Kárpát-medence
Még 130 ezer aláírásra van szükség a nemzeti régiók kezdeményezés érvényességéhez

Már csak két nap írható alá a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezése, amelyet a nemzeti régiók védelmében indítottak. A koronavírus-járvány igencsak megnehezítette az aláírásgyűjtést, de a szervezők bíznak benne, hogy csütörtökig sikerül megszerezni az egymillió szignót.

Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, az utóbbi napokban napi szinten hatvan-hetvenezer aláírás érkezett be a nemzeti régiók támogatására. Hozzátette, ez azt jelenti, hogy jelenleg összességében online 670 ezer aláírás gyűlt össze, papíron pedig kétszázezer, tehát összesen 870 ezer aláírásnál tartanak.

Még 130 ezerre van még szükség, ahhoz hogy az aláírások száma elérje az egymilliót

– emelete ki. Hozzátette, erre mindössze két nap áll rendelkezésre.

Elmondta, ha tudják tartani a hátralévő két napban is azt az intenzív tempót, amit az utóbbi napokra jellemző volt, akkor sikerül megszerezni a kellő számú aláírást.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel az egymillió aláírásnak legalább hét uniós országból kell érkeznie, ezért az elmúlt napokban mobilizálták a nemzetközi partnereiket is, többek között a flamandokat, vallonokat, korzikaiakat, bretonokat és a elzásziakat is.

Úgy látja a nemzeti régiók polgári kezdeményezésnek a sikeressége alapvetően a magyar nemzetközösség tagjain múlik. Hozzátette, ha minden ország ugyan olyan mértékben támogatná a kezdeményezést mint a magyar kormány akkor Ausztriából és Horvátországból akár három óra alatt is be lehetne gyűjteni az országonkénti minimum számú aláírást.

Azt is elmondta, egyelőre nem kaptak egyértelmű választ az Európai Bizottságtól arra a kérésükre, hogy a koronavírus járvány miatt kitolhatják-e az aláírásgyűjtés határidejét.

A kezdeményezést az irdala.hu honlapon keresztül lehet támogatni.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Terezia Horvat
2020. MÁJUS 21. [ 8:57 ]

Támogatom


Szeretnénk, ha Magyarország nem lenne téma a közelgő romániai önkormányzati és parlamenti választások kampányában - fejtette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott kolozsvári sajtótájékoztatóján kedden. A miniszter úgy vélekedett: a Romániai Magyar...
2020. MÁJUS 26.
[ 16:08 ]
Magyarország kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést akar építeni Romániával, és a világjárvány idején megtapasztalt ésszerű együttműködést szeretné továbbfejleszteni - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestben, ahol román hivatali partnerével, Bogdan Aurescuval...
2020. MÁJUS 26.
[ 12:44 ]
A Trianoni békeszerződés óta eltelt száz év alatt a magyarságnak meg kellett tanulnia zsákban táncolni - jelentette ki keddi kolozsvári sajtótájékoztatóján Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. A politikus arra a felvetésre reagált, hogy a Romániában ünneppé nyilvánított trianoni...
2020. MÁJUS 26.
[ 12:40 ]
Beolvasás folyamatban