Kárpát-medence
Az államnyelvűekkel azonos méretűre cserélik a nemzetiségi nyelvű helységnévtáblákat Szlovákiában
Betűméret:             

Megkezdődik Szlovákiában a nemzetiségi nyelvű helységnévtáblák cseréje, az új táblák nagyságukat tekintve azonos méretűek lesznek az államnyelvűekkel - közölte az MTI-vel a szlovák közlekedési és építésügyi minisztérium kedden.

Szlovákiában a kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozó szabályozások azokon a településeken teszik lehetővé a nemzetiségi nyelvű helységnévtáblák kihelyezését, ahol az adott nemzetiség aránya eléri a 20 százalékot, ilyen településből az országban mintegy hatszáz van.

Ezeken a településeken a nemzetiségi nyelvű helységnévtáblák az elmúlt években vizuális kivitelezésükben eltérőek és kisebbek voltak, mint az államnyelvűek. A szaktárca nemrégiben kiadott rendelete ezen a formaiságon változtat, lényegében lehetővé téve, hogy a nemzetiségi nyelvű helységnévtáblák az államnyelvűekkel azonos méretűek és csaknem azonos megjelenésűek legyenek. A táblákban egy különbség van, az, hogy míg az államnyelvű táblának fekete, addig a nemzetiségi nyelvű táblának kék lesz a kerete.

"A dizájn és nagyság megváltoztatása egységessé teszi a táblákat és így növeli a jelzések átláthatóságát" - mondta a változtatás kapcsán Érsek Árpád, a szlovák kormány közlekedési és építésügyi minisztere. A szaktárca közlése szerint a táblák cseréje nem egyszerre, hanem folyamatosan zajlik majd, a cseréről az elsőrenedű főutakon a Szlovák Útfelügyelet (SSC), alacsonyabb rendű utak esetében pedig a megyék és az érintett települések hivatottak gondoskodni.

A változtatásról Őry Péter, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) Országos Tanácsának elnöke az MTI-nek azt mondta: sajnos csak vizuális változtatásról van szó, mert bár pozitív, hogy a táblák nagysága megváltozik, a törvényi háttér esetében ez nem igaz, mivel az érintett települések önkormányzatai hivatalos dokumentumaikban továbbra sem használhatják a településük nevét az ott élő nemzetiség nyelvén. Rámutatott: az Európa Tanácsnak a regionális és kisebbségi nyelvek támogatásáról és védelméről idén elfogadott határozata felszólítja a tagállamokat, hogy regionális nyelveiket, illetve nemzeti kisebbségeik nyelvét azok használatában tegyék egyenértékűvé az államnyelvvel, ettől pedig a jelenlegi szlovákiai szabályozás még távol áll. Hozzátette: amikor néhány éve az MKP és a civil szervezetek erőteljes kampányba fogtak a közlekedési kétnyelvűségért, akkor annak átfogó megvalósítását tűzték ki célul, mert ennek lehet identitásmegőrző és erősítő hatása a felvidéki magyarok körében. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban