Kárpát-medence
Az országzászló 75 évvel ezelőtti felvonására emlékeztek Sepsiszentgyörgyön
Betűméret:             

Történelmi kiállítással emlékeztek szerda este a Sepsiszentgyörgy központjában levő Erzsébet-parkban arra, hogy 75 évvel ezelőtt, 1942 november 15-én avatták a városban az országzászló emlékművet, melynek központi zászlórúdján az egykori magyar országzászló lobogott.

A szervező Magyar Polgári Párt (MPP) arra készült, hogy az egykori kő talapzat kisebb méretű makettjének a zászlórúdjára az évfordulón is felvonják az országzászlót. A zászlón piros-fehér-zöld alapon két angyal tartja a magyar szent korona országainak a címerét, alul pedig az a felirat szerepel, hogy "Így volt, így lesz!". A prefektus és a karhatalmi erők felszólítása következtében azonban a szervezők végül elálltak a zászlófelvonástól. A csendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, ahol több száz sepsiszentgyörgyi polgár jelent meg a rendhagyó kiállítás megnyitóján. Az évfordulós rendezvény végül az egykori esemény felidézésére, a magyar és a székely himnusz eléneklésére és az országzászló meglobogtatására korlátozódott.

Kulcsár Terza József parlamenti képviselő, az MPP Háromszéki szervezetének elnöke az MTI-nek elmondta: szerda délelőtt a prefektus arra figyelmeztette, hogy törvénybe ütközik egy idegen ország zászlajának a felvonása. Hozzátette: a kiállítást engedélyező Antal Árpád polgármestert a csendőrség levélben szólította fel, hogy tiltsa be a rendezvényt, melyet a hatóság sovinisztának és irredentának ítélt. A megemlékezést ennek ellenére megtartották. A kezdés előtt a rendőrség és a csendőrség is felszólította a szervezőket, hogy ne tűzzék ki a zászlót. "Végig ott álltak a hátam mögött, úgyhogy ha próbálkoztunk volna, minden bizonnyal megakadályozták volna. Nem kockáztathattuk, hogy a román hatóságok kezébe kerüljön ez a zászló, ezért elálltunk az eredeti szándéktól" - magyarázta.

A rendezvényen az ötletgazda ifjú Miklós András sepsiszentgyörgyi MPP-tag házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket, József Álmos sepsiszentgyörgyi történelemtanár történeti áttekintésében idézte fel az országzászló-építési mozgalmat, mely a Trianoni döntés után terjedt el Magyarországon, és a 2. bécsi döntés következtében terjedt ki a Magyarországhoz visszatérő Székelyföldre is. Az összegyűlt tömeget Kulcsár Terza József tájékoztatta, hogy a zászlófelvonás elmarad.

A kiállítás melyet a talapzat makettjének az oldalára rögzítettek, magyar és román felirattal közöl fényképeket a 75 évvel ezelőtti sepsiszentgyörgyi országzászló-avatásról. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban