Kárpát-medence
Magyarország komoly partnerre talált Horvátországban a kisebbségi jogok érvényesítésében

A kisebbségi jogok érvényesítése terén Magyarország komoly partnerre talált Horvátországban - jelentette ki Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa csütörtökön Zágrábban, a 15. magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság plenáris találkozóján.

Kiemelte: az elmúlt két bizottsági ülésen és a közöttük lezajlott társelnöki találkozókon nagyon együttműködő és építő jellegű munkát folytattak. A személyes kapcsolatok is jó alapjául szolgáltak ennek az együttműködésnek, amelynek egyik eredménye volt a nemrég átadott eszéki diákotthon - hangsúlyozta.

Úgy vélte: az, hogy Orbán Viktor és Andrej Plenković horvát kormányfő adta át a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ kollégiumát, valamint annak alapkövét Kövér László és Gordan Jandroković házelnök tette le, azt is mutatja, mennyire fontos a két ország számára az ott élő nemzetiség.

Mint mondta, 2010 után a magyar nemzetpolitika radikálisan megváltozott, és az egyik alapelv az lett, hogy minden magyar számít.

"Ezért mi nagyon komolyan vesszük ezt a munkát Horvátország irányában is, de azt kell mondjam, hogy nagyon komoly partnerekre találtunk" - fogalmazott, hozzátéve: bár Magyarországnak hat kisebbségi vegyes bizottsága van a környező országokkal - kivétel ez alól Ausztria -, sajnos nem minden relációban vannak ilyen eredmények.

Reményének adott hangot, hogy a mostani nyitott kérdésekben is meg tudnak egyezni, és aláírják a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság jegyzőkönyvét.

Zvonko Milas horvát társelnök elmondta: a horvát nemzeti kisebbség Magyarországon és a magyar nemzeti kisebbség Horvátországban magas szintű kisebbségi jogokat élvez.

"Ez a bizottság jól mutatja, milyen sokat lehet elérni, ha tisztelik egymást a felek, világos politikát követnek, és ezt még jól működő, irányított munka is kíséri" - húzta alá.

Kiemelte: számos lehetőség van a határ menti együttműködésre, a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, a kultúra és az oktatás terén pedig hagyományosan nagyon jó az együttműködés, amelyet tovább lehet fejleszteni.

Elmondható, hogy az elmúlt három évben többet sikerült elérni, mint az azt megelőző tíz évben összesen - jelentette ki.

Gordan Grlić-Radman horvát külügyminiszter, aki részt vett a plenáris ülés megnyitóján, megállapította, hogy az elmúlt három évben mindkét országban nagyon sokat tettek a kisebbségek helyzetének javításáért, jogi, anyagi, kulturális és oktatási téren egyaránt.

Az Európai Unióban a két ország együttműködésének gyakorlata példaértékű - emelte ki.

Úgy értékelte: az elmúlt évek eredményeivel elégedettek a magyarországi horvátok és a horvátországi magyarok is, akik bár két hazával rendelkeznek, egyben az Európai Unió állampolgárai is, amelyben mindannyian közös európai értékeket képviselnek. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nemzeti összetartozás éve jegyében került sor Budapesten a 22 éves Az Utazó magazin hagyományos díjátadójára, amelyen az olvasók szavazatai alapján 2019 legjobb turisztikai szolgáltatóinak teljesítményét ismerték el, első alkalommal a határon túli régiók legjobb magyar szálláshelyeit és éttermeit is díjazva. Az...
2020. JÚLIUS 30.
[ 17:16 ]
Klaus Iohannis román államfő szerint az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a parlamenti többség többi pártja - köztük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - szándékosan idézett elő egészségügyi válságot, hogy oka legyen bírálni a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormányát. A PNL...
2020. JÚLIUS 30.
[ 15:40 ]
A terrorizmus vádjával elítélt székelyföldi Szőcs Zoltán feltételes szabadlábra helyezéséről döntött szerdán, első fokon a brassói bíróság. Az ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján tették közzé. Az ítélet nem jogerős, a hivatalos kiközlés utáni három napban fellebbezést lehet benyújtani...
2020. JÚLIUS 29.
[ 17:03 ]
Beolvasás folyamatban