Kárpát-medence
Tusványos - Németh Zsolt: Egyedülálló műfajt teremtett a szabadegyetem
Betűméret:             

Egyedülálló műfajt teremtett az idén 30 éves Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos), amikor ötvözte a szabadegyetemi és a fesztiváljelleget - mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hétfőn, a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján.

Németh Zsolt elmondta: a július 23. és 28. között tartandó rendezvény idei mottója, Egy a tábor, egyrészt erre a műfajteremtésre, másrészt a nemzeti összetartozásra utal. A mottó politikai üzenete, hogy az elmúlt 30 évben általánossá vált Magyarországon a nemzeti összetartozás tudata.

Kiemelte: nemcsak a tábor, a rendszerváltás is 30 éves idén. Tusványos "rendszerváltó intézmény", és azért is sajátos, mert a közép-európai rendszerváltó intézményeket általában elsöpörte a történelem.

Tusványos és a rendszerváltozás olyan szereplői, mint Orbán Viktor vagy Tőkés László, akik a mai napig aktívan szerepet vállalnak a politika formálásában, jelképezik, hogy "van lehetőségünk, hogy kezünkbe vegyük, irányítsuk a sorsunkat". Ezt sikerült bizonyítani az elmúlt években a nemzetpolitikában.

Németh Zsolt elmondta: idén 30 éves a közép-európai összetartozás gondolata is, hiszen 1989-ben Kézdivásárhelyen vagy Sepsiszentgyörgyön már hangsúlyosan megjelent ez a gondolat.

Hozzátette: a 30 éve épülő közép-európai együttműködés ma látványos eredményeket ér el, még ha egyes nacionalista csoportok ellene dolgoznak is.

Úgy fogalmazott: "sokkal több a közös érdekünk, mint az, ami elválaszt bennünket", ezért egyrészt nagyfokú türelemre van szükség a magyar politika részéről, másrészt "határozott kiállásra az alapvető érdekeink, különösen a külhoni magyarok érdekei mellett".

A szabadegyetem témái között említette az európai újraegyesülés 30 éves folyamatát is, kifejtve: "érdekeltek vagyunk" az európai integrációban, ugyanakkor e folyamat középpontjában a nemzeti identitások, az alkotmányos hagyományok tiszteletben tartása és a nemzeti szuverenitások biztosítása kell, hogy álljon.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy Tusványos "titka" következetes állandósága, ugyanakkor megújulni tudása.

A szabadegyetem szervezői az elmúlt 30 évben mindig megtalálták az "éppen forró" témákat és teret, fórumot biztosítottak a megvitatásukhoz.

Megjegyezte: a szervezők mindvégig fontosak tartották a magyar-magyar párbeszéd mellett a magyar-román párbeszédet, és nem rajtuk múlt, hogy ez az utóbbi években háttérbe szorult. Hozzátette: sosem mondtak le arról, hogy megteremtsék a párbeszéd lehetőségét.

Tárnok Mária, a rendezvény magyarországi főszervezője, a Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke ismertette: 28 sátorban és négy külső helyszínen lesznek előadások. Összesen több mint 400 programmal készülnek, a szervezésben pedig 270 ember vesz részt.

Az idei táborban külön hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre: tartós sörös-, boros-, pálinkáspoharakkal és különféle promóciós anyagokkal is készülnek - mondta.

A rendezvény nagyszínpadán fellép mások mellett a Magashegyi Underground, a Quimby, Nagy Feró és a Beatrice, a Magna Cum Laude, Szabó Balázs bandája és a Kiscsillag, az Anna and the Barbies és a Bagossy Brothers Company, az Intim Torna Illegál és Ákos.

A részletes program megtalálható a tusvanyos.ro honlapon. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban