Kárpát-medence
Szlovákia: A közvélemény-kutatási moratórium előtt küszöb alá mérik a magyar listákat
Sokat számít majd a részvétel mértéke és a mozgósítási potenciál

Mindössze két hét maradt a szlovákiai parlamenti választásokig, szombattól, február 15-től tilos lesz közzétenni a voksolással kapcsolatos közvélemény-kutatások eredményeit – az eddigiek szerint pedig a két magyar lista egyike sem jut be a parlamentbe.

Noha a közelmúltban felmerült ennek a moratóriumnak az 50 naposra való meghosszabbítása, ezt végül az államfő javaslatára elvették, így maradt a két hetes tilalom, és eszerint ma, péntek éjfélig közölhetnek felmérési eredményeket. Amely pártok megszegik a tilalmat, azokra 30 ezertől 300 ezer euróig terjedő büntetés vár, magánszemélyek, jogi személyek és vállalkozók esetében ez legfeljebb 100 ezer euró lehet, a kiadókra pedig 1000 és 10 ezer euró közötti pénzbírság róható ki ezen a címen – írja a TASR hírügynökség.

Szlovákia történetének nyolcadik parlamenti választásán 25 párt indul, ők igyekeznek megnyerni maguknak a mintegy négymillió választópolgár szimpátiáját. Az indulók között két magyar kötődésű lista van, ám a moratórium előtt megszaporodó felmérések egyike sem jelzi azt, hogy sikerülne megugraniuk az 5 százalékos parlamenti küszöböt – a kampány egyik ismétlődő szlogenje ebből következően a magyarság parlamenti képviseletének biztosítása.

Az Actly ügynökség a közszolgálati média (RTVS) kérésére készített, csütörtökön közölt felmérése szerint a három magyar szervezetet tömörítő Magyar Közösségi Összefogás 3,8% százalékon áll, a jelenlegi kormánykoalíció részeként tevékenykedő Most-Híd pedig 2,6% százalékon. Szintén csütörtökön közölt adatokat a Focus ügynökség, amelyet a PS–Spolu ellenzéki koalíció bízott meg: eszerint a Most-Híd 4,2%-on áll, a Magyar Közösségi Összefogás pedig 3,9%-on. Ennek ellenére nem zárják ki teljes mértékben a parlamentbe jutásukat, hiszen a mintának csak egy részét teszik ki a magyar válaszadók. Az AKO ügynökség közlése szerint mintájukon belül mintegy száz magyart kérdeztek meg, és közülük mintegy 40 százalék szavazna a Hídra, valamivel több mint 30 százalék pedig az MKÖ-re, de harmaduk még bizonytalan. Az MKÖ egyébként az ASA ügynökséggel készíttetett felmérést, éppen arra hivatkozva, hogy az országos mérések nem reprezentatívak a magyar kisebbség szempontjából. Adataik szerint a magyarok körében 67 százalékos támogatottságot élveznek, ám ez országosan, 64 százalékos részvétel mellett sem elég a parlamenti küszöb megugrásához, mert mindössze 4,9 százalékos támogatottságot jelent.

A teljes spektrumot tekintve az AKO és a Focus ügynökség is változás mutat a második helyen: befutónak továbbra is a jelenleg kormányzó Smert mérik (Actly: 20,9%), utána viszont az új adatok szerint az OľaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) zárkózott fel (12,6%), megelőzve az eddig másodiknak mért szélsőjobboldali ĽSNS-t (12,4%). Negyedik a Progresszív Szlovákia és a Spolu koalíciója (8,3%), ötödik Andrej Kiska volt államfő pártja, a Za ľudí (7,8%). Bejutna még a Sme rodina (7,1%), a KDH (5,9%) és az SNS (5%).

ra
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Cinike
2020. FEBRUÁR 14. [ 19:42 ]

Ahogy mondani szokás, "ilyen barátokkal az embernek nem kellenek..." De kivételesen, legyünk pozitívak - Éljen a SZÁZÉVES "szlovák történelem"!


Több újabb beadvánnyal fordul a szlovák közszolgálati média felügyeleti szerveihez és az ügyészséghez a nemzeti kisebbségeknek törvényesen járó műsoridő be nem tartása miatt Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja (MKP) Országos Tanácsának elnöke - jelentette be a felvidéki magyar párt politikusa pozsonyi...
2020. FEBRUÁR 17.
[ 14:41 ]
Újra megpályázza a sepsiszentgyörgyi polgármesteri tisztséget Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa, aki 2008 óta vezeti a székelyföldi várost. A polgármester ezt a város központjában évtizedek óta használaton kívül álló Bodok szálló tetején tartott hétfői...
2020. FEBRUÁR 17.
[ 14:26 ]
Házról házra járnak az aktivisták Székelyföldön, és gyűjtik az aláírásokat a Székely Nemzeti Tanács európai kezdeményezéséhez. Egymillió aláírást kellene gyűjteni, a határidő közeleg, és még messze a cél. Akár az interneten is lehet támogatni a kezdeményezést. A fő cél, hogy az uniós támogatások...
2020. FEBRUÁR 17.
[ 13:27 ]
Beolvasás folyamatban