Kárpát-medence
Grezsa István óvodai sportpályát, felújított óvodákat és orvosi rendelőket adott át Kárpátalján
Betűméret:             

Magyar kormányzati támogatással készült óvodai sportpályát, két-két felújított óvodát és orvosi rendelőt adott át ünnepélyesen kedden három kárpátaljai magyarlakta településen Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos.

A Kárpátaljának nyújtott magyar állami támogatás keretében készült és felújított oktatási-nevelési és egészségügyi létesítmények folytatódó átadásáról Grezsa István az MTI érdeklődésére telefonon elmondta: a Felső-Tisza-vidéki Visk nagyközség Mustármag Óvodájában a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében épült multifunkciós ovi sportpályát avatott fel. "A létesítmény párját ritkítóan különleges, minden tekintetben megfelel a korszerű pedagógiai elveknek, amelyek a gyermekek mozgáskultúrájának korai fejlesztésére helyezik a hangsúlyt"- tette hozzá. Egyben annak a reményének adott hangot, hogy az óvodafejlesztési program harmadik szakaszának megvalósítása során sikerül több ilyen sportpályát telepíteni Kárpátalján és a többi nemzetrész óvodáiban.

A felújított viski orvosi rendelő átadása kapcsán a miniszteri biztos elmondta: Kárpátalján folytatódik a rendelő-felújítási program keretében modernizált családorvosi rendelők átadása is, így kedden még egy további felújított ilyen létesítmény felavatása történik meg a nagyszőlősi járási Tiszapéterfalván. A magyar kormány ezzel a támogatási programmal az ukrajnai egészségügyi alapellátási reform sikeréhez szeretne hozzájárulni a kapcsolódó infrastruktúra rendbetételével a kárpátaljai magyar településeken - emelte ki. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány 27 orvosi rendelő felújításához nyújtott és nyújt segítséget a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ) közösen megvalósított projekt keretében, hiszen Kárpátalján - mint fogalmazott - köztudomásúan tarthatatlanul rossz állapotok uralkodtak az alapszintű ellátásban. A magyar kormány már egy évvel ezelőtt valamennyi magyar település számára biztosította az új ukrán egészségügyi törvény előírásainak megfelelő rendelői alapfelszerelést - mutatott rá.

Grezsa István azt is kifejtette, hogy a kárpátaljai magyarság körében a rossz ukrajnai egészségügyi ellátás az egyik motivációs oka a szülőföld elhagyásának. "Ebből adódóan a magyar kormány a Kárpátaljának nyújtott egészségügyi támogatással a magyarok szülőföldön maradását szeretné elősegíteni" - mondta.

A nagyszőlősi járási Nagypalád két felújított óvodájának a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel (KMPSZ) közösen történt átadása kapcsán a miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy a két intézmény korszerűsítése szerves részét képezi a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében Kárpátalján 6 milliárd forintból megvalósuló nagyszabású óvodafejlesztési projektnek, amelynek köszönhetően 139 óvoda újul meg és 32 új gyermekintézmény épül fel. "Ez a gazdag program nem csak a kárpátaljai magyar közösséget erősíti meg, hanem a többségi nemzethez tartozók számára is egyértelművé teszi, hogy Magyarország megbízható jó barátja Ukrajnának" - szögezte le Grezsa István. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A történelem próbatételei során a magyar jellem legértékesebb kincse a nemzeti összetartozás lett - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Somorján, ahol beszédet mondott a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 21:42 ]
Az Európai Uniónak a polgárok elvárásaihoz igazodva kell változnia, ugyanakkor folytatni kell az őshonos kisebbségek védelmében elkezdett munkát - hangsúlyozta Kelemen Hunor szerdán, miután az RMDSZ iktatta európai parlamenti (EP-) jelöltlistáját a bukaresti központi választási bizottságnál (BEC). Az RMDSZ elnöke...
2024. ÁPRILIS 10.
[ 18:29 ]
Orbán Viktor miniszterelnök levelet küld az Európai Unió területén kívül élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak. Ebben felhívja figyelmüket a június 9-i európai parlamenti választásokra, és arra ösztönzi őket, ők is éljenek szavazati jogukkal - tájékoztatta a Kormányzati Tájékoztatási...
2024. ÁPRILIS 10.
[ 15:45 ]
Beolvasás folyamatban