Kárpát-medence
Magyar Levente: A vártnál is sikeresebb volt a horvátországi gazdasági fejlesztési program

A vártnál is sikeresebb volt a horvátországi gazdasági fejlesztési program, ami annak a bizonyítéka, hogy nagyon sokan vannak Horvátországban, Szlavóniában és Baranyában olyan magyarok, akik építeni szeretnék a jövőjüket és a magyarság jövőjét a magyar beruházások révén - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken a szlavóniai Kórógyon.

Kiemelte: az elmúlt három évben 2 milliárd forintnyi támogatás érkezett ebbe a régióba, és 3 milliárd forint étékben valósítottak meg projekteket és fejlesztéseket azok a vállalkozások és gazdák, akik ennek a programnak a kedvezményezettjei voltak.

Utalt arra, hogy az anyaország korábban gazdaságilag nem volt elég erős ahhoz, hogy jelen legyen Horvátországban is.

Régi igazság, hogy Magyarországról és Budapestről főként azok a nagyobb régiók voltak fontosak, amelyekben veszélyeztetve voltak a magyar közösségek, de mindez megváltozott - hangsúlyozta.

Mint mondta, 2012 óta van egy erős nemzeti kormánya Magyarországnak, amely nemcsak nemzeti, hanem stabil is.

"Van egy politikai cselekvőképesség, amely korábban nem volt adott, és ez lehetővé tette, hogy ezt a nemzetrészt is újra felkaroljuk, és sokkal nagyobb mértékben támogassuk, mint korábban erre lehetőségünk volt" - húzta alá.

Bejelentette, hogy nem csak egyszeri programról van szó.

"Szeretnénk gazdasági és kulturális értelemben is jelen lenni a horvátországi magyarok életében, folyamatosan olyan intézkedéseket tenni, amelyek erősítik ezt a közösséget" - fogalmazott az államtitkár.

Jelezte, hogy szeretnének minél több fiatalt és gyereket látni ebben a közösségben, hogy épülni tudjon a jövő, és a horvátországi magyarság ne csak múltjára lehessen büszke, hanem a jelenére, valamint a jövőjére is.

Megjegyezte, hogy Magyarországon bizakodó a hangulat. A kormány intézkedései nyomán mind demográfiailag, mind az ország lelkületét illetően is vannak olyan pozitív változások, amelyek szinte a rendszerváltási évekhez foghatók - emelte ki.

Örömének adott hangot, hogy 100 év után Magyarország végre van annyira erős, hogy a határon túli közösségek helyzetét is érdemben javítani tudja.

"Ennek a legkézzelfoghatóbb és leghatékonyabb eszköze, hogy határon túli vállalkozókat támogatjuk, hisz rajtuk múlik a horvátországi magyarság sorsa" - mondta Magyar Levente, majd hozzáfűzte: mert ha nincsenek életképes vállalkozások, olyan gazdák, akik tudnak építkezni a szülőföldjükön, akkor jövője sincs egy közösségnek.

Palizs-Tóth Hajnalka, a horvátországi Economica Hungarica Alapítvány igazgatója elmondta: a rendezvény követően, az utolsó pályázati kiírás elbírálásának eredményeként, közel kétszáz támogatási szerződést írnak alá gazdákkal és vállalkozókkal, 840 millió forint értékben. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nem hozott igazi meglepetést a romániai elnökválasztás vasárnap tartott első fordulója, ám a második fordulóban két rossz jelölt közül lehet majd választani - vélekedtek az erdélyi magyar lapokban kedden közölt véleménycikkek szerzői. A Krónika vezércikkében úgy véli: nem történt nagy meglepetés a romániai...
2019. NOVEMBER 12.
[ 11:53 ]
Köszönetet mondott Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökjelöltje a romániai elnökválasztás vasárnapi első fordulója után a rá szavazó magyar és román választóknak. Kelemen Hunor Kolozsváron adott nyilatkozatában elégedettnek mutatkozott a felmérések által 3,9 és 4,6 százalék...
2019. NOVEMBER 10.
[ 22:18 ]
A Hargita megyei Székelyvarságon (Varsag) vasárnap felavatták a helyi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola magyar állami támogatással felújított épületét. A 30 millió forinttal támogatott munkálatok során hőszigetelő burkolással növelték az épület energiahatékonyságát, átalakításokat végeztek az...
2019. NOVEMBER 10.
[ 20:45 ]
Beolvasás folyamatban