Kárpát-medence
Grezsa István humanitárius segélyt adott át Kárpátalján

Több mint harminchatezer adagból álló oltóanyag-szállítmányt adott át a magyar kormány humanitárius segélyeként 180 millió forintot meghaladó értékben Grezsa István kormánybiztos az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének kedden Csapon.

A vakcinaszállítmány átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa hangsúlyozta, a 21,5 ezer dózis ötkomponensű és 15 ezer dózis háromkomponensű oltóanyagból álló szállítmány egy éven belül a harmadik, amellyel a magyar kormány az ukrán egészségügyet támogatja Kárpátalján. Ez része annak a tavaly indult ötéves projektnek, amellyel Magyarország teljes egészében biztosítja vagy pótolja a korosztályos védőoltások elvégzését Kárpátalján - tette hozzá.

A kormánybiztos hangsúlyozta, a világszínvonalú vakcinákkal minden rászoruló kárpátaljai gyermeket beoltanak a leggyakoribb gyermekbetegségek ellen, nemzetiségtől függetlenül. Megjegyezte, a cél az, hogy Kárpátalján olyan szintű legyen a gyermekek átoltottsága, mint Magyarországon. Egyfelől a támogatásból minden kárpátaljai család részesül, másfelől a program Magyarország "egészségügyi határvédelmét" erősíti - mutatott rá, megköszönve az együttműködést a projekt megvalósításában a kárpátaljai magyar szervezeteknek, Kárpátalja megye vezetésének és Hennagyij Moszkal kormányzónak, valamint az ukrán vámszerveknek.

Utalva Uljana Szuprun megbízott ukrán egészségügyi miniszter nagy botrányt kavart idei januári nyilatkozatára, amelyben az akkor - a kárpátaljai kormányzó kérésére - gyorssegélyként leszállított nyolcezer adag kanyaró elleni oltóanyagot magyar csempészárunak nevezte, Grezsa István reményét fejezte ki, hogy a mostani segélyszállítmányról a központi ukrán média tárgyilagosan számol be. Jelezte, nem használ a két ország kapcsolatainak az a magyarellenes sajtókampány, amely két év óta a folyik a kijevi médiában.

Újságírói kérdésre válaszolva a kormánybiztos elmondta, a két ország közötti rossz viszony ellenére a magyar kormány idén is folytatja az ukrán gyermekek magyarországi üdültetésének és a sebesült ukrán katonák magyarországi gyógykezelésének programját. Hennagyij Moszkal köszönetet mondott a magyar kormánynak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és Grezsa Istvánnak, valamint az ungvári magyar főkonzulátusnak a Kárpátaljának nyújtott nagy értékű egészségügyi támogatásért, megjegyezve, hogy Magyarország vállalja a legtöbb sebesült ukrán katona gyógyítását. Szerinte rendkívül fontos Magyarország támogatása, amely életeket ment meg, hiszen Ukrajnában nagy hiány van oltóanyagokból, mert az egészségügyi minisztérium nem vásárol megfelelő mennyiségű és minőségű vakcinát külföldön. Nagyra értékelte, hogy a magyar kormány Amerikában gyártott, kiváló minőségű oltóanyaggal látja el Kárpátalját, hozzáfűzve, hogy Ukrajna már évek óta nem vásárol ötkomponensű vakcinákat, és a legjobb minőségű oltóanyag, amelyet beszerez, Indiában készül. Felszólította az ukrán egészségügyi tárcát, hogy a rágalmazás helyett vegyen példát Magyarországról az oltóanyagok beszerzését illetően. A kormányzó elítélte a szerinte az ukrán kereskedelmi médiában Magyarország, a kárpátaljai magyarok és a személye ellen folyó, a két ország között ellenségeskedést szító és minden alapot nélkülöző kampányt. Hennagyij Moszkal hangsúlyozta, számára nem Kijev és Budapest viszonya a fontos, hanem az, hogy továbbra is megmaradjanak a Kárpátalja és Budapest közötti jó kapcsolatok.

kva kvs bpt

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Százezrek gyűltek össze szombaton délelőtt a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra.A helyszínre vezető csíkszeredai Szék utcán szombat reggel tömött sorokban haladtak a zarándokok a csíksomlyói kegytemplom felé, ahonnan aztán a hegynyeregbe kapaszkodtak fel. A hagyomány szerint keresztaljáknak nevezett (kereszt...
2018. MÁJUS 19.
[ 13:45 ]
A pünkösdszombati csíksomlyói búcsúra érkezett magyarországi zarándokat támadott meg egy medve a Hargita megyei Szent Anna-tónál - jelentette be pénteken Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke. Az egyik közösségi oldalon tett bejegyzésben a megyei önkormányzat elnöke közölte: egy kétéves medve támadt rá egy...
2018. MÁJUS 18.
[ 18:26 ]
Először kereste fel magyar köztársasági elnök a moldvai csángó közösséget. Áder Jánost a Bákó megyei Lészpedre látogatott pénteken, ahol a moldvai magyar oktatási program egyik új helyszínén csángó hagyományőrzők énekes, táncos, mesemondó műsorral fogadták. Az államfőt köszöntő Pogár László, a Moldvai...
2018. MÁJUS 18.
[ 17:51 ]
Beolvasás folyamatban