Kárpát-medence
Úzvölgyi katonatemető: A jogtiprások ellen tüntettek Székelyudvarhelyen
Betűméret:             

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) felhívására csaknem ötszázan tüntettek kedd délután Székelyudvarhelyen az úzvölgyi katonatemető átalakítása és a magyarokat érintő más közelmúltbéli jogtiprások ellen.

Csomortányi István, az EMNP elnöke beszédében kijelentette: a román politikai elit ma is 19. századi nemzeti ideálokat követ, és azon munkálkodik, hogy Románia egynyelvű, egynemzetiségű és egyvallású ország legyen. Ezért az erdélyi magyarok számára Bukarest nem a problémák megoldása, hanem azok forrása. Úgy vélte: mindezek ellenére a magyarság számára ma is a Kárpát-medence, az erdélyi magyarok számára pedig Erdély és Székelyföld a magyar lét ideális terepe.

Az EMNP elnöke szerint az erdélyi magyarságnak tisztességes és elkötelezett vezetőkre, önálló külpolitikára és egységes fellépésre van szüksége helyzete javításához. Kijelentette: meg kell teremteni az erdélyi magyar politikai szervezetek új egységét, amelyből senki sem maradhat ki. Azt is hozzátette: olyan önkormányzati vezetők kellenek, akik nem lopnak, és másokat sem hagynak lopni. Kijelentésével Gálfi Árpádot, Székelyudvarhely polgármesterét idézte, aki a közelmúltban azzal magyarázta a Magyar Polgári Párt (MPP) székelyudvarhelyi elnöki tisztségéből való - szerinte jogtalan - leváltását, hogy polgármesterként nem engedett másokat lopni.

Gálfi Árpád polgármester beszédében úgy vélte: az úzvölgyi katonatemető átalakítói nem a magyarok, hanem az emberség ellen léptek fel. Azt is hozzátette: a temető román parcellájának a létrehozói gyurmának tekintik a múltat, amelyből bármi megformázható. Ez azonban őket minősíti.

"Senki ne csodálkozzon, hogy ha nem megfelelő ítélet születik, ha a tolvajt a tolvajnál jelentjük fel, és onnan várunk igazságszolgáltatást" - jelentette ki. Úgy vélte: ennek ellenére a magyarok csak annyit tehetnek, hogy nem hagyják szó nélkül a történteket, és bíznak a mindenki és mindenek feletti hatalomban, amelyik egyszer igazságot szolgáltat. "Mindenekelőtt Székelyföld, mindenek felett az isten!" - zárta felszólalását a polgármester.

Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének üzenetét Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke olvasta fel. A politikus szerint a Hargita megyei önkormányzat mulasztása miatt nem rendeződtek a határviták, és történhetett meg az úzvölgyi katonatemető átalakítása. A volt püspök az ortodox egyház felelősségét is felvetette arra utalván, hogy a június 6-án történt "erőszakos temetőfoglalás" egyik szervezője az Ortodox Testvériség nevű szélsőséges ortodox szervezet volt. Tőkés László úgy vélte: a megoldás kulcsa az ortodox egyház és a szociál-liberális kormány hatóságainak a kezében van, ezért hozzájuk kell felhívással fordulni az úzvölgyi temetőügy és más jogtiprások megnyugtató rendezése ügyében. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Alapfokon érvénytelenítette a bíróság a nagykárolyi Kölcsey-szobor felirata miatt kirótt bírságot - erősítette meg hétfőn az MTI-nek Kovács Jenő, a partiumi város polgármestere. A Szatmár megyei kisváros elöljárója elmondta: az alapfokú ítéletet körülbelül egy hete hozta meg a nagyváradi bíróság. A...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 17:35 ]
Fejedelmek aranya - Uralkodói reprezentáció Erdélyben címmel időszaki kiállítás nyílik kedden, a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) hétfőn az MTI-t. A tárlat a Csíki Székely Múzeum mellett a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), az Iparművészeti Múzeum, a Magyar...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 11:21 ]
Nincs az a háború, amely felmentést adhat a nemzeti kisebbségek jogainak betartását illetően, "nekünk a béke és nemzettársaink biztonsága az elsődleges"- jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó Beregszászon, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) 34. közgyűlésén elhangzott köszöntő...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 22:22 ]
Beolvasás folyamatban