Kárpát-medence
Elbukta a normakontrollt Romániában a kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozó új közigazgatási kódex

Sérti a román alaptörvényt a parlament nyári rendkívüli ülésszakán megszavazott, a kisebbségi anyanyelvhasználatról is rendelkező új közigazgatási törvénykönyv - állapította meg kedden a román alkotmánybíróság.

A 230 oldalas, 650 törvénycikkből álló, a központi és helyi közigazgatás működését, a köztisztviselők jogállását, a közvagyon kezelését és közszolgáltatások megszervezését egységes keretbe foglaló közigazgatási kódexet a szociálliberális kormánytöbbség és az RMDSZ szavazataival a parlament júliusi rendkívüli ülésszakában fogadta el a bukaresti képviselőház.

A jogszabály ellen a jobboldali államfő, illetve a jobbközép ellenzék emelt alkotmányossági óvást. Egyebek mellett az önkormányzati elöljáróknak előirányzott speciális nyugdíjakat kifogásolták, ugyanakkor a 17 éve hatályos és az újonnan bevezetendő kisebbségi nyelvhasználati jogokat is támadták.

A kódex a közterületek többnyelvű feliratozásában, a hatóságokkal folytatott anyanyelvű kommunikációban és a kisebbségi jogok megengedő értelmezésében is a magyar közösség számára fontos
pontosításokat tartalmaz.

A taláros testület szerint sérült a kétkamarás parlament alkotmányos elve, vagyis a képviselőház olyan fontos változtatásokat épített a jogszabályba, amelyeket a tervezetről korábban szavazó szenátusnak nem volt alkalma megvitatni - tudatta az Agerpres hírügynökség.

Az alkotmánybíróság többszöri halasztás után hozta meg döntését. A testület keddi határozatát ismertető első beszámolókból nem derült ki: hogy a taláros testület helyt adott-e a magyarság jogait elvitató óvásoknak is, vagy csak procedurális hibák miatt minősítette alkotmánysértőnek a jogszabályt.

Az új közigazgatási kódexbe foglalt kisebbségvédelmi előírások egyelőre nem léphetnek hatályba. A tervezet visszatér a parlamentbe, amely várhatóan - az alkotmánybíróság később megjelenő indoklásának függvényében - fogja kiigazítani a jogszabályt.

Az RMDSZ gyors megoldást szorgalmaz

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) gyors megoldást szorgalmaz a normakontrollon elbukott közigazgatási kódex kijavítására és bízik abban, hogy az alkotmánybíróság keddi döntése csak ideiglenesen jelent akadályt egy hatékonyabb, az anyanyelvhasználati jogokat is garantáló közigazgatási rendszer kialakítása útjában.

A szövetség keddi hírlevelében Cseke Attila szenátusi frakcióvezető reagált arra, hogy a taláros testület a jobbközép ellenzék és Klaus Iohannis államfő óvásának helyt adva, procedurális okok miatt alkotmánysértőnek minősítette a parlament nyári rendkívüli ülésszakán megszavazott, a kisebbségi anyanyelvhasználatról is rendelkező új közigazgatási törvénykönyvet.

Miután az alkotmánybíróság közzéteszi hivatalos indoklását, egy javított törvénytervezetet kell a parlament elé terjeszteni, azt ugyanis minden politikai alakulat belátja, hogy szükség van egy új közigazgatási törvénykönyvre - mutatott rá Cseke Attila.

Hozzátette: az új közigazgatási kódex egy sokkal modernebb közigazgatási rendszert alapoz meg, amely az RMDSZ javaslatai alapján garanciát jelentene a meglévő anyanyelvhasználati jogokra, és kibővítené azokat, konkrét decentralizációs folyamatokat szabályoz, a helyi autonómia elveit érvényesíti, az alkotmányos előírásokkal összhangban korlátozza a prefektus hatáskörét és - megengedő pontosítással - leszögezi, hogy önkormányzati döntéssel ott is lehet alkalmazni a kisebbségi jogokat, ahol a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot.

"Elértük, hogy ezután magyarul is ki kell írni az utcák, terek, parkok nevét is ott, ahol a magyarság számaránya meghaladja a húsz százalékot. Kiterjesztettük az anyanyelvhasználatot a prefektusi intézményére, a közszállítási vállalatokra, víz- és hőszolgáltatókra. Javaslatunkra anyanyelvű formanyomtatványok segítenék az ügyintézést ezután az önkormányzatokban, tisztáztuk, hogy a megszerzett anyanyelvhasználati jogok ott sem csorbulnak, ahol időközben 20 százalék alá esett a magyar közösség aránya" - idézte a hírlevél az RMDSZ frakcióvezetőjét.

Az alkotmánybíróság kedden megállapította: a közigazgatási kódex elfogadásánál sérült a kétkamarás parlament alkotmányos elve, vagyis a képviselőház olyan fontos változtatásokat épített a jogszabályba, amelyeket a tervezetről korábban szavazó szenátusnak nem volt alkalma megvitatni. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Angol nyelvű kar létrehozásáról döntött a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) szenátusa - erősítette meg a hírt szerdán az MTI-nek Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője. A professzor hozzátette: román kollégáiktól értesültek a szenátusi döntésről, mert...
2019. JANUÁR 16.
[ 16:56 ]
Szili Katalin szerint az erdélyi magyar pártoknak és politikai szervezeteknek "le kellene porolniuk", és közösen kellene aktualizálniuk a román parlamentben több mint egy évtizede elakadt kisebbségi törvény tervezetét, s közösen kellene dolgozniuk az oktatási törvény tervezetén is. A határon túli autonómiaügyekért...
2019. JANUÁR 16.
[ 14:24 ]
Megszabadulna a magyar intézményektől és szállodát hozna létre a temesvári magyar házban az épület tulajdonosa - közölte a Heti Új Szó című temesvári hetilap, amelynek szerkesztősége az épületben működik. A város szívében álló, ötszintes épületet Trianon után közadakozásból építtette, és az erre a célra...
2019. JANUÁR 14.
[ 16:53 ]
Beolvasás folyamatban