Kárpát-medence
Átadták a Székelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi és módszertani központját
Potápi: A magyar kormány a székely jövő mellett tette le a voksát a beruházás támogatásával
Betűméret:             

Csíkkarcfalván pénteken átadták a Székelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi és módszertani központját, mely a magyar állam 640 millió forintos támogatásával épült fel.

Az épületben szárazedzések lebonyolítására alkalmas edzőterem, szintetikus jeges felülettel burkolt korcsolyapálya, korcsolyagép, a lövéstechnikát és bottechnikát fejlesztő eszközök, valamint Románia egyik legmodernebb sportorvosi központja kapott helyet.

Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelő államtitkára a megnyitón úgy vélekedett: a jégkorong Székelyföldön több mint játék, verseny vagy sport, a székely önmeghatározás részévé, közösségépítő erejévé vált. Az államtitkár szerint a magyar kormány a székely jövő mellett tette le a voksát, amikor 2016-ban a központ létrehozását támogatta. Hozzátette: a kormány további forrásokat biztosít az épület berendezéséhez.

"A létesítmény attól is különleges, hogy egyszerre szolgálja mindhárom célt amelyre a nemzetpolitikát a következő időszakban is építeni kívánjuk: az identitás erősítését, a szülőföldön való boldogulás elősegítését és a családok támogatását" - fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a kultúra után a sport a legfontosabb identitásformáló erő. Ezért folyósított a magyar kormány támogatást az elmúlt időszakban több sportág székelyföldi megerősítéséhez. Az államtitkár a jégkorong mellett a futball utánpótlás nevelését és a lovassport hagyományainak az újjáélesztését említette.

A Csíkkarcfalván született Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédében felidézte: gyermekkorában az volt az álmuk, hogy megverjék jégkorongban a gyergyócsomafalvi csapatot. Ez ugyan nem sikerült, de saját tapasztalata alapján mondta, hogy aki a közösségi sportban nevelkedett gyerekként, kamaszként, az a közösségi tudatot továbbviszi. Hozzátette: az ilyen létesítmények segítik Székelyföld megerősítését, hiszen azt a reményt élesztik újra, hogy van értelme itthon maradni, családot alapítani, közösséget szervezni.

Zsigmond Barna Pál, a Kárpát-medencei külképviseletek tevékenységének összehangolásáért felelős miniszteri biztos, volt csíkszeredai főkonzul felidézte: a székelyföldi hokisoknak kulcsszerepük volt a magyarországi jégkorongsport megerősítésében, és most, hogy Magyarország "elhúzott" Románia mellett jégkorongban, a kapott segítséget fizeti ma vissza.

Sipos Levente, a Magyar Jégkorongszövetség főtitkára megemlítette, hogy ma az utánpótlással együtt 305 székelyföldi hokis versenyez a Magyarországon szervezett bajnokságok valamelyikében, és a magyarországi csapatokhoz leigazolt hokisok közül 180-an származnak Székelyföldről.

Tánczos Barna szenátor, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke Románia legjobban felszerelt sportközpontjaként mutatta be az átadott létesítményt. Az RMDSZ-es politikus, aki korábban a Román Jégkorongszövetséget is vezette, köszönetet mondott a magyar kormánynak a létesítmény felépítéséhez nyújtott támogatásért. Úgy vélte: a budapesti kabinet magáévá tette Bethlen Gábor erdélyi fejedelem bölcsességét, mely szerint "nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet". (MH/MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban