte Szellő nevű lovával.

A szervezők becslése szerint több mint tízezer néző szurkolta végig a versenyt, és nézte meg a Székely Vágta szombati és vasárnapi kísérőrendezvényeit. Ez alkalomból tartották szombat este A csillagösvény népe című "eredettörténeti táncköltemény" ősbemutatóját is. A Háromszék Táncegyüttes és az M Stúdió mozgásszínház előadását Orza Calin koreográfus rendezte, és helyi lovasok is felléptek a produkcióban. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban