Kárpát-medence
Szili: A magyarság együttműködési kereteinek megteremtése a nemzetpolitika célja

A magyar nemzetpolitika célja, hogy olyan kereteket teremtsen, aminek nyomán együttműködhet a világ magyarsága - jelentette ki Szili Katalin kedden Budapesten.

A határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: ezt szolgálja az állampolgárság és az ezzel együtt járó választójog biztosítása, valamint az autonómiatörekvések támogatása. Ezen célokat a nemzet döntő hányada támogatja - tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy az Európai Unió országainak támogatniuk kellene a nemzeti kisebbségek autonómiatörekvéseit. Ez ugyanis illeszkedik az unió által hangoztatott olyan alapelvekhez, mint a decentralizáció és a szubszidiaritás, vagyis az, hogy a helyi közösségeket érintő döntések helyben szülessenek meg.

Szili Katalin példaként említette, hogy európai parlamenti határozat született az Európai Unióban élő 15 millió afrikai származású ember alapvető jogainak biztosításáról. Ugyanakkor az őshonos európai kisebbségekhez tartozó 50 millió ember jogainak biztosításáról nem hoztak hasonló döntést - tette hozzá.

Kalmár Ferenc András, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: a magyar nemzetpolitika legfontosabb alapelve, hogy a nemzeti kisebbségek kérdése nem tagállami belügy, hanem összeurópai ügy. Az Európai Uniónak ezért kell alkotnia egy olyan keretszabályozást, amely minden tagállamra érvényes, mivel a kérdés kezelése kétoldalú szinten nem lehetséges - mondta.

Az állampolgárság nem egyenlő a nemzeti identitással; a nemzeti kisebbségek számára nemcsak egyéni, hanem kollektív jogok biztosítása is szükséges; a nemzeti kisebbségek, amelyek nem tehetnek a határváltozásokról, államalkotó tényezői az adott államnak; a más államokban élő nemzeti kisebbségek az anyanemzet szerves részét képezik - sorolta a többi alapelvet.

A magyar nemzetpolitika 2010 óta azt vallja, hogy minden magyar számít, minden magyar a nemzet része Alaszkától Új-Zélandig - fogalmazott.

Nem pusztán a jogok kiterjesztésével, hanem gazdaságfejlesztéssel is támogatja az anyanemzet a megmaradást a szülőföldön. Ezt szolgálják a Délvidéken és Erdélyben indított, a helyi gazdaság élénkítését célzó magyar kormányzati programok - jelezte Kalmár Ferenc. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Csütörtökön közzétette a szlovák rendőrség a Nyitra melletti Malánta (Malanta) közelében történt buszbaleset áldozatainak keresztnevét és életkorát. A lista szerint a tragikus balesetben elhunyt 12 főből öten voltak 18 év alattiak. Lapinformációk szerint az elhunyt fiatalok a nyitrai műszaki szakközépiskola, valamint a...
2019. NOVEMBER 15.
[ 9:02 ]
Három állatmentő önkéntes fulladt a megáradt Muránka folyóba, amikor a víz elöntött egy nagyrőcei állatmenhelyet, írja a bumm.sk. A nők a rozsnyói Kutyaélet Polgári Társulás tagjai voltak, arra vállalkoztak, hogy megmentsék az életveszélybe került kutyákat - sajnos azonban ők maguk sem élték túl. Egyikük...
2019. NOVEMBER 14.
[ 16:45 ]
A romániai elnökválasztás második fordulóján való részvételre, de a szavazólap érvénytelenítésére biztatta szimpatizánsait Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke csütörtökön Nagyváradon tartott sajtótájékoztatóján. Tőkés László úgy vélte: élni kell a választás jogával, de...
2019. NOVEMBER 14.
[ 11:37 ]
Beolvasás folyamatban