Kárpát-medence
Magyar Levente: A vártnál is sikeresebb volt a horvátországi gazdasági fejlesztési program

A vártnál is sikeresebb volt a horvátországi gazdasági fejlesztési program, ami annak a bizonyítéka, hogy nagyon sokan vannak Horvátországban, Szlavóniában és Baranyában olyan magyarok, akik építeni szeretnék a jövőjüket és a magyarság jövőjét a magyar beruházások révén - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken a szlavóniai Kórógyon.

Kiemelte: az elmúlt három évben 2 milliárd forintnyi támogatás érkezett ebbe a régióba, és 3 milliárd forint étékben valósítottak meg projekteket és fejlesztéseket azok a vállalkozások és gazdák, akik ennek a programnak a kedvezményezettjei voltak.

Utalt arra, hogy az anyaország korábban gazdaságilag nem volt elég erős ahhoz, hogy jelen legyen Horvátországban is.

Régi igazság, hogy Magyarországról és Budapestről főként azok a nagyobb régiók voltak fontosak, amelyekben veszélyeztetve voltak a magyar közösségek, de mindez megváltozott - hangsúlyozta.

Mint mondta, 2012 óta van egy erős nemzeti kormánya Magyarországnak, amely nemcsak nemzeti, hanem stabil is.

"Van egy politikai cselekvőképesség, amely korábban nem volt adott, és ez lehetővé tette, hogy ezt a nemzetrészt is újra felkaroljuk, és sokkal nagyobb mértékben támogassuk, mint korábban erre lehetőségünk volt" - húzta alá.

Bejelentette, hogy nem csak egyszeri programról van szó.

"Szeretnénk gazdasági és kulturális értelemben is jelen lenni a horvátországi magyarok életében, folyamatosan olyan intézkedéseket tenni, amelyek erősítik ezt a közösséget" - fogalmazott az államtitkár.

Jelezte, hogy szeretnének minél több fiatalt és gyereket látni ebben a közösségben, hogy épülni tudjon a jövő, és a horvátországi magyarság ne csak múltjára lehessen büszke, hanem a jelenére, valamint a jövőjére is.

Megjegyezte, hogy Magyarországon bizakodó a hangulat. A kormány intézkedései nyomán mind demográfiailag, mind az ország lelkületét illetően is vannak olyan pozitív változások, amelyek szinte a rendszerváltási évekhez foghatók - emelte ki.

Örömének adott hangot, hogy 100 év után Magyarország végre van annyira erős, hogy a határon túli közösségek helyzetét is érdemben javítani tudja.

"Ennek a legkézzelfoghatóbb és leghatékonyabb eszköze, hogy határon túli vállalkozókat támogatjuk, hisz rajtuk múlik a horvátországi magyarság sorsa" - mondta Magyar Levente, majd hozzáfűzte: mert ha nincsenek életképes vállalkozások, olyan gazdák, akik tudnak építkezni a szülőföldjükön, akkor jövője sincs egy közösségnek.

Palizs-Tóth Hajnalka, a horvátországi Economica Hungarica Alapítvány igazgatója elmondta: a rendezvény követően, az utolsó pályázati kiírás elbírálásának eredményeként, közel kétszáz támogatási szerződést írnak alá gazdákkal és vállalkozókkal, 840 millió forint értékben. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Sólymos Lászlót, a Most-Híd korábbi alelnökét választották meg pártelnöknek a lemondott Bugár Béla utódjául a szlovák-magyar vegyespárt füleki kongresszusán szombaton - jelentette be a párt Facebook profilján. A Most-Híd alapító elnöke, Bugár Béla azután mondott le tisztségéről, hogy a párt a február végi...
2020. MÁJUS 30.
[ 16:30 ]
Szarka Tamás a Kézfogás című dal közös eléneklésére hívja a világ magyarjait a nemzeti összetartozás napján, június 4-én. A felhíváshoz a kezfogas.eu oldalon lehet csatlakozni, ahol a dal szövege, zenei alapjai és a Szarka Tamás által énekelt változat is elérhető. Idén elsősorban családok, baráti társaságok,...
2020. MÁJUS 30.
[ 12:15 ]
A koronavírus-járvány és a járványellenes intézkedések miatt idén zarándokok nélkül, a kegytemplomban tartják a hagyományos pünkösdszombati csíksomlyói búcsút. A búcsút szervező ferences szerzetesek korábban arra kérték mindazokat, akik Csíksomlyóra készültek, hogy csak szívükben zarándokoljanak, és a...
2020. MÁJUS 30.
[ 12:02 ]
Beolvasás folyamatban