Kárpát-medence
Az UMDSZ aggasztónak tartja a kárpátaljai magyarság helyzetének alakulását
Betűméret:             

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) csütörtökön közzétett nyilatkozatában aggasztónak tartja, hogy Ukrajnában és Kárpátalján szaporodnak az olyan negatív fejlemények, amelyek hátrányosan befolyásolják a kárpátaljai magyarság helyzetének alakulását.

Az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozat szerint az UMDSZ elnöksége szerdai beregszászi ülésén elemezte az Ukrajnában és Kárpátalján kialakult helyzetet, és a többi között arra a következtetésre jutott, hogy az elmúlt években azért próbálták sokszor megfélemlíteni a kárpátaljai magyarokat, mert a létszámukhoz képest túl hangosak, túl következetesek, és mindig maguk mögött tudhatják anyaországuk támogatását. Az utóbbi időszak eseményei azt mutatják, hogy a kárpátaljai magyarság ellen országos lejárató kampány folyik, és ennek a folyamatnak volt a része a KMKSZ székháza ellen elkövetett két támadás, amelyet ismételten elítélünk - szögezte le közleményében a magyar szervezet, amely mindenkit óvatosságra és megfontoltságra int ezekben a napokban az esetleges provokációk miatt.

A nyilatkozat szerint az ukrán alkotmánybíróság döntése, amellyel érvénytelenítette a kisebbségbarát nyelvtörvényt, olyan jogfosztás, amire az elmúlt időszakban még nem volt példa. Külön aggodalomra ad okot - emlékeztetett a dokumentum -, hogy az ukrajnai parlamenti pártok egy olyan új jogszabály elfogadását kezdeményezik, amely gyakorlatilag a családi kommunikáció szintjére korlátozza a kisebbségi nyelvhasználatot.

A magyar szervezet sajnálatosnak tartja, hogy az ukrán kormány továbbra sem kíván érdemi lépéseket tenni az oktatási törvény elfogadása kapcsán kialakult nemzetközi szembenállás feloldására, sőt újabb kisebbségellenes törvénytervezetekkel próbálja meg elterelni a figyelmet a kialakult problémáról. Az UMDSZ szerint a probléma megoldását csak a törvénynek a Velencei Bizottság ajánlásait figyelembe vevő módosítása jelentheti. További aggodalomra ad okot az a szándék, hogy az ukrán kormány egy katonai alakulatot kíván állandó jelleggel Beregszászban állomásoztatni - állapította meg nyilatkozatában az UMDSZ. Szerinte a kontingens és a katonák családtagjaiknak állandó jelenléte gyakorlatilag felborítja azt a nemzetiségi egyensúlyt, amely az elmúlt évtizedekben Beregszászban és környékén kialakult. Ez ellentmond az ukrán-magyar alapszerződének és a Magyar Köztársaság, valamint az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság nemzeti kisebbségi jogok biztosításáról szóló nyilatkozatának - emlékeztetett a dokumentum.

Közleményében az UMDSZ elítéli, hogy "egyes magyarországi ellenzéki pártok a választási kampány részéve tették a "határon túli kártya" kijátszását, s ismét egymás ellen uszítják az anyaországi és határon túli közösségeket." Mivel Magyarország Alaptörvénye révén minden magyar állampolgárt megillet a szavazati jog, "az UMDSZ elnöksége felhívja a közösség tagjainak figyelmét, hogy éljenek alkotmányos jogaikkal, vegyenek részt a magyarországi parlamenti választásokon. Bízunk abban, hogy a választások eredményeként az anyaországnak olyan parlamentje és kormánya lesz, amely a továbbiakban is megvédi a magyar nemzet, s annak integráns része, a határon túli magyarság érdekeit" - zárul az UMDSZ nyilatkozata.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban