Kárpát-medence
Megalakult az új összetételű Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa

Megalakult az új összetételű Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa (MMÖNKT) hétfőn Lendván, a szervezet székhelyén. A szlovéniai magyarság kisebbségi önkormányzati szervének elnöke Horváth Ferenc maradt, a szlovén parlament magyar kisebbségi képviselője.

Horváth Ferenc az MTI-nek telefonon elmondta: megválasztását követően megköszönte a támogatást mindkét kormánynak, a szlovénnak és a magyarnak is, valamint az együttműködést a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának, mint a MMÖNKT legfőbb partnerének.

Hangsúlyozta: azért vállalta el újra az elnökséget, hogy befejezhessék a megkezdett munkaterveket, köztük az óvodafejlesztési vagy gazdaságfejlesztési programokat, és újabbakat kezdhessenek meg.

Fontosnak tartotta kiemelni a kétoldalú kapcsolatok jelentőségét a legmagasabb szinttől az önkormányzati szintig.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb eredményének azt tartotta, hogy a magyar közösségek megerősödtek. Mint mondta, erre a jövőben még nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni.

A következő négy évben azt szeretnék elérni, hogy minden magyar és kétnyelvű településen legalább egy magyar rendezvény és egy kisebb beruházás megvalósuljon, amely erősíti a közösséget, legyen az egy fa ültetése vagy egy játszótér építése - mondta, majd hozzátette: "minden muravidéki magyarnak éreznie kell, hogy a magyar közösség tagja, hogy mindenki számít, a legkisebb magyar közösség is".

Az ülésen hitelesítették a tagok mandátumát is.

A november 18-ai szlovén önkormányzati választásokon a magyar kisebbség öt, nemzetiségileg vegyesen lakott járásban választhatta meg a nemzeti önkormányzatok tanácsának tagjait. Sal (Salovci) járásban egy magyar faluban, Domonkosfán (Domanjsevci), Alsómarác (Moravske Toplice) járásban, amelyhez 28 település tartozik, öt faluban, Csekefán (Ćikečka Vas), Kisfaluban (Pordašinci), Pártosfalván (Prošenjakovci), Szentlászlón (Motvarjevci) és Szerdahelyen (Središče), valamint a többségében magyarok lakta járásokban, Hodoson, Dobronakon és Lendván. A Dobronaki járáshoz három település tartozik: Dobronak (Dobrovnik), Strehovci és Zsitkóc (Žitkovci), közülük csak Strehovci nem magyar település. A Hodosi járáshoz két település tartozik: Hodos (Hodoš) és Kapornak (Krplivnik), mindkettő magyar település. A Lendvai járás 23 települést foglal magába, ezekben zömében - Benica és Hotiza kivételével - magyar ajkú lakosság él. Lendva városa a muravidéki magyarság központja is egyben. Ezek a tanácsok delegáltak képviselőket a MMÖNKT-be, akik maguk közül választanak elnököt, azaz a muravidéki magyarok legfőbb politikai képviselőjét.

A nemzetiségi tanácsok tagjaira csak a nemzetiségiek szavazhattak.

A 2002-es szlovéniai népszámláláson 6243-an vallották magukat magyar nemzetiségűnek. Azóta nem tartottak újabb népszámlálást a jugoszláv utódállamban. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Székelyföld területi autonómiája törvénytervezetének az idei újbóli parlamenti beterjesztéséről döntött a hét végén tartott székelyudvarhelyi ülésén a Magyar Polgári Párt (MPP) országos választmánya - közölte hétfőn a párt. Az MPP közleménye szerint a választmány tagjai egyöntetűen kinyilvánították, hogy...
2019. JANUÁR 14.
[ 10:14 ]
Az idei esztendő elsődleges célja az, hogy a Kárpát-medence magyarsága megerősödjön - jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, aki nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen szombaton megrendezett újévköszöntő ünnepségen mondott beszédet.Szili Katalin kifejtette: a magyarság és a Kárpát-medence megerősödése...
2019. JANUÁR 12.
[ 22:32 ]
A világ összes magyar közössége közül a legnehezebb helyzetben a kárpátaljai magyarság van, ezért mindenkor számíthat Magyarország feltétlen támogatására - jelentette ki Grezsa István miniszteri biztos szombaton Kárpátalja legnagyobb magyar községében, Nagydobronyban, ahol anyaországi kormányzati támogatással épült...
2019. JANUÁR 12.
[ 17:28 ]
Beolvasás folyamatban