Kárpát-medence
A KMKSZ és az UMDSZ arra kéri az ukrán elnököt, hogy ne írja alá a nyelvtörvényt
Betűméret:             

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közös levélben kérte Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá az ukrán parlament által a napokban elfogadott nyelvtörvényt, mert szerintük az kirekesztő, alapjaiban sérti Ukrajna állampolgárainak emberi jogait, és ellehetetleníti az ukrajnai nemzetiségek anyanyelv-használatát.

Az MTI-hez kedden eljuttatott levél szerint a kárpátaljai magyar közösség felháborítónak tartja, hogy az ukrán parlament elfogadta az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvényt. A jogszabály kötelező jelleggel írja elő az államnyelv kizárólagos alkalmazását a közélet szinte valamennyi szférájában, beleértve az oktatást, médiát, gazdaságot, politikát és kultúrát, kirekesztve minden más nyelv használatának lehetőségét a közéleti érintkezésből - állapította meg a két magyar szervezet.

Rámutattak: a törvény nemcsak a nemzetiségi kisebbségek nyelveinek nyilvános térben történő használatát lehetetleníti el, hanem büntetést helyez kilátásba a nyelvi szabályok megszegői számára is, szembe menve Ukrajna hatályos alkotmányával és az ukrán állam által felvállalt számos nemzetközi kötelezettséggel.

"Úgy véljük, az Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa által az ukrán mint államnyelv működéséről elfogadott törvény diszkriminatív, alapjaiban sérti Ukrajna állampolgárainak emberi jogait, gyökeresen korlátozza az ukrajnai nemzetiségi kisebbségek szabad anyanyelvhasználatát, tovább fokozza Ukrajnában mind a belpolitikai, mind a külpolitikai feszültséget" - áll a levélben, amely szerint a törvény ugyancsak ellentmond Ukrajna európai és euroatlanti integrációs törekvéseinek.

A vázoltak alapján a KMKSZ és az UMDSZ arra kérte Petro Porosenko államfőt, hogy - lévén Ukrajna alkotmányának a letéteményese - ne írja alá a nyelvtörvényt. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban