Kárpát-medence
Elbukta a normakontrollt Romániában a kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozó új közigazgatási kódex

Sérti a román alaptörvényt a parlament nyári rendkívüli ülésszakán megszavazott, a kisebbségi anyanyelvhasználatról is rendelkező új közigazgatási törvénykönyv - állapította meg kedden a román alkotmánybíróság.

A 230 oldalas, 650 törvénycikkből álló, a központi és helyi közigazgatás működését, a köztisztviselők jogállását, a közvagyon kezelését és közszolgáltatások megszervezését egységes keretbe foglaló közigazgatási kódexet a szociálliberális kormánytöbbség és az RMDSZ szavazataival a parlament júliusi rendkívüli ülésszakában fogadta el a bukaresti képviselőház.

A jogszabály ellen a jobboldali államfő, illetve a jobbközép ellenzék emelt alkotmányossági óvást. Egyebek mellett az önkormányzati elöljáróknak előirányzott speciális nyugdíjakat kifogásolták, ugyanakkor a 17 éve hatályos és az újonnan bevezetendő kisebbségi nyelvhasználati jogokat is támadták.

A kódex a közterületek többnyelvű feliratozásában, a hatóságokkal folytatott anyanyelvű kommunikációban és a kisebbségi jogok megengedő értelmezésében is a magyar közösség számára fontos
pontosításokat tartalmaz.

A taláros testület szerint sérült a kétkamarás parlament alkotmányos elve, vagyis a képviselőház olyan fontos változtatásokat épített a jogszabályba, amelyeket a tervezetről korábban szavazó szenátusnak nem volt alkalma megvitatni - tudatta az Agerpres hírügynökség.

Az alkotmánybíróság többszöri halasztás után hozta meg döntését. A testület keddi határozatát ismertető első beszámolókból nem derült ki: hogy a taláros testület helyt adott-e a magyarság jogait elvitató óvásoknak is, vagy csak procedurális hibák miatt minősítette alkotmánysértőnek a jogszabályt.

Az új közigazgatási kódexbe foglalt kisebbségvédelmi előírások egyelőre nem léphetnek hatályba. A tervezet visszatér a parlamentbe, amely várhatóan - az alkotmánybíróság később megjelenő indoklásának függvényében - fogja kiigazítani a jogszabályt.

Az RMDSZ gyors megoldást szorgalmaz

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) gyors megoldást szorgalmaz a normakontrollon elbukott közigazgatási kódex kijavítására és bízik abban, hogy az alkotmánybíróság keddi döntése csak ideiglenesen jelent akadályt egy hatékonyabb, az anyanyelvhasználati jogokat is garantáló közigazgatási rendszer kialakítása útjában.

A szövetség keddi hírlevelében Cseke Attila szenátusi frakcióvezető reagált arra, hogy a taláros testület a jobbközép ellenzék és Klaus Iohannis államfő óvásának helyt adva, procedurális okok miatt alkotmánysértőnek minősítette a parlament nyári rendkívüli ülésszakán megszavazott, a kisebbségi anyanyelvhasználatról is rendelkező új közigazgatási törvénykönyvet.

Miután az alkotmánybíróság közzéteszi hivatalos indoklását, egy javított törvénytervezetet kell a parlament elé terjeszteni, azt ugyanis minden politikai alakulat belátja, hogy szükség van egy új közigazgatási törvénykönyvre - mutatott rá Cseke Attila.

Hozzátette: az új közigazgatási kódex egy sokkal modernebb közigazgatási rendszert alapoz meg, amely az RMDSZ javaslatai alapján garanciát jelentene a meglévő anyanyelvhasználati jogokra, és kibővítené azokat, konkrét decentralizációs folyamatokat szabályoz, a helyi autonómia elveit érvényesíti, az alkotmányos előírásokkal összhangban korlátozza a prefektus hatáskörét és - megengedő pontosítással - leszögezi, hogy önkormányzati döntéssel ott is lehet alkalmazni a kisebbségi jogokat, ahol a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot.

"Elértük, hogy ezután magyarul is ki kell írni az utcák, terek, parkok nevét is ott, ahol a magyarság számaránya meghaladja a húsz százalékot. Kiterjesztettük az anyanyelvhasználatot a prefektusi intézményére, a közszállítási vállalatokra, víz- és hőszolgáltatókra. Javaslatunkra anyanyelvű formanyomtatványok segítenék az ügyintézést ezután az önkormányzatokban, tisztáztuk, hogy a megszerzett anyanyelvhasználati jogok ott sem csorbulnak, ahol időközben 20 százalék alá esett a magyar közösség aránya" - idézte a hírlevél az RMDSZ frakcióvezetőjét.

Az alkotmánybíróság kedden megállapította: a közigazgatási kódex elfogadásánál sérült a kétkamarás parlament alkotmányos elve, vagyis a képviselőház olyan fontos változtatásokat épített a jogszabályba, amelyeket a tervezetről korábban szavazó szenátusnak nem volt alkalma megvitatni. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma már mindenki látja, hogy összefogással és egymás támogatásával békésebb és jobb életet tudnak biztosítani állampolgáraiknak a közép-európai országok - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a dunaszerdahelyi Mol Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén.A kormányfő beszédében kiemelte: ez megsokszorozza erőiket és...
2018. NOVEMBER 16.
[ 21:43 ]
(Budapesti tudósítónktól) A következő évek során Közép-Európa benne az egész Kárpát-medence lesz az európai gazdasági növekedésnek a motorja – mondta Orbán Viktor megnyitó beszédében a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVII. plenáris ülésén. A miniszterelnök így folytatta: „Európa vezető gazdasági ereje...
2018. NOVEMBER 16.
[ 20:50 ]
A Magyar Diaszpóra Tanácsa tagjai határozottan tiltakoznak a kárpátaljai magyarság megfélemlítése és jogainak csorbítása ellen - többek között ezt tartalmazza a testület csütörtöki ülésén elfogadott, MTI-hez eljuttatott zárónyilatkozat. A dokumentumban rögzítették, hogy a tanács támogatásáról biztosítja a...
2018. NOVEMBER 15.
[ 20:34 ]
Beolvasás folyamatban