Kárpát-medence
Rákóczi Szövetség: Az iskolaválasztás meghatározza a határon túli magyar gyerekek sorsát

Az iskolaválasztás mérföldkő a határon túli magyar gyerekek életében, mert meghatározza a sorsukat, hogy felnőttként magyar identitásúak lesznek-e - közölte a Rákóczi Szövetség elnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Csáky Csongor azt mondta, a magyar iskola a siker és a határon túli magyar közösségek fennmaradásának kulcsa, a szövetség ezért küldetésének tartja, hogy a gyerekek születésétől kezdve az iskolaválasztásig segítse a magyar iskolák választását.

Ennek érdekében például karácsonyra mesekönyvet küldtek a családoknak, tavasszal a magyar iskolába történő beiratkozásnál iskolatáskát ajándékoztak a gyerekeknek, és ösztöndíjjal támogatják őket - részletezte, hozzátéve, szerinte ezek azért hatásosak, mert a segítség, még ha jelképes is, kézzelfoghatóvá teszi a magyar összetartozást.

Csáky Csongor beszélt arról is, Kárpátalján idén kétezren, a tavalyi évhez képest százzal többen kezdték meg tanulmányaikat magyar iskolákban. A növekedés oka, hogy sok ukrán és ruszin hátterű család is a magyar oktatást választja - mondta. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kritikus
2019. SZEPTEMBER 16. [ 15:18 ]

Kutatást "nem szabad" végezni mert ha kiderülnek az igazi okok sok munkanélküli politikus lenne. Az ósdi maradi tanterveken is tudnának a tanárok változtatni, de Állam apánk szigorúan felügyel, hogy mit és hogyan tanítsunk. A tanügy "reformja" pedig arról szól hogyan felügyelni és a végletekig megterhelni a tanárokat. Az pedig mellékes következmény, hogy az ajánlott és elvárt módszerekkel analfabéták kerülnek ki még az egyetemekről is.


Alfonz
2019. SZEPTEMBER 16. [ 11:42 ]

Sajnos az MNT és a VMSZ is elutasítja a "kutatást" a témában, miért van kevesebb magyar diák és miért menekülnek az emberek külföldre? Egy statisztikát megérne, amivel jókat lehetne dobálózni, vagy mégsem.... Az oktatási rendszerünk ósdi és maradi módszeréről, tananyagáról már ne is beszéljünk.


Kritikus
2019. SZEPTEMBER 14. [ 21:19 ]

Ez egy ördögi kőr! Lesz - nem lesz magyar osztály. A szülő bizonytalan, és a titkárnő eleve úgy irányítja a dolgokat, hogy más nyelvű osztályba íratják a gyereket. Utána jön a kérdés, hogy akkor minek - kinek kell az anyanyelvi oktatás. Az, hogy a magyarul tanító pedagógusok munka nélkül maradnak csak az Ő bajuk. Senki nem törődik velük - még a postás sem. Ami a tankönyveket illeti: a cirkuszban sokkal nagyobb a rend mint a tankönyvkiadás terén. De tudtommal ott az MNT nem illetékes!


GT
2019. SZEPTEMBER 14. [ 19:44 ]

Az illeto latni nem Szerbiaban el. A magyarul tanulok meg magyar tankonyvet sem erdemelnek (ill. mindig hianyzik valamely). MNT es egyeb politikai szervezetek a problemat nem tudjak megoldani csak napi politikat csinalnak belole es kvazi sajnalkodnak az eseten. Ez igy van mar tobb evtizede... Minek magyar iskola ha a tanulni vagyok kozeleben a tovabbtanulas nem biztositott magyar nyelven???


Kritikus
2019. SZEPTEMBER 13. [ 13:32 ]

Csáki Úr! Hiába akarja a szülő magyar ovodába/iskolába íratni gyerekét, amikor ilyen tagozat NINCS az adott településen. A "diákbusz program" meg vagy működik vagy nem. A magyar osztály indításához szükséges miniszteri jóváhagyás jó ha szeptember 5. én megérkezik (volt már ilyen). Addigra a diákok elmentek máshova és a tanárok munka nélkül maradtak. Mehettek ahova akartak. Az MNT sajnálta az esetet de nem tett semmit. Hát ez van


A Hargita megyei Székelyvarságon (Varsag) vasárnap felavatták a helyi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola magyar állami támogatással felújított épületét. A 30 millió forinttal támogatott munkálatok során hőszigetelő burkolással növelték az épület energiahatékonyságát, átalakításokat végeztek az...
2019. NOVEMBER 10.
[ 20:45 ]
Minden szavazásra jogosult romániai magyar állampolgár vegyen részt a választáson, mert ez a közösség erejét is bizonyítja - hangsúlyozta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje, miután vasárnap délelőtt a székelyföldi Csíkkarcfalván leadta szavazatát. Az RMDSZ elnöke a...
2019. NOVEMBER 10.
[ 12:45 ]
Medvetámadásra utaló sérülésekkel holtan találtak szombaton egy juhpásztort Romániában, Oláhkocsárd (Cucerdea) és Gyulas (Giuluş) közötti erdő környékén - közölte a Maros megyei rendőr-főfelügyelőség. A közeli Dicsőszentmárton rendőrségét egy oláhkocsárdi juhpásztor értesítette szombaton arról, hogy...
2019. NOVEMBER 9.
[ 14:07 ]
Beolvasás folyamatban