Kárpát-medence
A szabadság három évtizedére tekint vissza az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

A "nulladik napi" koncertekkel - a Metropol Group, a Magashegyi Underground és a Quimby együttes fellépésével - kedden megkezdődik a székelyföldi Tusnádfürdőn a rendszerváltozás óta eltelt három évtizedre visszatekintő 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

A jubileumi kiadást "Egy a tábor" mottóval szervezik, amely alapvetően, az immár fogalommá vált Tusványos alapítóinak és rendszeres látogatóinak értékközösségére utal - magyarázta az MTI-nek Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, Tusványos politikai programfelelőse.

Kifejtette: a harmincadik kiadáshoz érkezett Tusványosnak sok visszatérő vendége van, olyanok, akiknek fontos, mi történik a Székelyföldön, Erdélyben, a Kárpát-medencében, és akik megoldást próbálnak keresni a magyarság még megoldatlan gondjaira, jövőképet próbálnak felvázolni közösségük számára.

"Itt alakultak ki azok a nemzetpolitikai elképzelések, amelyek Magyarországon meghatározzák a jelenlegi kormány munkáját. Ez a mottó (Egy a tábor) az egyre inkább egységesülő kárpát-medencei magyar közösségi szemléletre is utal" - mutatott rá a politikai programszervező.

A szabadegyetem idei kínálatát részletezve Sándor Krisztina rámutatott: a jubileumi kiadás kapcsán előtérbe kerülnek az évfordulós rendezvények, a rendszerváltás óta eltelt három évtizedre visszatekintő elemző beszélgetések. Kiemelt téma az első világháború századik évfordulója is. Ezeknek a visszatekintő, számadó, mérlegelő beszélgetéseknek létrehoztak egy új rendezvénysátrat "Harminc éve szabadon" elnevezéssel.

A Tusványosra meghívott politikusok és szakértők értékelik az európai parlamenti választás eredményét, idén is több pódiumbeszélgetést szentelnek Európa jövőjének. A közbeszédet meghatározó időszerű székelyföldi témák - az úzvölgyi hősi temető, az erdélyi magyar orvosképzés, a visszaállamosítás ügye - idén sem hiányoznak a Tusványos programkínálatából.

Újdonság idén, hogy a Kriza János népzenei sátor nemcsak az esti táncházak helyszíne lesz: napközben népművészeti, népzenei előadásokra, kézműves foglalkozásokra várják az érdeklődőket.

A szabadegyetem zárónapján, szombaton Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tart előadást a tusnádfürdői nagyszínpadon, majd válaszolnak a közönség soraiból érkező kérdésekre.

A magyarországi Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) nevű erdélyi ifjúsági ernyőszervezet vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozatán mintegy 45 partner intézmény - erdélyi és magyarországi civil szervezet, intézmény és kormányzati szervezet - szervez tematikus programokat a tusnádfürdői kempingben felállított több mint 25 rendezvénysátorban. Az előadók, vendégek és szervezők számára utalva Sándor Krisztina megjegyezte: idén már több mint ezer embernek kellett szállást biztosítani, a Tusványos előkészítéséről és a tábor működtetéséről 270 szervező és önkéntes gondoskodik.

Minden eddiginél bővebb tehát a szabadegyetem kínálata - mondta a politikai programfelelős, ugyanakkor elismerte, a Tusványos nem nagyon tud már terjeszkedni, mert a tusnádfürdői kemping - az Olt folyó és az erdő közötti - behatárolt területét a Tusványos már "maximálisan belakta".

Az esti koncertek idején a tábor népessége már rendszeresen eléri a tíz-tizenötezres létszámot. Az idei koncertkínálat is jubileumi: igyekeztek az elmúlt évek legsikeresebb előadóit visszahozni a táborba, megőrizve azt a műfaji sokszínűséget, amely a Tusványos koncertprogramját mindig is jellemezte. Idén is fellép a székelyföldi táborban Nagy Feró és a Beatrice, a Magna Cum Laude, Szabó Balázs bandája, a Kiscsillag, Anna and the Barbies, a Bagossy Brothers Company, az Intim Torna Illegál és Ákos.

A tábor és a koncertek területére a belépés 16 óráig ingyenes, utána a belépő ára 20 lej (1380 forint), egyetemistáknak és 65 év felettieknek 10 lej. A részletes program keddtől a tusvanyos.ro honlapon és mobilalkalmazáson is böngészhető.

Arra a kérdésre, hogy mennyire "egy a tábor" a táborba látogató különböző korosztályok, a közéleti, politikai előadások és az esti koncertek közönsége számára, Sándor Krisztina azt mondta: a Tusványos intézményesülését a különböző generációk otthonos együttléte alapozta meg.

Kifejtette: a Tusványos egyszerre Szabadegyetem és diáktábor - a két eltérő jellegű rendezvény összefonódása generációk találkozóhelyévé teszi a tábort. A gazdag programkínálat sokféle ízlést és érdeklődési kört kielégít, és ez minden korosztály számára az otthonosság érzetét biztosítja. A fiatalok is beülnek a közéleti előadásokra, és az is teljesen természetes, hogy egy-egy koncerten idősebbek is csatlakoznak bulihoz. A Tusványos bebiztosította folytonosságát: itt felnőtt már egy újabb nemzedék, már nemcsak egyetemisták, hanem középiskolásokat is vonz a tábor, öttől hetvenöt évesig mindenki megtalálja a kedvére való programot és remélhetőleg mindig lesz, aki átvegye a szervezést - összegezte a politikai programfelelős. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Erdélystat (Erdelystat.ro) statisztikai portál hétfőn publikált közleménye szerint Székelyföldön az év első öt hónapjában 17,4 százalékkal lassult a népesség természetes fogyása az elmúlt év hasonló időszakához képest. Az Erdélystat a román Országos Statisztikai Intézet (INS) által közzétett, megyei...
2019. AUGUSZTUS 12.
[ 12:13 ]
Mintegy négyszáz tonna búzát öntöttek össze a Magyarok Kenyere program keretében, amelyet Kárpát-medence szerte élő gazdák adományoztak rászoruló gyermekek részére. A kezdeményezés sikerének titka a gazdák jövőbe vetett hite - mondta az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szombaton Nemeshanyban. Farkas...
2019. AUGUSZTUS 10.
[ 22:58 ]
Kövér László szerint Magyarország ma ugyanazt kívánja magának, mint a szomszédainak: valamennyien legyenek erős és cselekvőképes, regionális együttműködésre kész és képes nemzeti államok, amelyek minden többségben és kisebbségben élő nemzeti közösség számára biztosítani tudják a szülőföldön a biztonságot, a...
2019. AUGUSZTUS 10.
[ 15:12 ]
Beolvasás folyamatban