Kárpát-medence
Kívülről és belülről is bírálják az RMDSZ-t a marosvásárhelyi polgármesterjelölt-állítás miatt
Betűméret:             

Kívülről és belülről is bírálják a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Maros megyei szervezetét amiatt, hogy előválasztás és politikai egyeztetések nélkül jelölte ki Soós Zoltánt, hogy a jövő évi önkormányzati választásokon ő mérkőzzön meg a marosvásárhelyi polgármesteri tisztségért.

A bírálatokat a Krónika napilap foglalta össze hétfői számában, amely vezércikket is szánt a témának azzal a címmel, hogy Az RMDSZ lemondott Marosvásárhelyről.

Az RMDSZ ottani szervezetének éléről júniusban eltávolított Vass Levente parlamenti képviselő közösségi oldalán posztolt bejegyzésében azt közölte: a marosvásárhelyi küldöttek 70 százaléka nem támogatta a polgármesterjelölt személyét a Maros megyei küldöttgyűlésen rendezett szavazáson. A képviselő azt is kifogásolta, hogy semmilyen előzetes belső konzultáció nem előzte meg a jelöltállítást. Ezt súlyosan szabályzatellenesnek tartotta.

Brassai Hunor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) marosvásárhelyi szervezetének elnöke is méltatlannak tartotta a jelöltállítást. Emlékeztetett arra a javaslatára, hogy a három erdélyi magyar párt közösen állítson olyan polgármester-jelöltet, akit mindegyik magyar párt támogat. Brassai szerint Péter Ferenc megyei RMDSZ-elnök a jelöltállítási folyamat "minden racionális lépcsőfokát átugorva, minimális egyeztetéseket sem téve, büszkén jelentette be a - véleménye szerinti - marosvásárhelyi összmagyar jelöltet". Úgy vélte: az RMDSZ megyei vezetősége súlyos hibát követett el.

Szomorúságának adott hangot az előzetes egyeztetés nélkül hozott döntés miatt a Magyar Polgári Párt (MPP) megyei szervezetének elnöke is. Berki Ferenc a közösségi hálón tett bejegyzésben közölte: természetesnek tartotta volna, hogy az RMDSZ-szel ápolt szövetségük jegyében előzetesen egyeztetnek, akárcsak azt, hogy az EMNP véleményét is kikérik. A polgári párti politikus úgy véli, Marosvásárhelyt csak abban az esetben lehet visszaszerezni, ha sikerül valódi összefogást megteremteni. A megyei MPP-elnök kifogásolta, hogy a Soós indításáról szóló döntést az RMDSZ megyei vezetőségén belüli "kis klikk" hozta meg, és mindez szerinte oda vezet, hogy az RMDSZ polgármesterjelöltje ismét vereséget szenved, és a szövetség elveszítheti a megyei önkormányzat fölötti irányítást is a jövő évi helyhatósági választáson.

A kritikákra reagálva Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Maszol.ro hírportálnak elmondta, szerinte véget kell vetni az ujjal mutogatásnak és kritizálásoknak. "Most elsősorban az építkezésre, a munkára kell odafigyelnünk. Persze minden kritikának helye van, egészen addig, amíg ez nem a munkának a rovására megy" - fogalmazott Porcsalmi.

Kovács Levente Maros megyei ügyvezető elnök a Maszolnak elmondta, a szövetség Soós Zoltánban látja azt az embert, aki el tudja nyerni Marosvásárhely polgármesteri tisztségét. Szerinte most már nem lett volna idő előválasztás megszervezésére, "egyébként nem kérte senki". A portál szerint Porcsalmi és Kovács egy közvélemény-kutatás eredményét is felhozta Soós jelölése mellett.

A Krónika vezércikkében megállapította: Soós Zoltánnak 2020-ban kevesebb az esélye a polgármesteri tisztség elnyerésére, mint négy évvel ezelőtt volt. Négy éve ugyanis egy magyar előválasztás győzteseként mérkőzhetett meg a tisztségért.

"Erős a gyanúnk, hogy a Maros-parti várost közel két évtizede szomorító Dorin Florea megkönnyebbülten hátradőlt a karosszékben, és a sokadik újrázás magabiztos reményében kért magának egy kávét. Nagyon úgy fest ugyanis, hogy Marosvásárhely odaveszett végvár marad a magyarság számára közigazgatási szempontból, és ez mindenekelőtt az RMDSZ bűne" - állapította meg a cikkíró.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban