Kárpát-medence
A román rendőrség egy Bákó megyei férfit gyanúsít a székelyföldi magyar helységnévfeliratok lemázolásával

Egy 30 éves, Bákó megyei férfit gyanúsít a román rendőrség azzal, hogy vasárnapra virradó éjjel lemázolta a magyar feliratokat a kétnyelvű helységnévtáblákon több székelyföldi település bejáratánál.

A Hargita Megyei rendőr-főfelügyelőség hétfői közleménye szerint az elkövetőt "maximális operativitással és kivételes szakszerűséggel", kevesebb mint 24 óra alatt azonosították. A férfi beismerte tettét.

A székelyudvarhelyi - önkormányzati felügyelet alatt működő - helyi rendőrség már vasárnap este közölte, hogy a térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosította azt az autót, amelynek utasai január 4-én éjszaka megrongálták a város egyik helységnévtábláját.

A romániai hírportálok vasárnap számoltak be arról, hogy több Hargita és Maros megyei településen - Csíkszereda, Székelyudvarhely, Máréfalva, Székelyszentlélek és Hármasfalu bejáratánál - fekete festékszóróval mázolták le a magyar nyelvű helységnévfeliratokat. Valamennyi érintett település a DN13A jelzésű országút mentén található.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elítélte, és a magyar közösség elleni provokációnak minősítette a helységnévtábla-rongálást. Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője közölte: feljelentést tettek a rendőrségen, és elvárják, hogy a tetteseket megbüntessék. Az érintett települések elöljárói és a közútkezelő vállalat regionális igazgatósága is jelezte, hogy feljelentést tett a rendőrségen, amely később közölte: hivatalból indított eljárást.

A Hargita megyei rendőrség közleményéből kiderült: a gyanúsított autójában találtak egy tubus fekete festékszórót.

A Maszol.ro hírportálnak Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője elmondta: kihallgatása során a férfi beismerte, tettét, amelyre azt a magyarázatot adta, hogy "nézeteltérései támadtak valakikkel, és frusztrációból, hirtelen haragból cselekedett".

A szóvivő szerint a férfi ellen rongálás gyanújával indult eljárás. Ezért a bűncselekményért három hónaptól két évig terjedő börtön vagy bírság szabható ki.

Az eljárás további menetéről az ügyész dönt. A gyanúsított szabadlábon védekezhet. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Pontosító
2020. JANUÁR 7. [ 11:42 ]

Valaki, Mindenki, Senki az örök hármas aki mindenért okolható és minden feladatot megold. Valaki megtette, Mindenki kereste de Senki nem csinált semmit.


Fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte szombaton Kolozsváron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amelynek elnöke, Kelemen Hunor szerint a szövetség kihívásai a következő időszakban sem változnak, így a romániai magyarságnak meg kell őriznie identitását szülőföldjén, erős közösségként kell megmaradnia...
2020. JANUÁR 18.
[ 23:51 ]
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) fúziójáról döntött szombaton Csíkszeredában a két párt küldöttgyűlése. Az új párt az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) nevet fogja viselni. A pártok határoztak arról, hogy az egyesült párt bejegyzési procedúráját az önkormányzati választások...
2020. JANUÁR 18.
[ 19:31 ]
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a következő egy hónapban 200-220 ezer támogató aláírást akar összegyűjteni a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által elindított, nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés sikere érdekében - jelentette ki szombaton Kolozsváron Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. ...
2020. JANUÁR 18.
[ 15:19 ]
Beolvasás folyamatban