Kárpát-medence
Marosvásárhelyi iskolaügy: Beperelték a román oktatási minisztériumot a katolikus gimnázium megalakításáért
Betűméret:             

A magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Népi Mozgalom Párt (PMP), a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) valamint a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium és a főgimnázium szülői bizottsága közösen beperelte a román Oktatásügyi Minisztériumot és a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot az utóbbi tanintézet tavalyi törvénytelennek vélt létrehozása miatt.

Az elindított pert Marius Pascan marosvásárhelyi parlamenti képviselő, a PMP ügyvezető elnöke jelentette be személyes blogján. Közölte: azt kifogásolják, hogy a tárca négy olyan közigazgatási határozatot hozott, amelyek kimondottan a marosvásárhelyi iskola létrehozására vonatkoztak. A keresetet pénteken iktatta a Marosvásárhelyi Táblabíróság.

Marius Pascan kijelentette: elvileg nem ellenzi, hogy a tanügyi törvénynek megfelelően egyházi iskolák működjenek a kisebbségek nyelvén, de nem fogadhatja el, hogy a 2011/1-es tanügyi törvény csak a románokra vonatkozzék, és "egy kisebbség számára fakultatívvá, sőt áthághatóvá váljék minisztériumi rendeletek és sürgősségi kormányrendeletek által, amelyeket álnok módon a parlamenti vakáció idején fogadnak el".

A képviselő úgy vélte, hogy a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot "a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) aljas politikai cinkosságával, Budapest megrendelésére, az Orbán Viktor miniszterelnök által kifejtett nyomás hatására" hozták létre.

A marosvásárhelyi katolikus iskola e tanév kezdetétől miniszteri rendelettel indulhatott újra, miután több jogi eljárás az intézmény megszűnéséhez vezetett.

A korrupcióellenes román ügyészség (DNA) 2016 októberében kezdte vizsgálni a tanintézet létrehozásának körülményeit, és 2017 szeptemberében emelt vádat ez ügyben Stefan Somesan és Tamási Zsolt ellen. Az ügyészségi vizsgálat és az iskola létrehozásának a részleteit rögzítő tanfelügyelőségi határozat bírósági felfüggesztése a Római Katolikus Gimnázium megszűnéséhez vezetett. Azóta a bíróság visszaküldte a Stefan Somesan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt iskolaigazgató elleni vádiratot a DNA-nak.

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót.

Az iskola újraalapításáról 2018 februárjában törvényt fogadott el a román parlament, ezt azonban a román alkotmánybíróság egy hónappal később alkotmányellenesnek minősítette. Az iskola végül az oktatási tárca tavaly augusztus 9-én elfogadott rendelete alapján nyithatta meg ismét kapuját a szeptemberi tanévkezdéskor, immár II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium néven. A tanintézet élére ismét Tamási Zsoltot nevezték ki igazgatónak, aki februárban sikeresen versenyvizsgázott is az igazgatói kinevezésért. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban