Kárpát-medence
Erdély számokban, listákon, térképeken: Útjára indult az Erdélystat projekt
Betűméret:             

Elindult az Erdélystat, a Romániáról, Erdélyről statisztikai és intézményi adatokat tömörítő portál – jelentették be csütörtökön, Kolozsváron, az RMDSZ elnöki hivatalában.

A kezdeményezésre azért volt szükség, mert sok adattal dolgoznak és szükség volt a rendszerezésére. Ezért döntötték el egy évvel ezelőtt, hogy hasznos lesz egy olyan gyűjtőportál, amely nyilvános adatokat tartalmaz – mondta el Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke. Mint kifejtette, egyrész tájékoztató funkcióval bír a honlap, másrészt elemzéseket is lehet majd olvasni rajta, de előrejelzések is helyet kapnak.

Elhangzott: alapvetően döntéshozókat, intézményvezetőket céloznak meg a projekttel, de olyanokat is, akik napi munkáját segíthetik az elérhető információk.

Az Erdélystatot hosszú távon tervezik működtetni, egyelőre 3 éves költségvetést biztosítottak a számára. Az első év összköltsége százezer euró volt, a következő évek alacsonyabb költségvetést kapnak, hiszen a beindítás, tervezés nagyobb összeget igényelt, mint a későbbi működtetés. Közvéleménykutatásokat a jövőben terveznek megjeleníteni majd, a cél a különböző trendek megmutatása – magyarázta Porcsalmi.

Az ügyvezető elnök kitért arra is: még idén elindul a honlap angol változata, hogy külföldi partnereik is átfogó képet kapjanak arról, mi történik Erdélyben. Barna Gergő szociológus kiemelte: a kezdeményező az RMDSZ, a működtető az Iskola Alapítvány, a támogató a Bethlen Gábor Alap.

A honlapon nemcsak a statisztikai adatokról lehet olvasni, hanem egy intézménytárat is összeállítottak. A cél az Erdélyre és a romániai magyarokra vonatkozó adatok rendszerezése, megjelenítése és értelmezése, a honlapot pedig úgy próbálták felépíteni, hogy bárki számára érdekes legyen. Alapvetően már nyilvános, hivatalos statisztikai adatokat dolgoznak fel, de saját adatokat is gyűjtenek. A statisztikai elemzések mellett közleményekkel is készülnek majd – mondta el Barna Gergő.

Nagyjából négy fő témával foglalkoznak: az egyik ilyen a népesség mozgása, a másik a gazdaság, a harmadik az önkormányzatok, települések statisztikai adatai, a negyedik az oktatás területe. (maszol.ro)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban