Kárpát-medence
Potápi: A koronavírus világjárvány idején is folyamatos a kapcsolattartás a külhoni magyar közösségekkel
Betűméret:             

A koronavírus világjárvány idején is folyamatos a kapcsolattartás a külhoni magyar közösségekkel. A korábban elindított nemzetpolitikai programok zajlanak, a kialakult veszélyhelyzetre való tekintettel ugyanakkor számos, az idei évre tervezett program módosul, írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

A fertőzések terjedésének lassítása érdekében

2020. augusztus 31-ig a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága semmilyen rendezvényt nem szervez és semmilyen rendezvény megvalósulását nem támogatja. A 2020 az erős magyar közösségek éve tematikus év keretében tervezett programok zöme a jelzett dátumig online formában valósul majd meg.

A Határtalanul program idei tanévet érintő osztálykirándulásainak megvalósítási határidejét az államtitkárság 2020. október 31-re módosítja. A döntés célja, hogy az a több mint 100 ezer iskolás, aki a pályázat keretében lehetőséget nyert, hogy magyar kormányzati támogatással tanulmányúton vegyen részt, tavaszra tervezett kirándulásait a következő tanév elején, szeptember és október folyamán megvalósíthassa.

Az ősszel indított Határtalanul középiskolai online vetélkedő nagydöntőjére 2020. április 24-én online verseny formájában kerül sor, amelynek keretében a döntőbe jutott 500 anyaországi és külhoni fiatal történelmi, irodalmi, földrajzi és nemzetpolitikai kérdésekben mérheti össze tudását.

A vetélkedővel eddig már több mint 70 000 külhoni és anyaországi diákot értünk el.

A Szülőföldön magyarul oktatási-nevelési támogatással kapcsolatos személyes ügyintézés a szomszédos országokat is érintő veszélyhelyzetre való tekintettel átmenetileg szünetel, emiatt az április végi benyújtási határidőt későbbi időpontra módosítjuk.

A diaszpórában élő magyarságot segítő Kőrösi Csoma Sándor Program és Kárpát-medencei szórványmagyarságot támogató Petőfi Sándor Program keretében 221 ösztöndíjas tevékenykedik a világ különböző pontjain, akik a Nemzetpolitikai Államtitkársággal és mentoraikkal szorosan együttműködve, távmunkában látják el feladataikat.

A jelenlegi válságos helyzetben az emberi élet védelme, saját és környezetünk egészségének megőrzése, ezáltal nemzetünk megmaradása az elsődleges cél. Mindezek fényében a határon túli magyarságot is arra szeretném kérni, hogy vegyék komolyan a veszélyt, fokozottan figyeljenek a környezetükben élő idősekre és maradjanak otthon. Vigyázzunk egymásra! - zárja közleményét a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban