Kárpát-medence
Kelemen Hunor: Az RMDSZ nem ad biankó csekket senkinek

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) "nem ad biankó csekket" egyetlen kormánynak sem, csak az új kabinet összetételének és programjának ismeretében dönti el, megszavazza-e beiktatását.

Erről tájékoztatta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Klaus Iohannist kedden, amikor az államfő újabb egyeztetésre hívta őt az elnöki hivatalba.

"Nem utasítunk el senkit, és nem is ígérünk támogatást senkinek mindaddig, amíg nem ismerjük meg a kormányprogramot, a miniszterek nevét, és nem tudjuk, milyen intézkedésekkel készülnek. Semmiképp sem akarunk egy olyan kormányt, amely sürgősségi rendeleteket hoz az igazságszolgáltatás, a választási törvények és a közigazgatás területein" - számolt be Kelemen Hunor a szövetség internetes hírcsatornáján az államfővel folytatott egyeztetésről.

A román média értesülései szerint Klaus Iohannis kedden a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az RMDSZ vezetőivel konzultált arról, milyen körülmények között nyújtanának támogatást a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) által alakítandó kormánynak.

A pénteken kezdődött egyeztetések során kiderült, Romániában egymásnak ellentmondó feltételekkel támogatnák egy új, várhatóan az európai néppárti tagsággal rendelkező PNL - Iohannis volt pártja - körül szerveződő kormány beiktatását azok a politikai alakulatok, amelyek múlt héten összefogtak és leváltották a parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányát.

Az egyik vitatott pont a jövő évi önkormányzati választások kérdése: a román pártok többsége szeretne visszatérni a kétfordulós polgármester-választáshoz, amit az RMDSZ határozottan ellenez. Román médiaértesülések szerint az RMDSZ azt is támogatása feltételéül szabta, hogy az új kormányban ne kapjanak miniszteri tisztséget magyarellenes kirohanásokról elhíresült politikusok, de Kelemen Hunor cáfolta, hogy konkrét neveket mondott volna az államfőnek.

Iohannis múlt héten azt ígérte: legkésőbb kedden megnevezi miniszterelnök-jelöltjét. A kormányalakítással megbízott jelöltnek tíz napja lesz, hogy a parlament elé járuljon, és bizalmat kérjen kormánya névsora és programja számára. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint elsősorban a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezésről fog szólni az idei székely szabadság napja, amelyet - akárcsak az elmúlt években - az idén is március 10-én tartanak Marosvásárhelyen. Izsák Balázs az MTI-nek pénteken elmondta: az...
2020. FEBRUÁR 21.
[ 16:44 ]
Remélhetőleg az ukrán miniszterelnök-helyettes márciusi magyarországi látogatásakor sikerül közelebb jutni a megállapodáshoz az ukrajnai kisebbségi jogok ügyében, ugyanis a jelenlegi helyzet elfogadhatatlan és súlyosan jogsértő - jelentette ki Szijjártó Péter csütörtökön az ENSZ közgyűlésének plenáris...
2020. FEBRUÁR 20.
[ 16:52 ]
Tőkés László szerint a román nacionalisták kinevetnék a magyarságot, ha annyi év pereskedés és az Európai Bizottsággal és Romániával szemben megnyert per után nem sikerülne összegyűjteni a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezéshez a szükséges egymillió aláírást. Az Erdélyi Magyar Nemzeti...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 14:15 ]
Beolvasás folyamatban