Kárpát-medence
Romániában már csak Hargita megyében nem regisztráltak fertőzötteket
Betűméret:             

Romániában már csak a székelyföldi Hargita megyében nem regisztráltak egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem.

Tar Gyöngyi, a megye tisztifőorvosa az MTI-vel közölte: a megyében hétfő délután 14 óráig 150-en kerültek intézményes karanténba, 3095-en pedig lakhelyi elkülönítésbe. Egy részük esetében már letelt a betegség lappangási ideje, és megszűnt az elszigetelésük. Jelenleg 130 személy van vesztegzár alatt, és 2509 lakhelyi elkülönítésben. Hozzátette: minden előírt esetben elvégezték az érintettek koronavírus-tesztjét, de mind az 58 megvizsgált minta negatívnak bizonyult.

A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság hétfői közleménye szerint március 26. óta Hargita megye két csíkszeredai laboratóriumában is végeznek koronavírus-tesztet. Ezekben 12 órát kell várni a teszteredményekre. Azért teremtették meg a helyi tesztelés lehetőségét, mert az országos jelentőségű tesztközpontok túlzsúfolttá váltak, és sokat kellett várni az eredményre.

Múlt pénteken a Recorder.ro portál közölt terjedelmes összeállítást arról, hogy már csak Szeben és Hargita megye maradt az országban regisztrált fertőzött nélkül. A portálnak nyilatkozó szebeni orvos azonban szemfényvesztésnek tartotta a Szeben megyei adatokat. Hozzátette: olykor egy hetet is várnak, míg a kolozsvári laboratóriumban sor kerül egy-egy Szeben megyei minta tesztelésére. Szombaton a Szeben megyei kórház sürgősségén dolgozó asszisztensről ki is derült, hogy megfertőződött.

Tar Gyöngyi Hargita megyei tisztifőorvos úgy vélte: a jó helyi eredmény nagymértékben tulajdonítható annak, hogy Hargita megyébe elsősorban Németországból, Ausztriából, Hollandiából, Svédországból, Dániából Magyarországról érkeztek haza vendégmunkások, míg a román megyékben Európa legfertőzöttebb országaiból: Olaszországból és Spanyolországból. Azt is hozzátette azonban, hogy a Megyei Egészségügyi Igazgatóság is komolyan vette a munkáját. Minden hazaérkezőt az akkor érvényes szabályoknak megfelelően karanténba vagy otthoni elkülönítésbe helyezett. Hozzátette: minden bizonnyal így sem tudják elkerülni a járvány megjelenését, de nagymértékben csökkenti a terjedés lehetőségét, hogy nem alakítottak ki nagy karanténközpontokat. Az embereket kettesével, hármasával szórták szét vesztegzárrá alakított települési vendégszobákba, vendégházakba. Így ha kiderülne is, hogy valaki megfertőződött, alig tud továbbterjedni a kór.

Sólyom Andrea szociológus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karának adjunktusa úgy vélte: az adatok részben Hargita megye másságáról is árulkodnak. Ő is a 85,2 százalékban magyarok által lakott megye vendégmunkás-útvonalainak a különbözőségét emelte ki. Azt is megjegyezte azonban, hogy Hargita megye viszonylagos elszigeteltsége sem kedvezett a járvány terjedésének. A megyében nincsen repülőtér, a térséget nem szelik át forgalmas országutak, és a lakosság többsége falvakon lakik, és a megye városai is kisvárosok.

A román hatóságok március 21-ig közölték a fertőzöttek számára vonatkozó megyei bontású adatokat, azóta csak országos adatokat hoznak nyilvánosságra. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban