Kárpát-medence
A román rendőrség egy Bákó megyei férfit gyanúsít a székelyföldi magyar helységnévfeliratok lemázolásával

Egy 30 éves, Bákó megyei férfit gyanúsít a román rendőrség azzal, hogy vasárnapra virradó éjjel lemázolta a magyar feliratokat a kétnyelvű helységnévtáblákon több székelyföldi település bejáratánál.

A Hargita Megyei rendőr-főfelügyelőség hétfői közleménye szerint az elkövetőt "maximális operativitással és kivételes szakszerűséggel", kevesebb mint 24 óra alatt azonosították. A férfi beismerte tettét.

A székelyudvarhelyi - önkormányzati felügyelet alatt működő - helyi rendőrség már vasárnap este közölte, hogy a térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosította azt az autót, amelynek utasai január 4-én éjszaka megrongálták a város egyik helységnévtábláját.

A romániai hírportálok vasárnap számoltak be arról, hogy több Hargita és Maros megyei településen - Csíkszereda, Székelyudvarhely, Máréfalva, Székelyszentlélek és Hármasfalu bejáratánál - fekete festékszóróval mázolták le a magyar nyelvű helységnévfeliratokat. Valamennyi érintett település a DN13A jelzésű országút mentén található.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elítélte, és a magyar közösség elleni provokációnak minősítette a helységnévtábla-rongálást. Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője közölte: feljelentést tettek a rendőrségen, és elvárják, hogy a tetteseket megbüntessék. Az érintett települések elöljárói és a közútkezelő vállalat regionális igazgatósága is jelezte, hogy feljelentést tett a rendőrségen, amely később közölte: hivatalból indított eljárást.

A Hargita megyei rendőrség közleményéből kiderült: a gyanúsított autójában találtak egy tubus fekete festékszórót.

A Maszol.ro hírportálnak Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője elmondta: kihallgatása során a férfi beismerte, tettét, amelyre azt a magyarázatot adta, hogy "nézeteltérései támadtak valakikkel, és frusztrációból, hirtelen haragból cselekedett".

A szóvivő szerint a férfi ellen rongálás gyanújával indult eljárás. Ezért a bűncselekményért három hónaptól két évig terjedő börtön vagy bírság szabható ki.

Az eljárás további menetéről az ügyész dönt. A gyanúsított szabadlábon védekezhet. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Pontosító
2020. JANUÁR 7. [ 11:42 ]

Valaki, Mindenki, Senki az örök hármas aki mindenért okolható és minden feladatot megold. Valaki megtette, Mindenki kereste de Senki nem csinált semmit.


Gyergyószentmiklóson szombaton délben letették annak az ökölvívó központnak az alapkövét, amelyet a magyar állam támogatásával épít fel az Erdélyi Godako Ökölvívó Sportegyesület. A központ a Magyar Ökölvívó Szövetség tulajdonába kerül. A rendezvényen Bajkai István, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke...
2020. AUGUSZTUS 1.
[ 15:19 ]
Összeöntötték az idén tízéves Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programjában a felajánlott búzát pénteken, a történelmi Magyarország közepén, Szarvason. Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Kárpát-medencei Búza Összeöntés Ünnepén elmondott köszöntőjében azt mondta, hogy az ország és a nemzet...
2020. JÚLIUS 31.
[ 21:21 ]
A moniesti ügyészség szerint a "kifele a magyarokkal az országból!" csupán egy "magyarellenesnek vélt jelszó", és nem minősül gyűlöletkeltésnek vagy diszkriminációra való uszításnak. A Hotnews.ro portál pénteken ismertette azt a rendeletet, amellyel a moinesti bíróság melleti ügyészség ügyésze...
2020. JÚLIUS 31.
[ 16:23 ]
Beolvasás folyamatban